Tret de sortida al MWC 2021

Després que l’any passat fos un dels primers grans esdeveniments suspesos a causa de la pandèmia, el Mobile World Congress torna aquesta setmana a Barcelona. L’edició del 2021 del congrés més gran de telefonia mòbil suposa la reactivació de les grans fires i congressos a Catalunya – té lloc al recinte de Fira de Barcelona de Gran Via- i per tant, significa la recuperació d’una activitat que té un gran impacte en l’economia catalana i en la projecció del país com a hub tecnològic. Ho fa amb un format híbrid, virtual i presencial, que espera congregar uns 30.000 assistents amb fortes mesures de prevenció contra la COVID-19. “Tornar a convocar és imprescindible, adaptar-se és primordial’, va dir John Hoffman, CEO de la GSMA, organitzadora del certamen. I així, fins a un terç dels 350 ponents que participen al MWC21 ho faran de forma virtual.

Amb el lema ‘Connected Impact’, el congrés se centra des d’aquest dilluns i fins l’1 de juliol, en explorar les possibilitats i l’impacte de les tecnologies més disruptives i innovadores com són la 5G, la intel·ligència artificial, el big data o l’internet de les coses.

Catalunya al MWC

El Govern és present al MWC una vegada més amb l’estand Digital Catalonia i amb el lema ‘5G is the new mobility’ des d’on oferirà una demostració en directe de la conducció connectada i en remot amb 5G per mostrar com el “tot connectat” que permet la tecnologia ajudarà a millorar la mobilitat del futur, fent-la més eficient i més segura. Aquesta prova pilot mostrarà com la 5G permet la teleassistència d’un conductor en carretera i la conducció en remot i en temps real del seu vehicle davant d’una situació de risc. A més, incorpora una demostració d’enviament en temps real de continguts informatius audiovisuals al vehicle i la la infraestructura gràcies a la connectivitat 5G.

5G Railway Lab

La participació del Govern al MWC ja ha començat aquest diumenge amb l’estrena d’un dels primers laboratoris ferroviaris 5G del món, el 5G Railway Lab, un projecte que vol explorar solucions industrials de mobiltiat i logística ferroviària i de gestió i control de moviments de viatges i mercaderies i, alhora, buscar i testat solucions diruptives que tinguin impacte directe. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha donat el tret de sortida a aquest projecte al tram entre les estacions d’Espanya i Europa-Fira i convertir-lo en un dels primers trams ‘indoor’ dotats d’aquesta tecnologia.  

La salut, de rerefons al MWC21

En aquesta nova edició del MWC, encara en pandèmia, la salut i la innovació sanitària també prendran protagonisme. La Fundació TIC Salut Social, per exemple, presentaran la darrera versió de la Guia per desenvolupar apps de salut i les últimes novetats sobre mConnecta i el servei d'acreditació d'elements de mobilitat aplicats a la salut.

Per la seva banda, la Universitat Politècnica de Catalunya  (UPC) hi mostraran un nou dispositiu mèdic portàtil pensat per avaluar el sistema cardiovascular, desenvolupat pel grup de recerca d'Instrumentació, Sensors i Interfícies (ISI). Es tracta d'un aparell mèdic, actualment en fase de prototip, capaç de monitorar el funcionament del sistema cardiovascular i detectar l'electrocardiograma (ECG). Alhora, obté dades sobre la funció mecànica del cor i les artèries, mitjançant una ona de pols arterial proximal i dues ones distals respecte al cor.

El diagnòstic precoç i un seguiment periòdic dels pacients amb risc cardiovascular podria reduir la mortalitat. La tecnologia actual disponible només ofereix solucions parcials, ja que els aparells extra-clínics mesuren un nombre limitat de paràmetres fisiològics, i cadascun d'ells necessita un dispositiu específic.

NICVA és un aparell portàtil i d'ús individual que no requereix cap entrenament previ perquè és senzill, intuïtiu, còmode i ràpid. El seu ús en sistemes d'emergències mèdiques permet detectar ràpidament el funcionament del cor prenent la mesures entre les mans. Si es fa servir a casa, permet facilitar el seguiment de la rehabilitació cardíaca i de persones amb risc cardiovascular o que participin en assajos clínics. En residències de persones grans o centres de dia, el sistema pot estalviar molt de temps en controls rutinaris, ja que funciona tant si la persona usuària està dreta, asseguda, reclinada o ajaguda sense haver de descordar-se ni un botó, i amb independència del pes i del diàmetre dels braços. En gimnasos i clubs esportius, permet fer el seguiment de forma sistemàtica de les millores hemodinàmiques de la persona, després de fer un entrenament esportiu, i prevenir situacions de risc.

Eurecat també mostrarà projectes desenvolupats pel centre tecnològic i relacionats amb la salut com ara la gorra quirúrgica Robinhat CAM, dotada amb càmera per a metges i cirurgians i dissenyada perquè puguin gravar les intervencions i poder-ne analitzar els vídeos posteriorment. És un dispositiu que incorpora llum làser que apunta la zona que s’està gravant i s’activa amb uns sensors de proximitat que detecten el moviment, de manera que s’evita tenir contacte amb la gorra dins del quiròfan.

A banda, Eurecat també portarà a la Fira un nou sistema per a la identificació de nòduls indicadors de possibles càncers pulmonars a través d’una eina basada en tècniques d’intel·ligència artificial, de Deep Learning, per a l’entrenament de models predictius a partir d’imatge mèdica 3D, integrada amb el flux de treball de radiologia, amb la finalitat de fer possible la detecció precoç de la malaltia i el suport al pronòstic i el seguiment per part dels professionals mèdics experts.

Aparador d’emprenedors

El MWC21 va acompanyat d’una nova edició del Four Years From Now, 4YFN, la fira d’emprenedoria i start-ups. S’hi reuniran unes 400 start-ups internacionals que exposaran els seus darrers productes. ACCIÓ hi participa i hi exposa les 12 empreses emergents que han estat beneficiàries de l’ajut Startup Catpial en alguna ocasió i hi instal·La 3 hubs físics diferents dedicats a la connectivitat, la indústria 4.0 i la salut, on hi haurà presència de fins a 30 start-ups catalanes.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.