Reivindicant la dona en l'enginyeria

Enginyeres Industrials. De telecomunicacions. O informàtiques. Recercaires. Tecnòlogues. Científiques. Doctorands. Start-uperes. Amb perfils referents i vocacions diferents però amb una trajectòria professional en l’àmbit de les STEM en comú, desenes de dones s’han aplegat aquest dimarts a ‘Visibilitzem l’enginyeria’, la primera Jornada STEM que organitzen conjuntament l’associació Young IT Girls i AMIT-Cat, l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues de Catalunya, al costat de la Societat Catalana de Tecnologia, de l'Institut d'Estudis Catalans. L’objectiu final era posar en valor les dones que, malgrat ser encara minoria, treballen en diferents camps de l’enginyeria per mostrar les diferents possibilitats al llarg de la carrera laboral.

L’enginyera industrial Alícia Casals va ser l’encarregada de donar el punt de vista de la vessant acadèmica. Casals ha fet un repàs als seus propis referents però va centrar la seva xerrada en la trajectòria universitària que ha dut a terme a la Universitat Politècnica de Catalunya, centrada principalment, en la robòtica. L’enginyera ha recordat les eines dels seus inicis, rudimentàries a ulls del segle XXI, les primeres fites assolides en la visió per computador i el processat d’imatges i els seus inicis en el món de la robòtica submarina i la robòtica quirúrgica. Precisament en aquest camp, l’equip de Casals, al costat del també enginyer industrial Josep Amat, s’ha aventurat en la creació d’una empresa, Rob Surgical Systems, i, al costat de la Clínia Mayo de Madrid, lluiten contra “el monopoli” dels Da Vinci.

“L’enginyeria és apassionant”, ha manifestat Casals, “implica readaptar-se i estudiar contínuament”. L’enginyera destaca de l’enginyeria la possibilitat de dedicar-se a molts àmbits d’aplicació. Per ella, la robòtica n’és l’exemple més clar perquè es pot treballar per a fer robots industrials i obrir portes en el camp de la salut o la robòtica assistencial. Per això, destaca que es camina cap a una robòtica “que estarà arreu” i requerirà de “tecnologies complementàries”.

En uns termes similars s’ha pronunciat la bioenginyera Judit Giró, fundadora de The blue box, una solució per detectar el càncer de mama amb una mostra d’orina. Giró ha presentat el seu projecte, fruit de la “impressió” que li fan les dades sobre afectació del càncer de mama. Per Giró, que ara estan treballant en millorant la tecnologia de The Blue Box per començar a entrar al mercat americà i europeu, l’enginyeria biomèdica és el pont entre l’enginyeria i la medicina. En destaca que es poden veure els problemes que es donen saps com posar-hi remei. Però aquesta jove bioenginyeria reconeix que això provoca frustració: “saps que hi ha mètodes de salut digital però veus que a l’hospital no existeix”. Giró reconeix però, que aquesta frustració és la que porta a voler “una disrupció” i anima a totes les que ho veien així a perseguir aquest objectiu. “Cada vegada tenim més fe i veiem més el potencial d’aquest tipus d’innovació”, conclou Giró, “Disrupcionem!”.

El repte de la poca presència femenina

La jornada ‘Visibilitzem l’enginyeria’ vol contribuir a l’augment de la presència femenina en aquest camp, així com la resta de camps STEM, on només el 30% dels estudiants són dones. Així ho ha exposat la membre de les YITG, Olivia Prior, que lamenta que només el 32% dels ocupats en el sector TIC són dones i, amb la previsió que sigui un sector que creixi exponencialment els propers anys, fa una crida a posar-hi remei. Per Prior és important perquè seran feines “més ben posicionades i més ben pagades” i si les dones no hi tenen accés, hi haurà una major escletxa salarial. A banda des de l’associació, també veuen amb preocupació el fet que sense dones, el desenvolupament d eles noves tecnologies no té present la perspectiva de gènere a l’hora, per exemple, de dissenyar algoritmes o eines.  

La jornada arriba un any després que l’AMIT organitzés el primer Congrés de Dones i Ciència, una cita que també van situar al voltant de l’11 de febrer, Dia Internacional de la Nena i la Dona en Ciència. Així ho va explicar Sònia Estradé, durant l’obertura que també va comptar amb la participació de Núria Salan, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia. Salan va lamentar la “invisibilitat” de dones en tecnologia, però també en ciència.              

La jornada també va comptar amb la presentació d’’abstracts’ per part d’una quinzena de joves enginyeres que treballen camps tan diversos com la intel·ligència artificial a la indústria, l’alzheimer, la contaminació, la sostenibilitat o el platooning. La jornada va tancar amb una taula rodona amb Karina Gibert, Imma Estrada i Estrella Montolio i va comptar amb la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, en la clausura.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.