Un adéu a la primera dona "enginyer" industrial de Catalunya

"M'agrada més treballar que figurar, cosa que suposo que al capdavall és una actitud bastant d'enginyer" (Isabel Trabal Tallada)

El 16 de febrer, de matinada, ens va deixar la companya Isabel de Portugal Trabal Tallada, primera dona enginyera industrial de Catalunya, primera doctora enginyer industrial d’Espanya i Medalla Francesc Macià de la Generalitat de Catalunya l’any 1991 per la seva dilatada trajectòria professional.

Nascuda el 4 de març del 1924 en el si d’una família d’industrials, finalitzà la carrera l’any 1949 i ocupà el primer lloc de tota la promoció en l’àmbit estatal. Començà a exercir a l’empresa metal·lúrgica del seu pare, especialitzada en la construcció de maquinària per a la fabricació de cel·lulosa, paper i cartó. Estigué al capdavant de la fàbrica fins l’any 1981, on va treballar braç a braç amb el seu germà Pere, enginyer tècnic.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"133","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"height: 267px; width: 380px;","typeof":"foaf:Image"}}]]

El 1951 formà part de la Junta Directiva de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya. Ben aviat en fou la bibliotecària, càrrec al qual es dedicà durant setze anys i des del qual va impulsar l’adquisició de les normes de més rellevància en matèria de regulació industrial. Va fer, llavors, de l’AEIC l’única entitat d’Espanya que les tenia totes publicades.

Formà part també de la Comissió Interinstitucional entre l’Associació i el Col·legi que explorà les possibilitats de crear una caixa d’enginyers, que culminà amb la seva fundació l’any 1967. Apostant per treballar sempre amb plans estratègics clars i concrets i per resoldre els problemes dels enginyers, Isabel de Portugal va ser presidenta de Caixa d’Enginyers del 1991 al 2007, moment de la seva jubilació.

Els Enginyers Industrials de Catalunya lamentem la seva pèrdua, tot agraint els seus anys d’esforç i entrega a les nostres institucions pel bé de l’exercici de la professió.

Descansi en pau.
 
Cristina Soler, enginyera industrial col·legiada núm. 9447. Responsable del Grup de Treball d'Eficiència Energètica dels EIC.
CONTACTE: crisol.energia@gmail.com

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.