Reptes del voluntariat en un context de crisi

Actualment, el voluntariat representa un 19% de la població adulta. En els darrers anys la xifra de voluntaris està augmentant, però encara queda molt lluny dels valors mitjans de la Unió Europea, que ronda el 30%. L’any 2011, a Catalunya hi havia unes 6.800 entitats que gestionaven la feina voluntària de 300.000 persones i acollien 102.000 contractats aproximadament. Prop de 2.130.000 persones van ser les destinatàries d’aquests serveis. Suposa un volum econòmic del 2,8% del PIB a Catalunya. L’Anuari del Tercer Sector Social (dades del 2011 fetes públiques el 2013) publica aquestes i moltes altres dades del sector; se’n recomana la lectura a tothom que hi estigui interessat a: http://www.tercersector.cat/sites/www.tercersector.cat/files/anuari_2013_del_tercer_sector_social_2_octubre_2013_1.pdf.

Amb la crisi econòmica han aparegut noves necessitats socials, desigualtats i injustícies: evolució de l’índex de pobresa, atur, desnonament, pobresa energètica, precarietat infantil...

Val a dir que un 26% dels infants viuen en llars amb rendes inferiors al 60% de la mitjana.

A més, seguiu la precarietat en l’alimentació d’alguns infants del nostre entorn?.

El món del voluntariat té la seva pròpia idiosincràsia. Cal preveure la complementarietat entre col·laboradors, voluntaris i contractats. Els voluntaris corporatius, promoguts per les empreses, són més eficients si estan enquadrats en entitats del sector que formen part d’un teixit estable i tenen els coneixements que els dóna els anys d’experiència que han adquirit amb el temps.

S’ha de definir la relació entre voluntaris, entitats i personal contractat. Per això és imprescindible que les organitzacions tinguin un pla de voluntarietat, amb perfils i funcions ben definides per escrit, amb un seguiment per veure si es compleixen les expectatives mútues i amb creixement personalment per a tothom. Però el fet que els voluntaris ajudin a pal·liar una necessitat social no pot fer que les administracions hi dediquin menys mitjans; més aviat haurien de contribuir al compromís i a la reclamació de recursos a les administracions.

El passat 16 d’octubre, en l’acte de reconeixement que es va realitzar als voluntaris dels EIC es van tractar a bastament aquests temes, tant en la presentació de Rafael Ruiz de Gauna de la conferència Crisi i voluntariat en el Tercer Sector, com en el posterior i interessant col·loqui en què van participar les diferents entitats en les quals els nostres voluntaris desenvolupen la seva activitat. Pots veure la presentació a http://www.eic.cat/gfe/docs/13165.pdf o bé l’acte sencer a http://apps.attainresponse.com/ComFS/liveRecording.htm?id=488509.

Segons les dades de l’Anuari del Tercer Sector, document esmentat anteriorment, el 76% dels voluntaris dediquen deu hores o menys per setmana a aquesta activitat. Si vols més informació, disposes d’una mica de temps i vols participar en el programa de voluntariat del Col·legi, pots posar-te en contacte amb nosaltres: Montse Hita, tel. 933 192 304, a/e mhita@eic.cat.

Manel Carreras

Enginyer industrial col·legiat núm. 4177, membre de la Comissió d’Acció i Cooperació


Foto: Arxiu

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.