Quatre enginyers entre 135 diputats

Després que les eleccions del 12-M al Parlament de Catalunya s'han anat publicant les estadístiques dels diputats. Quina formació política té més homes i quina més dones? Quina és la professió que predomina? Quins orígens tenen els diputats de la legislatura vinent? Qui són els diputats més joves? I els més grans... A Fulls d'Enginyeria hem volgut esbrinar quants enginyers o enginyeres ocupen un escó. I la veritat és que les xifres són petites.

Només un diputat és enginyer industrial: Joan Canadell. Diputat de Junts i expresident de la Cambra de Comerç de Barcelona, Canadell és enginyer per la UPC i màster per l'IESE i serà la seva segona legislatura al Parlament. En l'anterior convocatòria electoral Canadell va ser el número dos de la llista que encapçalava Laura Borràs; en aquestes, anava de número 17.

subscriu-te

 

Només un altre diputat és enginyer superior, en aquest cas de Camins, Canals i Ports. Es tracta de Salvador Vergés, també de Junts, però diputat per Girona. Vergés és d'Olot i està especialitzat en infraestructures tot i que també ha treballat en empreses del sector agrari. Vergés també és diputat des del 2021 i en aquesta ocasió, ha estat el cap de llista per Girona.

Dos diputats més tenen títols d'enginyers tècnics. El primer és Santi Rodríguez i per partida doble, ja que és enginyer tècnic de telecomunicacions i enginyer tècnic industrial. Rodríguez també és diplomat en Ciències Empresarials i Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses per la UOC. Durant prop de deu anys, entre 1991 i 2002 va ser professor associat a l'Escola d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú, de la UPC, i encara està vinculat amb l'enginyeria JCS Enginyers, que va fundar al costat d'altres socis. És diputat al Parlament des de 2003 i des del 2012 és portaveu adjunt del grup parlamentari que representa, el Partit Popular.

El segon és Albert Salvadó, diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per Tarragona. Salvador ha estat responsable de qualitat i medi ambient a DAPSA, ha estat gerent del Consell Comarcal del Montsià i actualment treballa a Gefa Preven, un servei de prevenció de riscos laborals. És, també, delegat territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. En aquests darrers comicis, Salvadó ha estat el número dos de la llista d'ERC a Tarragona.

Dos titulats en ciències físiques en mig d'una allau d'advocats

No massa més diputats tenen formació tècnica. Eva Candela López, la número 10 de la llista del Partit Socialista de Catalunya (PSC), és arquitecta tècnica per la UPC i ha exercit com a tal en diverses administracions. Maria Pilar Castillejo, de la llista per Barcelona de la CUP, és llicenciada en Ciències Físiques per la UAB i s'ha dedicat durant un temps a la docència i a la recerca, tot i que principalment té una trajectòria en el món de la informàtica. També és llicenciat en Ciències Físiques el diputat Jordi Munell, de la llista de Junts per Girona qui, a més, és màster en microelectrònica per la UAB- Centro Nacional de Mircoelectrónica, i MBA per la Universitat de Girona a més d'haver obtingut un diploma en Comerç Exterior per la Universitat de Vic i un diploma en Gestió d'Emergències i Protecció Civil per la Universitat de València.

Els perfils tècnics de la cambra catalana els tanca Anna Navarro, coneguda com a Anna N. Schlegel que ha anat de número 2 a la candidatura encapçalada per Carles Puigdemont. Tot i no tenir formació tecnològica és vicepresidenta de l'empresa de construcció californiana Procore i és cap d'estratègia de la catalana GPAInnova des de 2021. El 2020 va ser nomenada la dona més influent del món en tecnologia per la revista Analytics Insight,[3] i el 2021 la més admirada per la revista CIO Look. A més, ha estat la cap executiva de l'ONG Women in Technology i va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi el 2021.

Entre els 135 diputats del Parlament, més d'una vintena són llicenciats en dret i exerceixen o han exercit d'advocats, com és el cas de Pere Aragonès, actual president de la Generalitat –que ja ha avançat que no recollirà l'escó– o Josep Rull, Joan Ignasi Elena, Carles Campuzano o Ester Capella. Els diputats amb estudis universitaris de la branca social com Empresarials o Administració i Direcció d'Empreses també són molt més nombrosos que els que provenen de la vessant més tècnica.

Més enginyers en òrgans de decisió

Precisament, abans que comencés la campanya electoral, Enginyers Industrials de Catalunya, al costat del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, va presentar Cinc consensos nacionals per a la Catalunya del 2050, un document on, a banda d’altres consideracions i inversions, es demanava més presència dels professionals de l’enginyeria a l’administració per aportar “rigor, coneixement i expertesa a les polítiques públiques, en especial en les dels àmbits més tècnics”. Així ho resumeix el director general, Pere Homs, que confia que amb la constitució del nou Govern “es comenci a corregir la situació”.

Aquesta, però, no és la primera vegada que es reclama més enginyers als espais de decisió. Des d’Enginyers Industrials de Catalunya,  i en el marc del 160è aniversari de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, es va editar l’informe Enginyeria, motor de progrés on es reivindicava “la capacitat de l’enginyeria com a catalitzadora del progrés” i el “rigor i la determinació” que aporten enginyers i enginyeres en aquests àmbits.

salvador baill…, ds., 25/05/2024 - 12:09
Bé, de fet Enginyer Industrial n'hi ha un. I no sembla que hagi treballat mai com a enginyer; almenys l'article no en parla.Els Enginyers Industrials estem per la feina. Altrament, no seríem enginyers industrials.La societat ens veu com lacais dels empresaris explotadors d'obrers, als que fan treballar en llocs tancats i sòrdids mentre destrossen el medi ambient. Apliquem cegament la "obsolescènciaprogramada" per augmentar els beneficis de l'explotador.Tenim tendència a posar les coses clares i som rígids.Som "senyorets" que som enginyers per que els nostres pares eren rics.No tenim gens d'interés per la gent....i no ens posem en politica.
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.