+PiME ajuda al desenvolupament d'una cinquantena de projectes innovadors tecnològicament

El combustible que fa possible que aquest motor no pari de funcionar és la innovació tecnològica i el programa “+PiME” vol ser l’oli que el lubrifiqui.

Des que es va posar en marxa el juny de l’any passat, més de mig centenar d’empreses s’han dirigit al programa “+PiME” a la recerca de suport en el desenvolupament de projectes d’innovació tecnològica, fet que ha propiciat que 50 projectes, de moment, hagin tirat endavant. Impulsat pel centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio), amb la col·laboració de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, AMEC, PIMEC i Secartys, “+PiME” és un programa dirigit a la petita i mitjana empresa catalana. L’objectiu és ajudar-la a implementar processos d’innovació i per fer-la més competitiva, generadora d’ocupació de qualitat i creadora de riquesa per al conjunt de la societat.

“La innovació tecnològica és clau per millorar la competitivitat i l’eficiència de la pime. Permet a les empreses oferir productes i serveis de més qualitat, dotar de més eficiència els processos productius, agilitzar la presa de decisions, reduir costos i avançar-se a les necessitats del client”, enumera Patrícia Arcos, de l’Eurecat. “És un important avantatge competitiu”, resumeix. Dins de “+PiME”, hi ha un programa específic per acompanyar les empreses industrials en la reconversió cap a la indústria 4.0, el nou paradigma industrial basat en la integració de capacitats digitals i industrials en el procés productiu. El 15,7% de les empreses industrials catalanes ja estan fent els primers passos en aquesta direcció, tot i que estan en una fase inicial, i el 31% està considerant fer-ho, segons la “Memòria Econòmica de Catalunya 2016” elaborada per la Cambra de Comerç de Barcelona en col·laboració amb l’Institut Català d’Estadística.

“Des d’Eurecat, oferim el coneixement de 600 professionals que estan al servei de les empreses per identificar-ne les oportunitats d’innovació i definir-hi un full de ruta”, explica Arcos. “Un cop seleccionat el projecte a implantar, ‘+PiME’ realitza una aportació econòmica de fins al 50% del total de la inversió. I, finalment, formem gratuïtament els futurs gestors de la innovació dins de la pime”, afegeix la tècnica d’Eurecat. Els tres serveis s’ofereixen per separat o bé en conjunt.

NEUS BARBOSA, responsable del programa ‘+PiME’ de l’AEIC: “L’enginyer és bàsic en el desenvolupament dels processos d’innovació”

Neus Barbosa és la persona de contacte dels EIC per a totes aquelles petites i mitjanes empreses interessades a informar-se o subscriure’s al programa ‘+PiME’. Barbosa explica perquè és important la innovació tecnològica, com el programa a les empreses i quin paper hi juga l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya.

Per què és important ajudar les pimes a innovar tecnològicament?
La innovació és molt important per al seu futur. Després de la crisi econòmica recent, les pimes, que ja disposaven de pocs recursos per innovar, s’han quedat encara més desemparades. Moltes vegades no tenen ni la cultura ni el personal per començar processos d’innovació tecnològica. El programa “+PiME” neix amb la voluntat de donar-los-hi un cop de mà en aquest àmbit. Poden ser empreses de només dos treballadors i d’un màxim de 250.

Com s’articula aquesta ajuda?
En base a tres fases que considerem imprescindibles. En la primera, de diagnosi, es defineix una estratègia d’innovació ad hoc per a cadascuna de les empreses. Es veuen quins possibles projectes d’innovació es podrien tirar endavant i es realitza una consultoria tecnològica amb l’empresa. Un cop seleccionat el projecte d’innovació, comença la segona fase en la qual “+PiME” fa una aportació econòmica de fins a un 50%, amb un quantia màxima de 35.000 euros. Quan el projecte ja està en marxa, la tercera fase és de formació. Considerem que és molt important formar les persones dins de la pime perquè esdevinguin gestors d’innovació i puguin tirar endavant tant el projecte en què estan immersos com d’altres de futurs.

Quin paper juga l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya dins el programa?
Des de l’Associació difonem el programa entre els associats, els col·legiats i les empreses que estan vinculades a la institució i som un canal de contacte per a totes aquelles pimes interessades. El que fem és facilitar informació i posar-les en contacte amb el centre tecnològic Eurecat perquè puguin començar les tres fases del projecte.

Quin paper té l’enginyeria dins la innovació tecnològica?
L’enginyer és bàsic en el desenvolupament dels processos d’innovació. És el professional que normalment els lidera, així que hi té un paper clau. Per aquest motiu l’AEIC està dins el programa ‘+PiME’.

INFORMACIÓ: nbarbosa@eic.cat

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.