Un equip valencià comença a construir el seu prototip del "tren del futur"
Un equip de més de 30 estudiants universitaris i emprenedors de la Universitat Politècnica de València (UPV) està posant a punt el primer prototip del "tren del futur", l'Hyperloop UPV, un revolucionari sistema de transport terrestre de passatgers i mercaderies que aconseguirà velocitats d'1.000 quilòmetres per hora i que es presentarà a l'agost de 2017 a Califòrnia.
El sistema va néixer com a projecte per a la competició internacional d'idees per desenvolupar el futur del transport promogut per Elon Musk, creador de reeixides iniciatives com Paypal, Tesla, SolarCity o SpaceX, expliquen els responsables de la iniciativa de recerca.
Després de l'èxit assolit a la Design Weekend -competició impulsada per SpaceX a la Universitat de Texas on van resultar guanyadors de dos premis: Millor Disseny i al Millor Subsistema de Propulsió-, l'equip valencià va ser convidat a la 'Pod Competition 1' a Los Angeles, Califòrnia, on va tenir l'oportunitat de compartir el seu progrés amb la resta d'universitats del món.
Entre elles, va estar la prestigiosa Universitat de Purdue (Indiana, Estats Units), famosa per la seva Escola Aeronàutica, que va participar en la Pod Competition 1 el gener passat, on va poder provar el seu primer prototip en la pista de proves de Los Angeles, quedant entre els 10 millors equips de la competició. És allí on tots dos equips van poder conèixer-se i van decidir unir-se per combinar el millor de tots dos mons, convertint-se en "la primera col·laboració transatlàntica entre universitats per desenvolupar un prototip de Hyperloop".
Així, Hyperloop UPV anuncia que l'empresa SpaceX ha seleccionat el seu disseny de prototip per participar en la competició, i l'equip treballa ara a contrarellotge juntament amb els seus companys americans per fer realitat el primer prototip dissenyat entre Europa i Amèrica, al que han sobrenomenat 'Atlantic II'.
La Pod Competition 2 tindrà lloc del 25 a 27 d'agost de 2017, on es presentarà el prototip funcional a escala per a un passatger del tren, que circularà levitando en un tub gairebé al buit creuant la pista d'1,5 quilòmetres que l'empresa SpaceX ha construït enfront de la seva seu, aconseguint velocitats d'entre 150 i 350 km/h.
Suma de suports
Per a això, els equips segueixen sumant suports: fa poc la consultora tecnològica europea Altran va anunciar la seva col·laboració per donar suport tecnològic i proporcionar el seu expertise en l'àmbit de la R+D. Al costat d'ella, altres empreses com Nagares, Istobal o institucions com l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria del Disseny UPV han mostrat ja el seu suport a la iniciativa.
"El projecte per al primer prototip està buscant patrocinadors per portar-ho avanci", explica Juan Vicén, responsable de Comunicació d'Hyperloop UPV, que afegeix que "per a les empreses és una oportunitat de participar en un projecte d'alt impacte, rebre molta visibilitat i posicionar-se en un nou mercat que va a donar molt que parlar".