Un projecte contra la soledat no desitjada, premi Gabriel Ferraté

Una malla de persones físiques i virtuals que alleugi el sentiment de soledat no desitjada. Això és Red Maze, el projecte guanyador de la primera edició del Premi Rector Gabriel Ferraté que convoca la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona. Creat per un equip multidisciplinar i mixt, amb estudiants i alumni de totes dues universitats, ‘Red Maze’ contribueix a identificar i atenuar la soledat no desitjada mitjançant una solució multiplataforma digital i analògica que promou l’ajuda mútua, la relació i la col·laboració intergeneracional.

Les quatre integrants de l’equip guanyador són Clara Esteller (criminòloga especialitzada en ciberdelinqüència i estudiant de màster de Ciberdelinqüència de la UOC), Núria Parra (metgessa vinculada a l’àmbit de l’envelliment saludable i estudiant de Comunicació i Filosofia de la UOC), Pepi Pedrero (pedagoga i Alumni UOC, voluntària d’Amics de la Gent Gran), Núria Reyes (tècnica de laboratori i estudiant de Psicologia de la UOC) i Nataly Velásquez (estudiant d’Enginyeria Mecànica a l’Escola d'Enginyeria de Barcelona Est de la UPC). Es van conèixer quan es van presentar al premi ja que, al compartir les propostes, els va semblar bona idea fusionar-les amb un projecte comú. Per Esteller, el premi ha suposat “tant una oportunitat com un repte per a aprofundir en la importància de les xarxes, relacions i vincles socials davant una societat cada vegada més digital”. Velásquez està preocupada per la manera de socialitzar del jovent: “són capaços d’expressar com se senten però, tot i això, a l'hora de dir el que necessiten emocionalment és més complicat, ja que el món en què vivim és cada vegada més material”.

'Red Maze', doncs, ofereix una solució per necessitats no cobertes, la integració intergeneracional tenint present la divisòria digital que pot afectar determinats grups socials i d’edat, dissenyant un producte a propòsit del repte, fonamentat en l’evidència científica i suportada per una visió multidisciplinària 360ºde l’equip (àmbit tecnològic, social, sanitari), factible econòmicament i tecnològica i escalable. El projecte vol fomentar l’ajuda mútua i la col·laboració entre particpiants, oferint l’ajuda de mediadors tecnològics, professionals socials i santiaris i voluntaris, a més d’apostar per la col·laboració entre entitats amb objectius similars. A través d’una mateixa plataforma, expliquen les impulsores, l’usuari pot accedir a serveis que ara no sempre es troben agregats.

Les cinc integrants de l’equip de ‘Red Maze’ volen posar-lo en pràctica ja que consideren queno necessiten massa recursos físics o materials,només el domini web i les llicències de l’aplicació. Confien que el premi, que s’ha lliurat aquest divendres a l’Ajuntament, els ajudarà a tirar endavant el projecte tant per l’ajut econòmica que suposa com per la visibilitat que els donarà. “donem visibilitat a un tema molt difícil de fer visible, que s’ha normalitzat i que en algunes franges d’edat costa més d'expressar-les. Tant de bo puguem arribar al major nombre de persones usuàries i que la gent conegui la plataforma”, diuen les impulsores.

Homenatge al rector Gabriel Ferraté

Amb aquest premi, les dues universitats reten homenatge a Gabriel Ferraté, que va ser rector de la UPC (1972-1976 i 1978-1994) i rector fundador de la UOC (1995-2005), coincidint amb la celebració del 50è aniversari de la creació de la UPC i del 25è aniversari de la creació de la UOC. L'equip guanyador rep un premi en efectiu de 2.000 euros. També hi ha dos equips finalistes. A més, el guanyador té a la seva disposició, si vol fer realitat la solució guanyadora, la incubadora Hubbik de la UOC i l'espai Emprèn de la UPC.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.