Standard Essential Patents al FISITA World Congress 2023

Les Patents Essencials Estàndard, conegudes com a Standard Essential Patents (SEPs) en anglès, són patents considerades essencials per implementar un estàndard tècnic específic, com un estàndard de comunicació sense fil, un estàndard de vídeo, un estàndard de compressió de dades, entre d'altres. Així ho ha explicat Gian-Luís Ribechini, president de la comissió d'innovació i transferència tecnològica del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya (EIC), durant la seva intervenció a la jornada "Propietat industrial: situació i tendències al sector de l'automoció i la mobilitat" en el marc del Congrés Mundial FISITA, que ha reunit a professionals de tot el món a Barcelona. 

Les SEPs són les patents que protegeixen la tecnologia que ha estat declarada essencial per a la implementació d'una norma tècnica adoptada per un organisme de normalització, també conegut com a standards developing organization (SDO). Aquests organismes s'estableixen amb el propòsit de crear estàndards, amb aportacions de la indústria i experts tècnics. Els organismes comercials, les organitzacions governamentals i entitats similars també poden crear estàndards tècnics.

Sense utilitzar els mètodes o dispositius protegits per estàndards tècnics i SEP, és difícil per a un fabricant crear productes compatibles amb les normes, com ara telèfons intel·ligents o tauletes. Aquests estàndards inclouen, per exemple, estàndards tecnològics com ara 5G i WiFi, compressió i descompressió d'àudio i vídeo (per exemple, MPEG, HEVC), l'estàndard pel control dels sistemes d’il·luminació (DALI), estàndard per a connexions a grans distàncies i per xarxes de IoT (Lora), estàndard pels components de les lluminàries LED (Zhaga), estàndard per IoT (ZigBee), estàndard de transmissió terrestre (ATSC 3.0) i l'estàndard de codificació de vídeo digital (AVC/H.264). 

Els usuaris d'aquests estàndards han estat tradicionalment productors d'equips de telecomunicacions, telèfons mòbils, ordinadors, tauletes, televisors, etc. Amb el recent auge de l'Internet de les coses (IoT), aquests estàndards són cada cop més implementats per un nombre creixent d'actors, com poden ser en cotxes connectats i altres dispositius intel·ligents. Quan una empresa o individu contribueix a crear un estàndard tècnic, s'han de comprometre a llicenciar les seves patents essencials relacionades amb aquest estàndard sota termes justos, raonables i no discriminatoris, coneguda com una llicència en condicions FRAND (Fair, Reasonable and Non-Discriminatory).

El concepte de SEPs i la necessitat de llicenciar-los de manera justa i raonable són importants a la indústria de la tecnologia, ja que permeten que múltiples empreses puguin implementar un estàndard comú sense enfrontar obstacles excessius en forma de tarifes de llicència prohibitives o litigis de patents. Les disputes relacionades amb SEPs de vegades poden resultar en litigis prolongats i complexos, perquè és fonamental determinar si les tarifes de llicència proposades són veritablement justes i raonables.

La jornada ha presentat una proposta per adquirir un coneixement més profund sobre les perspectives del sector. Al llarg de la sessió s'ha visualitzat el sector des del seu vessant més innovador amb un enfocament en la protecció del desenvolupament tecnològic mitjançant drets de propietat industrial, per aconseguir un fort posicionament al mercat amb un significatiu avantatge competitiu.

La benvinguda de la jornada ha estat a càrrec de Joan Romero, director executiu d'ACCIÓ, Sergio Alcaraz, president del clúster d'Indústria d'Automoció de Catalunya, M. José de Concepción Sanchez, subdirectora general de l'Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) i José Manuel Barrios, president de STA i vicepresident de FISITA. "Cada vegada resulta més necessari invertir en recerca i innovació per donar fruit a aquests projectes innovadors, diferenciadors i que aportin valor afegit" ha declarat Alcaraz. Els ponents estan d'acord que la innovació és una part important i seguirà sent una part important d'aquest sector global, el de l'automoció. "Parlem molt poc de la propietat intel·lectual i de la propietat industrial i si no tenim aquest coneixement és impossible integrar-lo en el nostre dia a dia" ha afirmat José Manuel Barrios.

També ha intervingut Tomás Megía, mànager a OPTIMA (Oficina Pública per la Transformació de les Indústries de Mobilitat i Automoció), introduint a les principals tendències del sector, com la descarbonització, la nova mobilitat, la transformació sectorial o els sistemes de manufactura avançada, entre d'altres. "Xina i EUA es troben liderant la carrera en inversió R+D, cada vegada hi ha més reptes i les empreses han de fer més col·laboracions" ha assegurat Megía. L'explicació de Megía ha deixat clar que els fabricants d'automòbils actualment han de recaure en la cadena de valor, a favor de les empreses de tecnologia. L'allau tecnològica dels nostres temps fa que la propietat individual sigui cada vegada més important.

FISITA World Congress

El FISITA World Congress és un fòrum on experts, enginyers i executius del sector intercanvien idees i debaten sobre les tendències que impulsen la indústria de l'automòbil. Aquest és el punt de trobada dels professionals de l'enginyeria de l'automoció i durant els tres dies es tractaran els principals reptes del transport, l'automoció i a mobilitat com poden ser l'automatització de la conducció, la ciberseguretat, la mobilitat com a servei o l'electrificació. Organitza FISITA (Xarxa internacional dels professionals de l'enginyeria d'automoció) i STA (Sociedad de Técnicos de Automoción). L'edició d'enguany s'ha enfocat al sector de l'automoció i la mobilitat a Catalunya, el qual atorga una contribució molt rellevant per a l'economia catalana. 

S'oferiran sessions tècniques, taules rodones i taules de discussió, amb els principals ponents i experts del sector i oportunitats de participació de les empreses en l'exposició de les marques més rellevants i destacades en el Centre de Convencions Internacional de Barcelona. "Aquest és un esdeveniment mundial per compartir coneixement i posar en contacte professionals i col·lectius i estem molt esperançats per continuar endavant" ha afegit José Manuel Barrios.

Video
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.