Qortex: una plataforma per a l’IoT

En el seu treball de recerca de Batxillerat, el lleidatà Amine Mehdi Mansouri ja va veure que amb la gran quantitat de dispositius connectats a la xarxa, una solució per monitoritzar-los podia tenir demanda. Va buscar quines solucions d’Internet of Things hi havia al mercat però va acabar ideant-ne una de pròpia: va fer un circuit electrònic amb un sensors que recollia dades i les enviava a una pàgina web per poder ser visualitzades i guardades. Durant els tres primers cursos d’Enginyeria Electrònica, un grau que està cursant a l’Escola Politècnica de la Universitat de Lleida, Amine ha continuat desenvolupant la seva idea i apostant per una plataforma que permeti tenir un control de les dades que generin els dispositius connectats i emmagatzemar-les.

El projecte encara està en vies de desenvolupament però Qortex ja ha estat escollit entre els de la demarcació de Lleida que s’han presentat al Santander Explorer, un programa d’emprenedoria que forma joves perquè puguin desenvolupar les seves idees i, al guanyador, se l’obsequia amb un viatge a Acadèmia Europea d’Innovació, a Portugal.

amine
cedida

Per participar-hi va haver de presentar un ‘producte mínim viable’ i demostrar que hi ha mercat per a la seva idea: superar els 8.000 euros recaptats en una campanya de micromecenatge el van ajudar. En una entrevista a Fulls d’Enginyeria, Amine ha reconegut que aquesta campanya li va permetre “verificar que realment hi ha gent disposada a pagar per solucions d’aquest tipus”. Per Amine, la filosofia de la seva plataforma  és oferir de manera “fàcil, amb menys configuracions i menys tecnicismes”, una solució que abans es considerava “difícil”.  

Qortex, doncs, ha de permetre controlar, per exemple, qualsevol aparell de casa connectat a la xarxa, des de qualsevol lloc del món. A més, de les dades que se’n poden extreure a través dels sensors remots, amb Qortex Openspace, es pot obtenir informació útil per analitzar. Així, segons explica el futur enginyer en la presentació del projecte “una Raspberry Pi es pot comunicar amb un sistema de reg a 8.000 quilòmetres des distància o un tècnic industrial pot reconfigurar el seu PLC des de casa”.

De moment, Amine treballa sol en un projecte que requereix desenvolupament tant de software com de hardware. Actualment està destinant més recursos al hardware, “el producte final”, que consta de sensors modulars. La plataforma en sí, tot i que se li pot anar ampliant les prestacions, ja està feta i acabada i permet visualitzar les dades en gràfiques i permet activar i desactivar amb “interruptors virtuals” els diferents aparells domèstics o de l’empresa. En una segona fase, aprofitant que la intel·ligència artificial “està de moda”, es pot arribar a desenvolupar un sistema per predir dades en funció de les ja recollides, com poden ser les de temperatura o humitat en un espai, una informació que, segons Amine ja té cert interès. La seva intenció és poder arribar tant a particulars com a empreses de sectors tant diversos com l’agricultura, la logística o la indústria 4.0.

Té només 21 anys però veu claríssim que no pot posar “tots els ous al mateix cistell” i per això, a banda d’acabar els estudis i completar-los amb el màster, vol treballar en altres empreses per guanyar experiència i coneixement. Això sí, el seu objectiu final és poder treballar i viure només de la seva pròpia empresa.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.