Un projecte europeu redueix el consum d’energia en la dessalinització

La dessalinitzadora del Llobregat ha acollit, entre 2015 i 2016, una planta pilot amb tecnologia Nawades, que ha fet possible obtenir processos més eficients en el consum d'energia, manteniment i preservació del medi ambient.

El projecte ha finalitzat aquest 2016 i ha comptat amb una dotació de 4,5 milions d'euros, procedents de fons europeus del setè programa marc coordinat pel prestigiós centre tecnològic alemany Fraunhofer. La iniciativa ha estat executada per un consorci d'onze membres de sis països diferents, entre els quals tres entitats catalanes: el centre tecnològic Leitat, l'empresa Hidroquimia i la consultora Knowledge Innovation Market (KIM). Per la seva part l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i ATLL Concessionària de la Generalitat, SA han col·laborat en el projecte.

Tècnica pionera en dessalinització

El prototip ha servit per provar un nou tipus de membrana ceràmica amb un contingut de nanopartícules de diòxid de titani, on s’ha integrat un sofisticat sistema de radiació ultraviolada. Aquest dispositiu permet menys degradació de la matèria orgànica i mantenir neta la superfície de la membrana. Tot plegat redueix el consum d’energia elèctrica en un dels processos de dessalinització. Es calcula que, amb l'aplicació d’aquesta tecnologia, es pot aconseguir la reducció d’un 20% en el consum elèctric emprat durant el procés de pretractament.

La tècnica, que també incrementa l’eliminació de bactèries, requereix menys consum de productes químics durant les operacions de filtració i neteja dels filtres. Així es potencia la vida útil de les membranes. En conjunt, doncs, el nou dispositiu contribueix a reduir el costos de producció d’aigua dessalinitzada i, col·lateralment, a disminuir l’impacte mediambiental.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.