Què implica el nou Pla Nacional d'Energia?

''Una proposta ambiciosa, extensa i ben estructurada però difícilment assolible''. Així valoren des de l'Associació i el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) per al període 2021-2030. La comissió d'Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya han recollit en un document l'anàlisi dels diferents punts més destacats d'aquest pla, que vol definir els objectius de reducció d'emissió de gasos d'efecte hivernacle, de penetració d'energies renovables i d'eficiència energètica. Els Enginyers Industrials de Catalunya (EIC) qüestionen que el futur pugui ser renovable si no es troba abans una fórmula ''fiable i econòmica'' per emmagatzemar l'energia elèctrica. Recorden que aquesta generació d'energia encara precisa d'una energia ''de suport'' capaç de cobrir la demanda. Per això, tot i valorar els 235.000 MEUR que preveu el PNIEC en inversions, recalca que l'esforç recau en bona part del sector elèctric que amb el 63,8% de les inversions, haurà d'assolir el 68,7% de la reducció d'emissions.

Els Enginyers Industrials de Catalunya consideren que les inversions necessàries en aquest sector, seran de 150.000 MEUR i el sistema resultant serà poc eficaç perquè el 2030, produirà uns 54 TWh d'excedents que, 40 TWh, s'haurien d'exportar als països veïns, per la qual cosa, defensen ampliar les interconnexions. En el document, es considera que el resultat serà un sistema elèctric ''car'', a causa de les duplicitats i que podria tenir ''dificultats'' per cobrir la demanda en situacions climàtiques desfavorables.

En aquest sentit, des de la comissió d'energia dels EIC consideren que la situació generarà sobrecostos que podrien influir negativament en el preu de l'energia elèctrica dels propers anys, ja que s'afegeix un interrogant més sobre si es podran fer o no les inversions previstes abans de la declaració de la pandèmia. En el document, alerten que a aquests canvis se'ls haurà de sumar les conseqüències de la crisi del covid-19 que ja han sacsejant l'activitat econòmica i el preu de l'energia, com ja hem avançat des de Fulls d'Enginyeria.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.