Un ‘software’ per a telèfons intel·ligents detecta senyals prematurs de sobredosis de narcòtics

Els opioides, també anomenats narcòtics, són un tipus de medicament que inclouen els analgèsics forts, els quals han de ser receptats per metges. En aquest grup també trobem l’heroïna. A Europa moren a l’any 8.400 persones per consum d’opioides i a Espanya unes 556 persones. En el món, segons l’OMS, s’estima que moren cada any 69.000 persones per sobredosi d’aquesta substància. 

Encara que se sol pensar que la mort per sobredosi és per consumir substàncies il·legals, alguns fàrmacs amb dosis altes de fentanil o altres medicaments contribueixen a fer que la persona pateixi una crisi d’opioides pel fet que produeixen apnea (un cessament temporal de la respiració) i mort per insuficiència respiratòria. L'investigador Rajalakshmi Nndukumar i els seus companys de recerca, disposats a trobar una eina d'intervenció primerenca per aquests casos de sobredosis, han creat logaritmes que s'executen en telèfons intel·ligents i que detecten els primers símptomes de sobredosis d’opioides.

Aquest programari converteix l'altaveu i el micròfon del telèfon en un dispositiu sonar de curt abast que envia contínuament senyals acústics, els quals reboten contra superfícies, com per exemple el tòrax del pacient, i tornen al telèfon. Els canvis de respiració i moviment que detecta el telèfon gràcies al “sonar” poden indicar l'inici d'una sobredosi.

La primera vegada que es va provar aquest programari va ser en una sala, supervisada i aprovada per experts, on hi havia 194 participants que s’havien injectat heroïna, fentanil o morfina. El programari, instal·lat en un telèfon intel·ligent, estava situat a menys d'un metre dels participants. Els resultats van ser molt positius, ja que el software va detectar correctament el 97,7% dels casos d'apnea respiratòria, i el 89,3% dels de depressió respiratòria posteriors a la injecció. 

La prova del programari també es va realitzar en un quiròfan i va alertar correctament en 19 dels 20 casos de sobredosi simulada. Els autors d'aquest nou sistema preveuen que es podrà vincular una versió optimitzada de la plataforma a serveis d'emergència o a familiars a fi d'alertar en temps real sobre el desenvolupament d'aquestes sobredosis d’opioides.

 

 

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.