Totes les DonaTIC 2022

Les enginyeres industrials Mireia Cigarran i Anna Muñoz o les enginyeres en Telecomunicacions Carolina Pinart i Gemma Piella són algunes de les dones guardonades en l’edició d’enguany dels premis DonaTIC 2022. A més, Oracle4teachers i M2m, del Club de Dones politècniques UPC Alumni, s’han endut els reconeixements com a iniciatives. L’enginyera aeroespacial Gisela Detrell i la criminòloga i especialista en Ciberdelinqüència, Jennifer González han estat premiades amb les noves mencions especials mentre que Pilar Conesa ha estat el primer Premi Honorífic DonaTIC.

Les vuit DonaTIC 2022

Mireia Cigarran, enginyera superior química i enginyera superior industrial, s’han ednut el premi en la categoria d’Emprenedora per ser la creadora d’VR Pharma, la primera farmàcia digital de píndoles de realitat virutal que vol millorar l’experiència de la persona malalta durant la seva estada en centres mèdiques per reduir-ne l’impacte en el seu estat emocional i mental. En la categoria d’Empresària, la premiada ha estat Selva Orejón Lozano, llicenciada en Ciències de la Comunicació, publicitat i relacions públiques i diplomada en Business Organitzation And Environament i en Ciberseguretat en Intel·ligència. Ha creat la companyia onBRANDING, dedicada a la protecció de la identitat digital d’empreses i persones a internet, i pionera al país en la conscienciació sobre la importància de protegir les nostres identitats digitals.

Per la seva banda, l’enginyera i doctora en Telecomunicació Carolina Pinart Gilberga ha estat premiada en la categoria Professional, per la seva carrera en l’àmbit del negoci i el lideratge. Actualment és responsable global de tecnologies de la informació (TI) per a la fundació de Recerca i Desenvolupament de Nestlé, que utilitza tecnologies digitals avançades per crear productes més saludables i sostenibles. A més, participa també com a mentora i coach de dones en posicions de lideratge i és inversora en start-ups tecnològiques liderades per dones.

La categoria Acadèmica/Investigadora ha reconegut Gemma Piella Fenoy, enginyera i doctora en Telecomunicació i catedràtica al Departament de TI de la UPF. Confundadora del grup de recerca en tecnologies i models computacionals aplicats a la biomedicina SIMBIOsys, i de la unitat de recerca BCN MedTech, de la quan n’és la responsable global. A més, participa en projectes i activitats de divulgació per promoure la ciència en infants i les dones en enginyeria.

Maria del Mar Porras Martínez, per la seva banda, s’ha endut el premi en la categoria de Divulgació. Tot i ser llicenciada en Psicologia, fa 30 anys que treballa en una multinacional del sector TIC, Ricoh, i promou la participació de les dones en el sector i les vocacions femenines cap als estudis superior TIC i STEAM, coma mentora en el programa M2m de la UPC o fent de conferenciant, coach i mentora del talent femení a les empreses del mateix sector.

La DonaTIC Revelació d’aquest 2022 ha estat Anna Muñoz Farré, graduada en enginyeria industrial i especialitzada en enginyeria biomèdica amb passió per la medicina. Actualment treballa com a científica d’intel·ligència artificial a BenevolentAI, que utiltiza aquesta eina per descobrir nous tractaments i medicaments, i participa en programes per parlar de l’encara present discriminació de les dones dins l’empresa.

Pel que fa a les estudiants, Belén Alastruey Lasheras s’ha endut el guardó que reconeix l’estudiant universitària. Graduada en Matemàtiques i estudiant del Màster en Tecnologies Avançades de la Telecomunicació, especialitat Deep Learning per Processament de Multimèdia. Ha treballat com a professora a cursos de disseminació d’intel·ligència artificial com ara Top Secret Rosies i CIutadanIA i en la recerca de la traducció automàtica de veu amb tècniques d’aprenentatge profund. Sahar Fátima Syed Shahzadi, per la seva banda, ha recollit el premi d’Estudiant FP. Actualment curs el cicle formatiu de Grau Superior de Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma. Va quedar en primera posició al concurs Wapps – millors webs d’estudiants en català – en la categoria de millor aplicació mòbil. Consistia en un catàleg on la persona usuària pot buscar sèries, pel·lícules, llibres, música i videojocs en català.

Dues iniciatives referents

Oracle4Teachers, d’Oracle Iberica S.R.L ha estat la guanyadora del premi Iniciativa Referent Empresarial. Es tracta d’una iniciativa per fomentar la competència digital del professorat id e l’alumnat amb l’objectiu de desenvolupar i implementar a les aules un seguit d’activitats i projectes de programació i robòtica per motivar l’alumnat de primària i secundària cap a les vocacions STEM a través dels principals prescriptors: el professorat, les mares i els pares.

M2m, el programa de mentoria del Club de Dones Politècniques UPC Alumni s’ha endut el guardó Iniciativa referent d’Entitat. És un programa adreçat a dones joves acabades de titular i a estudiants d’últims crèdits i dones amb experiència que conformen una parella on la dona professional al món TIC/STEAM aporta expertesa i es converteix en referent i font d’inspiració per la seva mentorada, una dona estudiant de grau, màster o doctorat, o acabada de titular.

Els premis i mencions especials

Aquesta edició dels premis DonaTIC han sumat dues mencions especials i un premi honorífic, gràcies a la col·laboració d’una sèrie d’entitats i empreses vinculades a aquest sector.

Jennifer González Leyva, graduada en criminologia màster en l’especialitat de CIberdelinqüència i integradora social, ha estat Menció especial en Ciberseguretat. S’ha valorat, entre altres aspectes, el seu treball final de màster basat en un projecte de prevenció per reduir les cribevictimitzacions en menors que han sofert ciberbullying o online grooming, a través d’una aplicació mògil perquè les famílies siguin conscients de l’empremta digital dels infants.

Gisela Detrell Domingo, enginyera aeroespacial especialitzada en enginyera de l’espai i doctora en Enginyeria Aeronàutica, ha rebut la Menció especial Aeroespacial, per la seva trajectòria professional d’èxit i la seva tasca de divulgació en exploració espacial, enfocada especialment a despertar vocacions en nens i noies i ajudant a donar visibilitat al paper de la dona en un entorn molt masculinitzat.

El Premi Honorífic ha anat a parar en mans de l’enginyera informàtica Pilar Conesa Santamaria, per la seva trajectòria professional en la qual destaquen iniciatives com l’impuls i la consolidació de l’Smart City Expo World Congress, la transformació digital a l’administració pública i l’ús de la tecnologia en els Jocs Paralímpics del 92, a més de fundar la consultoria Anteverti, referent en temes d’innovació urbana.

Start-ups

Ephion Health, Founderz i Indetify app han estat les tres start-ups seleccionades per la xarxa Netmentora, que els ofereix un acompanyament empresarial de fins a dos anys perquè puguin serguir impulsant els seus projectes.

L’acte de lliurament d’aquests guardons s’ha celebrat aquest dilluns en un acte a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), en el marc de la commemoració del Dia d’Ada Lovelace, com a homenatge a la primera programadora de la història

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.