Punto Health: IA i salut digital per tractar la demència

Segons l'ADI, s'estima que 153 milions de persones viuran amb demència al món el 2050, triplicant les xifres actuals. Això demostra que l'atenció en salut digital de malalties neurodegeneratives cada cop en tindrà més rellevància, amb noves generacions acostumades a dispositius envellint i necessitant assistència sanitària. En aquest context, Punto Health, fundada a Londres, és una de les empreses de salut digital que busquen redefinir els models d’atenció cognitiva, enfocant-se en la gestió de l'Alzheimer i altres demències. L'equip de Punto, liderat per Anna Muñoz, fundadora i CEO de Punto Health, i Jack Eckersley, cofundador i head of engineering, està desenvolupant una plataforma integral, impulsada per intel·ligència artificial, per millorar l'atenció de pacients amb demència i donar suport als seus familiars.

La plataforma ofereix contingut personalitzat, incloent-hi recursos, consells i respostes clínicament vàlides i adaptades a les necessitats de cada usuari. Proposa plans d'atenció i recomanacions sobre hàbits saludables, exercicis cognitius i físics, i nutrició per als pacients, així com recursos i ajuda específica per a familiars i cuidadors en cada etapa de la malaltia. 

"Sempre havia volgut muntar una empresa i volia que fos en l'àmbit de les neurodegeneratives perquè el meu avi va patir Parkinson i demència amb cossos de Lewy" ha explicat Muñoz de manera exclusiva a Fulls d'Enginyeria. Aquestes malalties no afecten només el pacient, sinó a tot el seu voltant. Normalment, el pacient és independent i s’autogestiona en les etapes inicials de deteriorament cognitiu lleu. Però, quan la malaltia avança, el cuidador principal, que normalment és la dona, el marit o els fills, ha d’estar molt present.  A més, el sector sanitari, cada cop més saturat, no pot gestionar tots els pacients que arriben. De la suma de tots aquests factors va començar a sorgir la idea de Punto Health.

Actualment, la start-up té un acord de col·laboració amb un dels centres més grans d'Alzheimer de Barcelona, l'Ace Alzheimer Center, líder europeu en el diagnòstic, tractament i investigació de la malaltia i d'altres demències. A través d'aquest treball conjunt, Punto Health està validant un innovador biomarcador digital integrat a la seva plataforma. Per tant, tot i que l'empresa és britànica, el primer mercat de l'empresa és Espanya i amb la col·laboració de l'equip clínic del centre de Barcelona es troben co-dissenyant tota la solució i fent les validacions clíniques amb ells. D'aquesta manera tenen accés directe a pacients i familiars i altres professionals, per entendre millor la malaltia neurodegenerativa i optimitzar els seus processos. 

El producte és digital, per tant, és una aplicació per als pacients i els cuidadors. En les etapes inicials està enfocada perquè el pacient ho faci servir i en les més avançades és el familiar. Després connecta amb el proveïdor de salut, o sigui, per exemple, amb els neuròlegs i professionals sanitaris. Els quals poden fer un seguiment en remot des de casa. "Un dels aspectes més interessants que tenim és un test per veu, amb unes instruccions que demanen descriure, amb el màxim detall, una escena amb un dibuix per analitzar l'estat cognitiu del pacient" ha explicat Muñoz.

El biomarcador permet determinar l'estat cognitiu a través de l'anàlisi de la parla espontània, ajudant en la detecció precoç i el seguiment de la malaltia en cada etapa. Analitzen com ho diuen i el que diuen per poder tenir un seguiment correcte, acurat i precís de l'evolució de la malaltia, tenint en compte factors com el temps de memòria, el llenguatge o la funció executiva, i així ajustar el pla del tractament.

La plataforma també permet als professionals de la salut accedir a les dades registrades contínuament pels pacients, facilitant el seguiment remot, la detecció d'anomalies i la presa de decisions clíniques, per poder brindar una atenció integral i personalitzada. Ofereixen, tant al pacient com al familiar, suport, recursos, informació... perquè entenguin la diagnosi, com preparar-se, què fer, com escriure un testament, a més de proposar plans de salut a través d'hàbits que ajuden molt a la recerca cognitiva. 

D'altra banda, també es busca l'estimulació cognitiva a través de jocs de memòria, de lingüística, d'exercici físic i nutrició. La CEO ha assegurat que el servei "està pensat perquè estigui molt ben personalitzat a partir d'un model on cada pacient i familiar veu una cosa diferent". A més, també disposen d'un assistent personal validat, un xatbot que interactua amb tot proporcionant un servei ràpid i eficient. 

En conjunt, Punto Health té com a objectiu empoderar els pacients per mantenir la seva independència el major temps possible, alleugerir la càrrega física i emocional sobre els familiars, i dotar els professionals de la salut amb eines avançades per optimitzar el seguiment i tractament, millorant així la qualitat de vida de totes les persones involucrades.

baner

 

Present i futur de la salut, digital

"Ara estem en plena fase de desenvolupament de producte, el següent pas és fer les validacions clíniques" ens ha comentat Muñoz. El mes que ve comencen la validació del test per veu amb 300 pacients de l'Ace Alzheimer Center al llarg d'un període de 3 mesos. L'empresa acaba de tancar una ronda d'inversió de 645.000 euros on hi han participat els fons espanyols Abac Nest i Fondo Bolsa Social, així com el fons alemany Heartfelt Capital, a més de diversos Business Angels, entre ells un scout del fons americà Sequoia, Bruce Walker, scout del fons britànic Ada Ventures, Gail Armstrong, a través del fons britànic Lavender Ventures, i Branislav Trajkovski.

Muñoz ha afirmat que, de moment, s'estan centrant a acompanyar a pacients diagnosticats al llarg de totes les etapes i donar-los suport. Des de la COVID han anat apareixent cada vegada més projectes en salut digital perquè la generació de pacients que arriba ja és digital. "Hi ha diverses raons que fan que ara sigui el moment de canviar tots els models d'atenció cognitiva" ha expressat. Això funciona amb altres malalties, amb diabetis, amb càncers, amb cardiovasculars... Actualment, hi ha diversos exemples de plataformes d'acompanyament i seguiment en remot, però poques enfocades en el tractament de la demència a causa d'un tema generacional, però seran comuns en un futur pròxim.

"Gràcies a la meva experiència en l'entorn start-up, a més d'aplicar tota la part tècnica, he pogut aprendre millor la manera de formar equips, les eines que millor funcionen per gestionar projectes o els passos que has de seguir. Treballar en aquests projectes t'ofereix una estructura i una visió clara. El llançament serà a Espanya i la intenció de l'empresa és adherir-se com a membre del Barcelona Health Hub i obrir una filial a la Ciutat Comtal. "Dins del que és salut digital, el món start-up i pel que fa als inversors, Barcelona cada cop està creixent més dins d'Europa. Hi ha una gran innovació en salut digital i molta ve del que estan fent al Barcelona Health Hub" ha sentenciat la fundadora de Punto.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.