Una enginyera catalana impulsa Women in Construction Tech
El sector de la construcció ha estat tradicionalment masculinitzat, en part, per feines que requerien molta força física, per exemple. La incorporació progressiva de la tecnologia ha fet que aquestes necessitats hagin anat canviant i que s’hi hagin anat incorporant cada vegada més dones que poden fer exactament les mateixes tasques en disseny, robotització, automatització o industrialització del procés. A més, és un sector amb bones retribucions i, per tant, pot ser una bona oportunitat perque les dones – enginyeres o no- hi entrin.
Amb aquest marc, Antònia Elisa Soler, enginyera industrial catalana afincada a San Francisco (EUA), ha impulsat, junt amb la seva cofundadora Julieta Moradei, Women in Construction Tech, la primera comunitat de dones en tecnologia de la construcció i Venture Capital del mateix sector. En una entrevista a Fulls d’Enginyeria, Soler explica que l’objectiu és fer xarxa internacional, visibilitzar les dones -encara poques- del sector i organitzar esdeveniments per poder compartir experiències i coneixements. Per això, no s’han proposat grans números sinó consolidar el grup de LinkedIn d’entre 20 i 30 que va començar, fer-lo créixer fins entre les 100 -que ja són ara- i les 200 però que estiguin totes actives i implicades.
El seu objectiu és arribar a dones de diferents perfils, inversores, emprenedores, tecnològiques, etc. perquè per engegar un projecte sempre es necessiten tres actors, diu Soler, “qui té la idea, qui posa els diners i qui pot fer una prova pilot o implementar en un projecte de construcció”. “Busquem connectar aquests tres agents”, explica, “no volem fer intercanvis de contactes sinó relacions a llarg termini”. Això, afegeix Soler, també donarrà lloc a tenir una gran base de dades que permetrà donar més visibilitat al talent femení, aportar panelistes a qualsevol esdeveniment que s’organitzi i, en general, donar més accés a altres oportunitats que puguin aparèixer. Soler adverteix que la ‘Construction Tech’ és encara una àrea molt jove.
Fa al voltant d’un any i mig que van iniciar el projecte durant una trobada de cafè entre cinc col·legues, i ara ja s’han organitzat tres grans esdeveniments internacionals (Palo Alto, París i Chicago) on han participat líders de la construcció i el venture capital. A més, ja existeixen cinc seccions locals (San Francisco - Silicon Valley, Nova York, Boston, Amèrica Llatina, i Madrid) que volen fer créixer per crear oportunitats tant per perfils sèniors com per perfils juniors. “Hi ha molts rols nous en l’àmbit de la construcció i volem que més dones tinguin oportunitat de lideratge” assegura Soler. El proper objectiu per Women in Contech és llençar la pàgina web per fer ressò, generar més difusió de les activitats, i que l’impacte i els beneficis d’aquesta comunitat arribin a més dones.
Internacional i diversa
Soler treballa a Hilti des de fa anys, ha desenvolupat la seva carrera professional a diferent seus i sempre s’ha implicat en projectes de talent femení. Ha pogut experimentar, per tant, que la situació de la dona a diferents països és molt diferent. Per exemple, creu que a Suïssa la societat és molt tradicional i hi ha molt poques dones al món del treball perquè preval la cultura de deixar de treballar quan es tenen fills. En canvi, ha estudiat a Suècia on “l’equitat és molt clara i ningú no la qüestiona”. D’altra banda veu que a Catalunya es busca poder tenir les mateixes oportunitats entre homes i dones i que ja hi ha forces iniciatives i lleis treballant en aquesta direcció. Als Estats Units, veu que cada ciutat és un món. A San Francisco mateix, explica que coneix moltes parelles on la dona té la feina amb més responsabilitat i el salari més alt, generant així més igualtat.
34 anys i 10 a l’estranger
Soler va estudiar la doble titulació d’enginyeria tècnica en química industrial i mines a la UPC de Manresa i va acabar la superior en enginyeria industrial a l’ETSEIB. Va marxar el 2012 a estudiar a Suècia amb el programa Unitech i ja no ha tornat. Hi anava per mig any però ho va encadenar amb una feina a Hilti a Liechtenstein des d’on ha anat progressant en diverses posicions a la mateixa empresa. Actualment és Directora al Departament de Corporate Venture i Open Innovation de Hilti. Els Estats Units li agraden molt, la seva parella és d’allà i de moment, hi estan bé. Però “la porta” per tornar és oberta sempre que surtin bones oportunitats. Ha enyorat Catalunya, sobretot durant la pandèmia, per no poder viatjar. Tot i així, anteriorment venia com a mínim dos cops l’any, i ara, amb l’augment del teletreball, pot fer-ho i estar-s’hi més temps per “compensar una mica”. A més, està compromesa a estar conectada amb l’ecosistema de startups de Catalunya, ajudar aquestes startups a conectar amb altres startups i inversors de la seva xarxa, principalment a Estats Units, i en general a donar-los un cop de mà en un entorn que coneix molt bé.