Port Aventura Casting 95: passió per l'enginyeria de l'oci (que vol despertar vocacions)

En les últimes dues dècades a Catalunya s'han portat a terme projectes de gran magnitud que han tingut un impacte significatiu tant a escala nacional com internacional. Entre els més rellevants, destaquen els Jocs Olímpics de Barcelona 1992, que van transformar la ciutat amb una inversió de gairebé 7.000 milions d’euros i una profunda renovació urbana que va generar més de 35.000 llocs de treball durant la seva execució. Però en la mateixa dècada, l’obertura de Port Aventura el 1995, amb un pressupost de prop de 300 milions d’euros, una superfície de 119 hectàrees i la creació de 3.000 llocs de treball directes i 8.000 indirectes, va marcar l’inici d’una dècada de gran creixement per a les comarques de Tarragona. La construcció del parc ha permès diversificar l’economia amb alternatives a la indústria petroquímica, també molt present al territori.

Curiosament, tots dos projectes tenen molts punts en comú. Port Aventura estava planificat per obrir el mateix any 1992, aprofitant l’afluència de visitants que assistirien als Jocs Olímpics de Barcelona. Cal recordar que a finals dels 80, l’empresa Disney volia instal·lar el seu parc europeu en aquesta mateixa ubicació, però la segregació de Salou i Vila-seca (entre d’altres motius) va fer fracassar el projecte. Amb nous inversors, es va intentar tirar endavant una nova proposta que, després de molts alts i baixos, va acabar esdevenint el parc Tibi Gardens i posteriorment, Port Aventura.

Si bé existeix bibliografia sobre tot el procés polític d’implantació del parc, mai abans s’havia donat visibilitat als creadors tècnics del projecte. De fet, una part d’ells provenien directament del projecte dels Jocs Olímpics. A nivell artístic, per exemple, la companyia Comediants, que també es va encarregar de la cerimònia inaugural dels Jocs, va ser l’encarregada de crear els espectacles de carrer que animarien les cinc àrees temàtiques del parc durant els primers anys.

Episodis per despertar vocacions STEAM

Amb aquesta premissa i aprofitant el 30è aniversari de la construcció del parc, una sèrie documental Port Aventura Casting 95, creada per l’enginyer industrial Oscar Elgarrista, ofereix per primera vegada entrevistes exclusives amb els dissenyadors del parc. Així, vol donar visibilitat als professionals tècnics, sovint poc reconeguts, que hi ha darrere la indústria dels parcs temàtics.

"L’enginyeria de l’oci és un camp apassionant que combina expertesa tècnica i creativa. Tot i això, els professionals que fan realitat aquests projectes solen quedar a l’ombra.” manifesta Elgarrista, que considera que s’ha de fer visible qui ha darrere aquests projectes. “Aquesta és la meva manera de canviar-ho, donar-los el reconeixement que mereixen i alhora, inspirar noves generacions a seguir carreres STEAM.", afegeix l’enginyer.

Després d’una àmplia recerca i un minuciós treball “d’arqueologia de l’oci”, la sèrie descobreix imatges mai vistes del parc i dels seus espectacles originals, així com entrevistes exclusives amb figures clau tant de l’àmbit tècnic com del creatiu. La sèrie consta de diversos episodis, cadascun explorant diferents aspectes de la creació del parc. Elgarrista està decidit a fer “tants episodis com temps tingui per produir-los”. De moment, explica que té enregistrades més de 50 hores d’entrevistes amb professionals tècnics i creatius que van donar forma a les atraccions, espectacles i infraestructures més icòniques del parc."

Un projecte personal 

Aquest projecte és una iniciativa personal Elgarrista dins la plataforma educativa STEAM adrenalina.cat (www.adrenalina.cat), totalment independent del parc, impulsada per la seva passió per donar reconeixement als professionals del sector i per inspirar futures generacions. "Quan era petit, gràcies a visitar el parc amb els meus avis, es va despertar la meva passió per les atraccions i l’entreteniment. Aquelles primeres experiències van marcar la meva trajectòria en l’enginyeria de l’oci, i ara vull compartir aquella mateixa inspiració amb tothom.” explica Elgarrista. Està confiat que amb aquesta sèrie, podrà despertar noves vocacions, tal com li va passar a ell fa 30 anys."

enginyeria oci

 

Imatges inèdites i entrevistes exclusives

Tots els professionals entrevistats van respondre a una mateixa pregunta en comú: Què els dirien a ells mateixos 30 anys enrere? La seva valuosa experiència i reflexions es reflecteixen al llarg de tots els episodis. De les quatre parts publicades fins ara, dues se centren especialment en els aspectes tècnics.

L’episodi 4 de la sèrie, titulat L’Enginyeria darrere la construcció del Parc, destaca el treball d’enginyers industrials de renom com Vicenç Veses i figura clau en el desenvolupament d’infraestructures i manteniment del parc.

“L’equip estava tan motivat que no calia motivar ningú: tots teníem un únic objectiu, obrir el 1995. Vam guanyar una gran confiança en nosaltres mateixos", destaca Vesses.

Amb la col·laboració de John Kemper, de l’estudi d’arquitectura americà PGAV, i de l’empresa Global, dirigida per Emili Tramullas, responsable de la primera gran renovació del Tibidabo i de la creació de Terra Mítica, entre molts d’altres, es va concebre el master plan i tots els detalls del parc, que finalment es va executar en un temps rècord.

Templo del Fuego: una obra mestra d’enginyeria de l’oci

L’episodi 2 aprofundeix en la creació d’una de les atraccions més icòniques del parc, el Templo del Fuego, guanyadora el 2003 d’un dels premis més prestigiosos de la indústria, els THEA Awards.

Aquesta atracció va ser desenvolupada per professionals d’Universal Creative, l’empresa filial d’Universal Studios, els famosos estudis cinematogràfics que a dia d’avui continuen sent un dels operadors de parcs temàtics més importants del món i que van ser propietaris del parc durant uns anys. A l’episodi s’hi inclouen entrevistes amb creatius molt rellevants com Craig Hanna i Cliff Warner, entre d’altres responsables tècnics de primer nivell a la indústria.

La sèrie no només tracta sobre els creadors tècnics, sinó que també inclou entrevistes amb els creadors artístics al primer episodi, com la ballarina Mireia Portas, l’actor Josep Ferré, el director teatral Joan Maria Segura i el compositor Gerard Pastor, entre molts d’altres artistes destacats.

Un llegat per a la nova generació d’enginyers

Amb Port Aventura Casting 95, Oscar Elgarrista no només recupera la història d’un projecte cabdal per a l’enginyeria de l’oci, sinó que també inspira les futures generacions a explorar aquest sector. "Només que aquesta sèrie aconsegueix despertar una vocació tècnica en una sola persona , ja haurà valgut la pena.", conclou.

Per veure els episodis de la sèrie, visiteu: www.adrenalina.cat

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.