Seguim caminant plegats

 

Hem tingut eleccions al Col·legi i, lluny de polèmiques, han transcorregut amb normalitat. Vull agrair la dedicació i el coratge d'ambdues candidatures, però, especialment, vull destacar la veritable victòria d’aquestes eleccions: la del nostre col·lectiu. Gràcies a tots per participar-hi.

L’energia i la il·lusió han empès el dos candidats a nivells propositius que, tot i el resultat tan ajustat, asseguren un projecte sòlid de futur. En primer lloc, m’agradaria felicitar el nou degà del Col·legi, Josep Canós, i demanar-li que treballem plegats per aconseguir que les nostres institucions continuïn sent el referent que el nostre col·lectiu es mereix. També m’agradaria agrair a Òscar Gimeno i al seu equip tota la feina feta fins ara i, especialment, la seva dedicació durant aquests anys. Estic segur que, malgrat que ara no formin part de la Junta de Govern del COEIC, continuaran sent un element de valor per a la nostres institucions.

És la primera vegada en la nostra història recent que celebrem les eleccions del Col·legi independentment de les de l’Associació, com a conseqüència de la darrera modificació dels estatuts. L’Associació va ser creada fa 154 anys per donar serveis als col·legues enginyers, millorar-ne la formació, intercanviar coneixement i ser referent a la societat en qualsevol aspecte que demanés coneixement. El 1949, es creaven els col·legis professionals com a corporacions de dret públic que vetllaven per la defensa i el correcte exercici de la professió. Han passat 67 anys des de la constitució del Col·legi d'Enginyers i els companys que dirigien l'Associació i el nou Col·legi van emprendre el camí correcte: mantenir totes dues institucions. Així, Associació i Col·legi han fet camí plegades fins al dia d’avui. Cada institució du a terme les funcions que li corresponen amb esperit de col·laboració i al servei d’un mateix col·lectiu, el dels enginyers industrials de Catalunya.

En la llarga història de l’Associació i el Col·legi, hi ha hagut poques generacions a les quals els hagi tocat defensar les nostres institucions com ara ens cal fer-ho. Els nous paradigmes professionals, tecnològics i socials ens fan repensar cada dia quin ha de ser el model de futur de les nostres entitats. Des dels òrgans de govern de la casa, hem superat els moments de més gran dificultat. Per primer cop en molts anys, i, especialment, des de l’aplicació de la llei Òmnibus, la previsió del resultat ordinari del 2017 serà clarament positiu, així com el balanç d’altes i baixes del col·lectiu. Les direccions de l’Associació i el Col·legi tindran una bona base de sortida per afrontar els reptes que ens planteja el futur.

És per això, amics i amigues, companys i companyes, que us vull demanar, més que mai, que estiguem units i treballem junts per continuar sent útils als enginyers i a l’enginyeria. Estem liderant la incorporació i la integració col·legial i associativa voluntària d’aquelles títols de màster d’enginyeria de l’àmbit industrial com ara els de robòtica, els d’automoció o els relacionats amb l’energia. I, alhora, treballem amb el gran moviment de l’associacionisme col·legial d’àmbit industrial i no industrial que es vulgui sumar a projectes com l’Observatori de l’Enginyeria o la AQPE. Volem que la nostra veu s’escolti més que mai. Tenim molt a dir com a col·lectiu a la nostra societat. Per això, necessitem de grans i joves, d’emprenedors i d’assalariats, d’empreses de totes dimensions, d’industrials i de químics, de materials i d’organització, de totes les especialitats de la branca industrial... de tots. Necessitem fer pinya per seguir caminant plegats. No serà un camí fàcil, però hem d’estar disposats a projectar iniciatives i portar-les a terme.

És perquè hem somiat fer grans coses que, com a enginyers, hem pogut construir tot contribuint a fer grans progressos en la nostra era. No podem decebre ningú. Ara és, més que mai, el moment de l’enginyeria i, per descomptat, dels enginyers. Així doncs, continuarem treballant amb il·lusió i ens comprometem a fer tots els esforços que siguin necessaris per aconseguir plegats tots els reptes que tenim per endavant.  

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.