Què diuen els premiats?

“No ha estat una trajectòria difícil, he fet una fusió de passió i professió, que m’han permès tenir una doble vida, doble vida fent el mateix temps dues tasques complementàries, enginyer amb cotxes de sèrie, amb enginyer de motorsport, un món immens i un altre petit”. Així recollia el Premi Trajectòria Professional, Vicenç Aguilera, enginyer del sector del motorspor. "És un honor, després de 51 anys dedicats a l’enginyeria", ha dit al recollir el guardó. 

La guardonada amb el Premi Carrera Acadèmica ha estat Luisa F. Cabeza, professora a la Universitat de Lleida, per la seva rellevància en l'àmbit acadèmic. En declaracions per a Fulls d'Enginyeria, Cabeza ha assegurat que ha rebut el guardó "amb molta il·lusió i orgull i també amb molta responsabilitat perquè hem de continuar treballant per tirar endavant la professió". A més, sobre els objectius actuals ha afirmat que "s'ha de continuar treballant, sobretot, per ajudar a les noves generacions. Veure alumnes recollint premis també fa molta il·lusió i hem de continuar contribuint amb la recerca i les empreses". Respecte de la seva feina ha assegurat que, al final, "treballes perquè t’agrada, però per a nosaltres també és un gran orgull perquè contribuïm a la societat".

Les actuacions empresarials també han tingut el seu reconeixement amb el Premi a Millor pràctica empresarial, atorgat a la Corporació Alimentària de Guissona, més coneguda com a BonÀrea, per l’optimització de la petjada hídrica i de carboni en la generació de fred a La Closa, el complex agroalimentari. L'activitat de l'empresa ha buscat optimitzar processos per l'estalvi energètic. Marcel Hortal, enginyer de projectes mediambientals a Bonàrea i tècnic responsable del projecte ha declarat a Fulls d'Enginyeria que “el projecte ve de l'optimització del sistema de climatització des del punt de vista tant de l'estalvi d’energia com de l'estalvi de l'aigua". Bonàrea disposa d'una aplicació d’IA que regula la producció de les torres de filtració a partir dels consums de totes les naus productives. D'altra banda, asseguren que han estalviat suficient aigua potable per donar abast a les torres, a partir de la depuradora que aporta fluïditat d'alta qualitat. "Fa un any, la mateixa torre ens consumia un 25% més d'energia i un 15% més d'aigua, que al final tots són costos" ha sentenciat Hurtas.

Enginyers Industrials de Catalunya també ha reconegut a Covestro amb el Premi Innovació, per el projecte ODC Electrolysisi, la primera planta d’electròlisis clor-àlcali del món. El guardó premia “la innovació tecnològica que hi ha en aquest nou procés productiu del clor”. Respecte el projecte, Pablo Rosendo Freire, enginyer de la planta d'electròlosi, ha assegurat que "ha estat tot un repte de molts anys enrere, des de la fase de disseny de la planta, construcció i posada en marxa". Segons Freire, això ho ha fet possible tot l’equip de Tarragona i la direcció que ha invertit en aquests projectes d’innovació".

D'altra banda, la tesi doctoral premiada, ‘Modelització de la qualitat de l'aire interior en centres educatius‘, ha estat obra de Juan Tugores Garcias, de l’Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya. A Tugores se li ha adjudicat una beca de 10.000 euros per a la tesi doctoral, que s'ha lliurat en el marc de la Diada amb el suport de la Fundació Caixa Enginyers. "Molt content d’haver rebut el premi, amb il·lusió i amb ganes de dur a terme el que m’he plantejat" ha afirmat Tugores. Sobre els altres candidats ha declarat que la competència que "no ha estat fàcil, he pogut veure les altres tesi i totes tenien les paperetes per rebre el premi". Respecte de la cerimònia, el jove ha afirmat que "vincular la cultura amb l’enginyeria ha estat un encert perquè, al final, son coses que estan relacionades". En el marc de la cerimònia, també s'han entregat els premis Innovació Jove, que premien els millors Treballs de Final de Màster. 

Reconeixement a l'enginyeria

L'Auditori del Conservatori del Liceu ha estat l'espai escollit per acollir la Diada i reflexionar sobre els vincles de l'art i la cultura amb l'enginyeria. Les dues disciplines són complementàries per a molts professionals actualment, però també hi ha una relació històrica. La Diada 2024 coincideix amb la meitat del mandat de Maria Salamero, presidenta, i Narcís Armengol, degà. Laura Ivern, sotsdirectora d'Enginyers Industrials de Catalunya, ha estat l'encarregada d'entregar els premis als guanyadors.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.