PlanetAI Space Group: Algorismes per al capital natural

La importància del capital natural rau en el paper fonamental per a la vida, l'economia, el benestar humà i la sostenibilitat a llarg termini. La conservació i la gestió responsable d'aquests recursos són fonamentals per assegurar un equilibri ambiental i social. Per aquesta raó neixen empreses emergents com PlanetAI Space Group, que desenvolupa tecnologia per quantificar el capital natural i, així, trobar quant val el patrimoni que tenim a la natura. Entre aquest patrimoni tenim, per exemple, el preu dels boscos o dels oceans, dels mars, els rius i, fins i tot, mesuren la contaminació que pugui afectar a aquest patrimoni.

L'empresa treballa amb satèl·lits on gestionen diferents camps d'informació. Disposen d'un sistema que extreu dades de diferents imatges de satèl·lits. Aquesta informació es processa amb els algorismes de PlanetAI i, a partir d'aquí, l'ofereixen als clients finals. L'empresa ha sorgit a Barcelona, però treballen amb un equip científic internacional, principalment de la Universitat Nacional de Colòmbia, liderat per María Fernanda González Gutiérrez, presidenta, CEO i una de les cofundadores de PlanetAI Space Group. "Veiem quins són els millors perfils en física i matemàtiques i, a partir d'aquí, els incorporem a la companyia perquè treballin en remot" ha declarat González.

L'empresa porta en funcionament un any i mig i, segons ens ha explicat González, ja venen el servei. "Un dels èxits més interessants que tenim és ser una empresa tecnològica que ven el primer any" ha afirmat. Disposen d'un algorisme de detecció de metà, el qual és el producte estrella dels clients de petroli i gas. També treballen en altres línies com, per exemple, la detecció d'espècies invasores o la detecció de material particular o altres contaminants de l'aigua o de l'aire.

Inicialment, la idea dels quatre fundadors era treballar millor l'impacte social, però, com ens han assegurat, "normalment l'empresa petroliera no entén l'impacte social, entén l'impacte econòmic que li representa el fet una fuga de metà de les seves instal·lacions". Aleshores, tot i ser un projecte on l'objectiu és purament impacte, necessiten que siguin aquestes empreses, les que més contaminen com les petrolieres, les que paguin les solucions. Per aquesta raó, la solució està molt enfocada a solucionar el problema de monitoratge de les fuites de metà. Fan servir tecnologia a través de diferents satèl·lits que ja hi estan observant la Terra. Actualment, hi ha més de 300 satèl·lits d'observació de la Terra per tot el món.

Alguns són americans, altres de la Unió Europea, japonesos, xinesos... cada país amb la seva missió d'observació. El que fan és oferir-nos la informació que van guardant a través de la imatge que capten de l'espai. A PlanetAI processen la imatge, amb matemàtiques, per descobrir-hi la contaminació o la quantificació del patrimoni natural. 

González ha afirmat que "nosaltres som el cervell per a aquests satèl·lits, utilitzem aquesta imatge i la interpretem". La tecnologia principal pròpia que es troben desenvolupant està basada en machine learning, en models de l'astrofísica, de la química teòrica i computacional i models de la dinàmica de fluids computacional. "Creem els algorismes, fem intel·ligència artificial, perquè també hi ha una diferència important entre fer-los servir i fer-los" ha afegit. 

L'objectiu de l'empresa és entrar en un bon segment de mercat amb solucions pròpies, com és el mercat del metà, amb 30 milions de pous abandonats al món, el que dona un volum de negoci de 250 bilions d'euros. D'altra banda, el somni de PlanetAI és que la plataforma serveixi per a qualsevol persona o empresa que vulgui desenvolupar intel·ligència artificial. Depenent del nínxol en què treballen, com el de detecció del carbó dels boscos o el de detecció de contaminació de l'aire, tenen un o altres competidors.

Respecte a l'aire, fan càlcul de la contaminació per metà, CO₂ i ozó. També tenen previst entrar en tot el que són els COVs, els compostos orgànics volàtils, com ara el benzè. Pel que fa al tema terra, el que fan és calcular el carboni i el carboni blau. Aquest últim representa els manglars, els aiguamolls, els passos marins que són a l'oceà, a la costa. I els humits de carboni normals són els boscos i altres tipus d'elements que permeten, diguem, que l'oxigen es fixi o que el CO₂ es fixi o que generi oxigen.

Start-up innovadora

PlanetAI sorgeix a partir d'un altre start-up, Fregata Space, enfocada en aigua. A diferència d'aquesta, PlanetAI té més a veure en posar valor econòmic a la naturalesa. L'empresa treballa amb perfils variats per poder fer tota la solució, des de físics, matemàtics, astrofísics... passant per enginyers i enginyers informàtics per al desenvolupament de la plataforma. A terra, depenent de les àrees, treballen amb biòlegs, químics o, fins i tot, oceanògrafs. Aleshores, en aquest sentit, quan necessiten fer un algoritme molt específic, col·laboren amb altres equips.

La presidenta porta treballant en temes d'intel·ligència artificial uns tretze anys i ha creat diferents solucions per a diversos negocis. "Des de fa uns quants anys he pensat a fer servir les estratègies científiques més cap al benestar del planeta" ha assegurat. Així mateix, també han creat una fundació per detectar diferents tipus de contaminants a les "zones de sacrifici" per l'activitat industrial, com a Llatinoamèrica o a Àsia, on treballen per ajudar a detectar aquestes zones perquè la gent tingui una millor qualitat de vida.

El valor principal de l'empresa, segons els seus responsables, és la integritat, tan tècnica com amb la feina amb clients i amb la feina de l'equip, de manera que les solucions siguin les millors, les més eficients, les més efectives, sostenibles i de qualitat. "Treballem per propòsit i per ajudar al fet que realment les tecnologies que creem ajudin al planeta" ha assegurat González.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.