Un cas d’emprenedoria

Durant els anys que vaig cursar la carrera d’enginyer industrial, quatre companys de classe ens reuníem al despatx del meu pare i pensàvem quina empresa podíem crear. Devia ser cap al 1992, l’any olímpic. Vam acabar la carrera i cada un de nosaltres va trobar feina en diferents empreses i sectors, però les reunions per muntar empreses i les ganes continuaven intactes. Va ser finalment l’any 2000 quan vam decidir tirar endavant el projecte d’Espacio Solar, una empresa que començava amb quatre idees de productes sobre el paper i res més.

Com és habitual, el finançament inicial va venir de fools, friends and family, que ens va permetre dissenyar els productes i sortir a vendre en una fase inicial. Amb tot això, els quatre enginyers socis fundadors érem tots col·legiats al COEIC, però realment no fèiem ús de cap dels serveis que el Col·legi oferia, ja que cap de nosaltres visava projectes, que era un dels serveis essencials del Col·legi. Sense saber molt bé el motiu, tots vam continuar pagant les quotes durant molts anys. Potser era per tenir la sensació de pertànyer a un col·lectiu?, o per un tema de corporativisme?, o potser era per la cobertura de la Mútua?

Tot va canviar el dia que per casualitat vaig seure al costat del director general del COEIC en aquella època, Antoni M. Grau, en una reunió de Foment del Treball de Catalunya. L’Antoni em va explicar tot el que s’estava fent al Col·legi: la nova revista corporativa, l’Empresa Adherida, Enginova… I aquella nit, a casa, vaig decidir fullejar la revista del Col·legi. Em vaig adonar que havia canviat molt el format i el contingut. L’endemà vaig trucar a l’Antoni M. Grau per comunicar-li que volíem adherir-nos com a empresa. Va ser a partir de llavors que vam començar a tenir una relació més fluida amb el Col·legi i vam descobrir serveis que no havíem fet servir mai.

Com a empresa adherida ens van publicar un article a la revista i hem organitzat jornades de vendes amb els distribuïdors de l’empresa a les sales del Col·legi.

Inclús recordo que vaig poder oferir als meus distribuïdors preus a hotels de la zona que tenien acords amb el COEIC.

En un moment determinat que buscàvem finançament per a la nostra internacionalització, i ja desesperats de trucar a bancs, business angels, etc., i visitar-los, vam parlar amb la gent d’Enginova del COEIC. Enginova amb Keiretsu Fòrum organitzen una jornada exclusivament per a enginyers que busquen finançament.

"En un moment determinat que buscàvem finançament per a la nostra internacionalització, vam parlar amb la gent d'Eginova, que ens van animar a presentar-los al Keiretsu fòrum"

Vam decidir presentar-nos-hi i gràcies a aquesta jornada vam aconseguir finançament de Caixa Capital Risc i d’ENISA a Madrid. Sense aquest suport especial donat pel COEIC als enginyers, nosaltres no hauríem sortit a vendre a l’exterior, i amb el mercat nacional poc recorregut ens hauria quedat.

Ara mateix, també estic integrat en el Grup de Treball de la Xina de la Comissió de Política Industrial i Innovació Tecnològica. Som un grup molt dinàmic que intentem fer un pont entre la Xina i Europa inicialment per als enginyers catalans que viuen a la Xina, però després hem anat ampliant serveis a altres àmbits.

Recomano a tots els col·legiats que vinguin al COIEC i demanin informació, perquè segur que troben serveis que poden ser molt interessants i productius. I amb les noves juntes ens trobarem amb un COEIC molt més dinàmic i actualitzat que fa alguns anys.

JOAQUIM CALSAINA

Enginyer industrial col·legiat núm. 8898
@jcalsina
@espaciosolar.com


Text: Anna Carrió

Foto: Arxiu

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.