Sant Jordi per a tots els gustos: sis recomanacions per triomfar entre enginyers
Literatura, assaig, ciència o enginyeria. Els enginyers i enginyeres llegeixen i recomanen de tot. Ho hem comprovat en la nostra selecció particular: la que ens ha fet un membre de junta de cadascuna de les demarcacions de l’Associació i el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i que poden agradar a tot el col·lectiu.
La proposta amb més enginyeria ens arriba de Tarragona. El vocal Josep Ramon Martínez Piñol ens proposa Tavascan: valores humanos de la ingeniería (Garsineu Edicions, 2015), un llibre sobre la construcció del complex hidroelèctric del Noguera de Cardós a Tavascan. Martínez Piñol en destaca les dades tècniques, les fotografies i també les anècdotes personals del temps de la construcció del complex, és a dir, entre 1958 i 1975. Són situacions viscudes per l’autor, Dionisio Sánchez Viniegra, que va ser un dels responsables de l’obra.
La proposta de la Junta de la Demarcació de Catalunya Central també té un rerefons d’enginyeria amb El kàrting a Catalunya: la història, vol. 1 1959-1974 (Collita Pròpia, 2024). L’enginyer Ivan Noguera, també de la Demarcació , n’és l’autor. Després de tota una vida aficionat al motorsport i d’haver-se dedicat a recollir dades, fotografies i documentació, Noguera ha pogut veure complert un dels seus somnis amb aquest primer volum que ha vist la llum gràcies a una campanya de micromecenatge.
Un xic més científic és Pere Roca, secretari d’Enginyers Industrials de Catalunya. La seva proposta la signa Joan Anton Català Amigó, “un dels millors divulgadors científics en llengua catalana”, segons el mateix Roca. Roca també en destaca que el llibre sap “connectar l’evolució de la vida amb l’entorn planetari i del sistema solar on es desenvolupa”. “Biologia i Astrofísica van juntes de la mà”, diu el secretari de l’Associació.
Si entrem en el terreny de l’assaig, Oriol Ventura, vocal de la Junta de la Delegació del Vallès ens recomana Fuera de sèrie, de Malcolm Gladwell (Debolsillo, 2018). Creu que és un llibre que convida a “repensar completament com entenem l’èxit”. Per Ventura, lluny de centrar-se només en l’esforç o el talent individual Gladwell mostra com factors com l’origen familiar, les oportunitats, la cultura i el moment històric poden marcar la diferència. “Amb històries reals, curioses i molt ben explicades, introdueix conceptes com la regla de les 10.000 hores, i ens fa veure que molts dels genis que admirem van tenir també condicions úniques per arribar on són”, explica Ventura.
Jordi Hurtós, vocal de la Demarcació de Girona també tira cap a l’assaig i en aquest cas, local. Ens proposa Time-Out (Plataforma Editorial, 2024), de l’empresari també gironí Josep Lagares. Per Hurtós, "Time-out, creativació o extinció, nosaltres triem..." és un recull reflexiu i inspirador per poder fer una anàlisi de la nostra organització, i implementar, a partir d'una metodologia pràctica, el procés de la creativació (la combinació de creativitat i innovació) en els equips de treball d'empreses o despatxos”.
En ficció, Montse Vilarrubí, vocal de la Demarcació de Lleida ens apropa a un “thriller addictiu, ple de girs inesperats i una trama que atrapa des de la primera pàgina”. Un animal salvatge, de Joël Dicker (La Campanya, 2024) és, per Vilarrubí, “ideal per a qui gaudeix d’històries ben construïdes i carregades de tensió, amb personatges plens de matisos i sorpreses”. L’enginyera ho recomana per ser “una lectura àgil, perfecta per desconnectar i deixar-se endur pel misteri.”