Transició i circularitat energètica a HP

HP és una de les empreses impulsores del 'Business ambition for 1.5', la iniciativa que vol que les empreses d'arreu s'alineïn amb l'objectiu de les Nacions Unides de limitar a 1,5º l'augment de la temperatura mundial respecte l'era preindustrial. Per això, s'ha establert objectius de sostenibilitat tant en el disseny i la fabricació de productes, com en la gestió dels immobles i les operacions que s'hi fan. Sense anar més lluny, en la generació de residus, per exemple, s'han fixat reutilitzar o tractar el 92% dels residus que genera l'empresa, una gesta relativament senzilla a les oficines però molt important sobretot en els laboratoris, on es fan servir materials de molt tipus diferents com ara tintes, pols, tòners....

En una jornada del cicle sobre transició energètica a les empreses, organitzada per les comissions d'Energia i de Canvi Climàtic i d'Economia Circular d'Enginyers Industrials de Catalunya, Xavier Roma, enginyer industrial i director de Real Estate Iberia a HP, i Estela Íñigo, responsable Project Manager al Departament de Product Stewardship, exposen els projectes de la companyia per complir precisament els objectius que s'han marcat en matèria mediambiental. Roma els defineix com ''ambiciosos'', ja que també s'han proposat reduir la despesa en aigua, un 35% el 2025 mentre que en energia, volen que sigui 100% renovable a tots els edificis el 2035. Per fer-ho, han situat un punt entremig, al 2025, al 65%. Roma reconeix que la sensibilitat cap a la sostenibilitat ha crescut molt els darrers anys a Europa, però creu pot ser un ''desafiament gran'' a altres països.

L'exemple de Sant Cugat

Roma lidera els canvis necessaris per complir aquest objectiu a l'edifici de Sant Cugat, de 65.000 metres quadrats construïts d'oficines i laboratoris. En el darrer edifici construït,dissenyat per a la recerca d'impressores 3D amb un espai de 17.000 metres quadrats ja s'han tingut en compte tota una sèrie d'innovacions per aconseguir una de les certificacions energètiques més reconegudes, però les tasques es compliquen quan s'han d'implementar en edificis més antics que poden ser dels anys 90.

Per fer-ho, tiren endavant projectes i actuacions concretes per actualitzar alguns equipaments que s'han fet antics, com ara calderes o equips d'aire condicionat, i intentar complir els objectius de sostenibilitat. Per exemple, malgrat que aquests darrers mesos només s'hi desplacen a treballar el 25% dels treballadors – la resta fa teletreball- s'han fet instal·lacions importants com ara una planta de generació d'aigua calenta que produeix fins al 50% de la que es consumeix.

En paral·lel, s'està promogut la incorporació de vehicles elèctrics a la flota de la companyia i ja disposen de 18 punts de càrrega per a cotxes i motos, i en un altre nivell, s'ha reduït la despesa canviant la il·luminació del perímetre exterior per llums de led, una modificació que també permet la reducció lumínica. Aquestes petites actuacions, entre altres, han aconseguit reduir un 25% el consum d'energia elèctrica (dels 2,9 milions de kW/hora als 2,1 milions kW/h al nou edifici de 3D.

Per aquest 2021, en aquest àmbit, HP té previst llogar les teulades per ubicar-hi una planta fotovoltaica per a autoconsum, una mesura que els permetria estalviar en subministrament elèctric. Passar a un model digital de la gestió energètica també està en la llista de tasques pendents pels propers mesos, amb la voluntat d'instal·lar un model de gestió a través d'un sistema expert. Això seria un salt qualitatiu cap al projecte d''smart building', que de moment estan avaluant.

En matèria d'estalvi d'aigua, HP ha començat una actuació, també ''ambiciosa'', al jardí. Roma explica que durant el 2020, tot i ser un any plujós, s'han gastat 70.000 metres cúbics d'aigua i un 25% era aigua de reg. Fa un parell d'anys ja es va modificar part d'aquest jardí i ara projecten la resta amb l'objectiu de reduir un 70% el consum d'aigua apostant per les plantes mediterrànies, reduint l'espai de gespa i tirant endavant un pla de recollida de l'aigua, conjuntament amb l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallés, construint una bassa. ''La idea és fer un estalvi significatiu de consum d'aigua i, al mateix temps, tenir un jardí atractiu per a empleats i clients'', conclou Roma.

Però aquesta no és l'única actuació que s'ha previst per reduir el consum d'aigua. També s'ha tirat endavant la instal·lació d'un detector de fuites per part de l'empresa Global Water Intelligence d'Israel. Es col·loquen sensors a tota la xarxa i amb un sistema d'intel·ligència artificial es programen alarmes per a les 24 hores del dia per detectar qualsevol pèrdua d'aigua. Així, es pot reduir entre un 15 i un 20% el consum d'aigua.

Sostenibilitat i economia circular en els productes

Des del Departament de Sustaianbility and Product Compliance, Estela Íñigo, llicenciada en ciències ambientals i especialitzada en gestió ambiental, lidera tot un conjunt de projectes per tal tirarn edanvat l'estratègia de sostenibilitat d’HP i maximitzar el valor dels seus productes, principalment els productes industrials i d’impressió de gran format. Per fer-ho, treballen en cadascún dels aspectes ambientals, entre d’altres, que intervenen en el disseny dels productes, tant d'equips com de cartutxos, consumibles o packaging, com poden ser el consum energetic, selecció de materials, quimics, solucions de reciclatge, etc, tot enmarcat dintre de un triple objetiu: asegurar que els seus productes compleixen els requeriments de mercat i regulatoris, i ajudar als seus clients a millorar la seva sustainable performance i conduir HP a liderar la sostenibiltiat de la industria.

La Project Manager explica que treballen activament per produir un impacte positiu a llarg termini en el planeta, les persones i les comunitats de tot el món, basat en els tres pilars de sustaianbilitat d’HP (planet, people and community). Estableixen objectius exigents per impulsar el progrés e integrar consideracions socials i ambientals a la seva cadena de valor i empreses, a més de protegir i reforçar la salut del planeta desenvolupant i proporcionant un portfolio de productes dissenyat tenint en compte la sostenibilitat, contribuint a una major eficiència, a una major circularitat, i una menor petjada de carboni. Com comenta, els productes també volen donar suport als seus clients per assolir els seus propis objectius de sostenibilitat.

En termes de circularitat, el tema principal de la jornada d'aquest dijous, es procura introduir materials reciclats entre d’altres a més de potenciar models de serveis per tal de allargar al maxim possible la vida dels equips. Íñigo recalca que hi ha molt de treball integrant progresivament la circularitat a cadascun dels equips d’HP en relació amb els principis de economia circular que l'empresa té en consideració: material recovery and reuse, product reuse and refurbishment, models as a service i mantenance and upgrade models. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.