Tecnologies 4.0 aplicades a les Smart Cities, el cas Pàdel Manyanet

Les tecnologies de la Indústria 4.0 es poden integrar en el desenvolupament de les Smart Cities, i al mateix temps, la Indústria 4.0 es pot entendre com a part de les Smart Cities. Autors com Safiullin i Lom defensem respectivament aquestes tesis.

Un dels projectes interns del Grup de Treball d’Smart Cities de la Comissió de Societat Digital, d’Enginyers Industrials de Catalunya, és l’anomenat “Smart City 4.0”, que té per objectiu el debat transversal entre els àmbits de la Indústria 4.0 i les Smart Cities, i la identificació de projectes i iniciatives que ho posin de manifest.

El cas d'estudi del Pàdel Manyanet, un sistema automatitzat de reserves, de control i gestió de l'accés i de l'enllumenat d’unes instal·lacions esportives situades en una zona cèntrica de Barcelona, és un exemple real d'aplicació de la Internet de les coses (IoT).

Tot va començar l’any 2014, quan el sistema de Padel Time Sport es va exposar a la fira Smart City Expo. La idea es basa a orquestrar un conjunt de teclats connectats al núvol, que de manera dinàmica habiliten o deshabiliten codis de quatre dígits (pins d’accés) que permeten obrir portes o habilitar la crida d’un ascensor. Per l’estand a la fira hi va passar un emprenedor que buscava una solució “domòtica” pel projecte que volia posar en marxa, consistent en unes instal·lacions esportives enclavades en un centre escolar, on calia una gestió d’accessos adaptativa per a garantir una “no interferència” entre usuaris de les instal·lacions aliens al centre i els alumnes i personal docent del mateix. El sistema porta un cinc anys en funcionament i ha gestionat uns 20.000 accessos.

En el projecte s’han fet servir tecnologies 4.0 com la Internet de les coses (vía núvol), impressió 3D, electrónica “embedded” i data-analytics. L’experiència d’usuari, tant de l’usuari final com dels gestors de la instal·lació es du a terme mitjançant una App responsive de telèfon mòbil. Els primers poden realitzar les reserves i fer pagaments, i els segons poden monitoritzar les instal·lacions amb vídeo en streaming i fer control remot sobre els accessos i el sistema d’enllumenat.

El Grup de treball d’Smart Cities ha organitzat un workshop aquesta setmana que representat una magnífica oportunitat de conèixer de primera aquest projecte. Tant el proveïdor de la solució i com el client de la mateixa han exposat la seva experiència i el seu punt de vista. La jornada ha posat a debat algunes qüestions.

La primera, que el projecte no hauria prosperat sense l’automatització, ja que el pla de negoci no suportava els costos de personal de vigilància i control d’accés. D’una altra banda, el projecte ha representat activitat pel constructor de les pistes, els proveïdors dels sistemes informàtics i de control intel·ligent, i d’un equip de vuit professors de pàdel. Per això, una de les conclusions ha estat que l’automatització en aquest cas ha permès generar activitat i llocs de treball.

La segona ha estat la sostenibilitat ja que el projecte dona la possibilitat de disposar d’una instal·lació autònoma energèticament, que durant les hores de llum solar pugui acumular prou energia per a l’enllumenat nocturn i per alimentar l’electrònica i els automatismes. Fins i tot, un dels assistents ha posat sobre la taula un projecte que basat en uns càlculs que ho fan possible, quedant oberta una potencial col·laboració per a explorar aquesta línea de treball.

Durant el taller, per la seva banda, el president del grup de treball Smart Cities, Josep Ma Peiró, ha fet èmfasi en el potencial de valor afegit que es pot obtenir de la natura interdisciplinari dels projectes 4.0, combinat amb els assoliments que es poden obtenir en la qüestió de l’eficiència energètica.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.