Sant Jordi, què regalo?

Després que l’any passat, la crisi sanitària obligués a suspendre la festa de Sant Jordi, aquest 2021, les editorials fa temps que estan a punt amb un catàleg de novetats, premiats i clàssics per fer gaudir tot tipus de lectors i aquests dies, les llibreries poden tornar a sortir al carrer per celebrar una de les diades més emblemàtiques del país. Des de Fulls d’Enginyeria hem volgut fer un recull de les principals recomanacions per a enginyers i enginyeres volen llegir del seu àmbit, que regalar llibres qui no ho són o que prefereixen anar sobre segur amb una proposta literària.

En l’àmbit tecnològic hi ha diverses propostes, però una de les més recents i també mediàtiques és, sens dubte, el nou llibre de la periodista conductora del programa ‘Popap’ a Catalunya Ràdio, Mariona Dinarès: ‘Felicitat digital. El mètode Popap per conèixer el món digital i gaudir-ne’ (Efados, 2021). Segons la mateixa autora és una proposta ‘’optimista i fins i tot apassionada’’ per gaudir del món digital i deixar de banda els riscos, amb un llenguatge planer, divulgatiu i íntim. En una línia similar, la directora del programa ‘Revolució 4.0’, Xantal Llavina, va publicar el setembre passat ‘#Som digitals’ (Profit, 2020) un repàs a la transformació digital en què estem immersos.

Del món de la robòtica i la intel·ligència artificial, la investigadora del CSIC, Carme Torras, va rebre el Premi Nacional d’Investigació el mateix any que publicava ‘Estimades màquines’ (Males Herbes, 2020), un recull de relats que il·lustren les implicacions ètiques de l’ús i l’abús dels mitjans tecnològics en l’actualitat.

I tot i que ja fa uns mesos que està a la venda, una altra possibilitat per als amants de la tecnologia és ‘El cinquè poder. La república digital a les teves mans’ (La Campana, 2020) de Jordi Puigneró. L’actual conseller de Polítiques Digitals i Administracions Públiques analitza els canvis que la tecnologia està fent a la societat i s’imagina una Catalunya digital en un moment on ‘’ser petit és un avantatge’’.

Pels amants de les obres públiques, l’enginyer de camins Pere Macias, actual coordinador del Pla de Rodalies a Catalunya, fa un repàs a l’acció de govern dels Departaments de Política Territorial i Obres Públiques i de Medi Ambient a ‘Del pont de Bar a la Trinitat Nova’ (Editorial Oliveras, 2020). Ell mateix el recomanava al seu compte de Twitter ‘’pels qui volen conèixer la història recent del país’’.

I els qui prefereixin llegir sobre canvi climàtic, transició energètica i emissions zero, Bill Gates publica ‘Com evitar un desastre climàtic. Les solucions que tenim i els avenços que necessitem’ (Edicions 62, 2021). Gates, que fa una dècada que investiga les causes del canvi climàtic, se serveix d’experts en física, química, biologia o enginyeria –entre altres disciplines- per descriure els reptes del món actual i les solucions que poden estar al nostre abast per incidir-hi.

I de novetats literàries?

Per conèixer les obres més rellevants d’aquest Sant Jordi hem optat per seguir els consells de dues de les llibreries més populars de Barcelona, Ona i Laie. D’una banda, la llibreria Ona ens proposa tres novetats que si no fallen les previsions, seran alguns dels títols més venuts aquest Sant Jordi. La primera és un valor segur, ja que la firma un dels autors catalans més reconeguts, Jaume Cabré. Acabat de sortir del forn ‘Consumits pel foc’ (Edicions Proa, 2021) és una història de personatges ‘’clarobscurs i inquietants’’. La segona és ‘La casa de foc’ (Edicions Proa, 2020), de Francesc Serés. La novel·la, la història d’un foraster que descobreix el passat de tota una família, ha estat reconeguda amb el II Premi Proa de novel·la. I la tercera és el darrer Premi Sant Jordi, que atorga Òmnium Cultural: ‘L’aigua que vols’ (Enciclopèdia Catalana, 2021) de Víctor Garcia Tur.

Per la seva banda, des de Laie, aposten també per altres títols com ‘Els angles morts’ de Borja Bagunyà. Pels més atrevits, Laie recomana una nova traducció en castellà de l’obra mestra de Tolstói ‘Guerra y paz’ (Alba Editorial, 2021). Són 1.680 pàgines de la primera nova traducció que es fa, en castellà, en més de 40 anys, de la mà de Joaquín Fernández Valdés. I pels qui encara els vingui de gust llegir sobre pandèmies i virus, Laie proposa ‘Les grans epidèmies modernes’ (Edicions La Campana, 2020) de Salvador Macip. Per qui en necessiti més, Laie ha habilitat un enllaç on les reuneix totes.

Bona compra i feliç Sant Jordi!

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.