Recloud: Software de construcció a través del model BIM

El Building Information Modeling (BIM) s'ha definit com una metodologia de treball col·laborativa per a la creació i la gestió d'un projecte de construcció. El seu objectiu és centralitzar tota la informació del projecte en un model d'informació digital creat per tots els seus agents. Durant l'última dècada, la metodologia BIM s'ha implantat de manera progressiva a diferents països i per a alguns d'aquests s'ha convertit en un objectiu prioritari de les seves administracions públiques, les quals han imposat o valorat el seu ús en obra pública. En aquest context s'han format empreses emergents com Recloud, fundada a Catalunya per David Ferré i Nicolás Reyes, que ofereix un software online que permet comparar núvols de punts amb models BIM.

Amb aquesta eina, Recloud busca realitzar un control d'execució digitalitzat on l'arquitecte podrà comparar el núvol de punts de l'obra respecte al model BIM. Aquest es constitueix com un model col·laboratiu en línia de tres dimensions on cada un dels elements presents dins d'aquesta construcció té unes propietats que són les que hi haurà en el model. No només es coneixen les dimensions, sinó el tipus de material. D'aquesta manera poden intervenir els diferents membres de la construcció. "Es pot comparar amb un Drive compartit del model 3D de l'edifici, amb tota la informació pel que fa a la construcció" afirma Reyes.

Recloud utilitza el model teòric i el compara amb els escanejos 3D de la realitat. A partir d'aquesta comparació, sobreposen els dos models per obtenir el model de punts de diferències. El software pinta de color verd tots aquells punts correctament executats respecte al model BIM, i quan hi ha una desviació, s'indica amb color vermell. Així l'arquitecte pot comparar la qualitat i el disseny i en pocs minuts pot supervisar tota l'obra. També pot canviar aquesta desviació, que es pot reduir a 3 centímetres, i arriben fins a 5 mil·límetres de precisió. Quan s'ha actualitzat tot el núvol de punts indica en vermell tot allò per sobre de 3 centímetres de desviació respecte al model BIM.

Recloud es diferencia de la competència a través d'un software en línia ràpid de detecció de desviacions en l'obra. "La competència triga de 24 a 48 hores, nosaltres en 5 minuts tenim la comparació feta" assegura Reyes. Comparen els núvols per arribar a una comparació molt més precisa de manera automàtica i eficient.

Com a model de negoci aspiren a escalar amb un model SaaS. "El SaaS és molt maco perquè és extremadament escalable, tens moltíssims clients i el marge és altíssim, però el repte és que el client et compri i això és molt difícil" afirma Ferré. Així i tot, hi ha dos grans condicionants pels arquitectes, un que treballin en BIM i dos el núvol de punts. Un 30-40% del sector treballa amb BIM, però el segon condicionant és més limitant perquè es necessiten màquines cares. "En el futur probablement amb un dispositiu mòbil es podrà obtenir el mateix nivell de precisió" ens diu Reyes.

Els responsables també parlen d'altres carències en el sector. Comenten que en un principi hi havia molt interès per part dels arquitectes, però molts no volien pagar per la plataforma, el que va suposar un problema. Davant això van canviar l'estratègia cap a un model més Ad Hoc, on van començar a relacionar-se amb empreses grosses amb departaments específics de BIM. En aquests casos ofereixen programar i fer una orientació al desenvolupament. D'aquesta manera si encaixa i l'empresa veu que realment pot funcionar, es fa un pack inicial de certes hores d'estudi per després acabar cobrant per usuari.
 

L'adopció del BIM

Així mateix, han fet la transició de només construcció a obra civil, perquè han identificat que és en aquest sector on més es treballa amb BIM i on hi han els pressupostos més elevats. "Sobretot ens hem adonat de treballar amb organismes públics" afirma de Queralt. Els fundadors asseguren que no tenen molta competència, tot i que hi han empreses similars a Regne Unit, França i Espanya. Cadascuna d'aquestes empreses té les seves fortaleses i debilitats i no ofereixen exactament el mateix que Recloud, però es pot dir que concepte és el mateix. Els països més desenvolupats en aquesta tecnologia són els nòrdics. Consideren que el nord d'Europa valora molt més el BIM i, de fet, han guanyat premis d'enginyeria de fires BIM a Holanda i Alemanya. Ferré afirma que "en l'àmbit d'enginyeria, ens porten anys d'avantatge".

Consideren que el mercat encara té molt a fer en termes d'adopció del BIM i, encara més, si s'afegeix el tema del núvol de punts. La feina es complica perquè, en molts casos, es troben que han d'explicar que és el BIM, el núvol de punts i la comparació. Afirmen que molts arquitectes es confonen perquè molts encara estan acostumats a dibuixar en paper. Nicolás Reyes diu que "tothom diu que treballa amb BIM, però no és així. No només és un model 3D, és una metodologia de treball". Segons Recloud, la metodologia ha de ser recorrent, idealment has de tenir un despatx on només es treballi amb BIM i comparar l'obra sovint.

Respecte als reptes que s'han trobat d'ençà que van començar parlen de la dificultat de fer a la transició d'una empresa de serveis a una de software, el qual resulta car de desenvolupar. Actualment, es troben buscant diferents fonts de finançament, tot i que disposen de leads oberts que tenen el potencial de finançar l'estructura sobradament, però s'han de tancar. Un altre dels reptes grans és que no venen del sector de la construcció sinó del sector de l'enginyeria. La construcció és un sector que no està gens digitalitzat. Al sector hi ha dues generacions molt diferenciades, una que està molt digitalitzada, els que consideren que han de ser els seus clients, i una altra molt més gran que no està tant per la digitalització. "Adonar-nos d'aquesta situació és el que hem d'aprendre a veure" diu Ferré.

Eina per a l'enginyeria 

Recloud és un spin off d'Octocam-Vision, empresa que fa serveis de topografies 3D, de dons i altres. David Ferré, cofundador de ReCloud, va començar personalment a títol com a autònom l'any 2011 a treballar amb drons per la indústria audiovisual raó per la qual va crear Octocam-Vision, centrada en la part de visió. Ferré explica que, amb el temps, van començar a arribar certa demanda d'inputs d'enginyeria, raó per la qual van constituir Recloud. "L'any 2016 vam definir la marca, que no es va constituir com a societat fins al 2020, i allà vam dividir els rols" afirma Ferré. Amb Octocam-Maps, una altra divisió, s'han dedicat al tema de la inspecció eòlica. Així i tot, a Recloud consideren que tenen certa inquietud per no només centrar-se en els serveis, sinó en aportar valor. Per aquest motiu van idear el software que els va permetre transicionar cap a un altre model de negoci. En un principi van destinar cupons d'Acció al tema de hardware i software, que van desenvolupar en col·laboració amb Eurecat.

El futur de Recloud

La idea de Recloud és expandir-se i consideren que en ser una empresa digital no fa falta carregar-se de costos fixos innecessaris. Reben demandes d'obres grans de països com Aràbia Saudí i de la zona nord. A aquests clients se'ls forma com funciona la plataforma, fan validacions des de l'inici i van fent les modificacions des de les oficines a Catalunya. L'empresa està formada per enginyers que es dediquen a diferents funcions, tot i que ara posen especial atenció a la programació. Ferré afirma que "El software ja està bastant desenvolupat, només cal optimitzar i fer-lo més eficient i intuïtiu". Tot i que ja treballen amb organismes com la Generalitat de Catalunya, ara es proposen tancar correctament la part comercial per aconseguir els leads.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.