Una mirada al patrimoni industrial i tecnològic de Catalunya
En un món en constant evolució i en el qual la velocitat dels canvis és cada vegada més gran, aturar-se per veure què s’ha fet i com s’ha fet és un pas necessari per entendre el moment actual.
El 1993, des de l’Associació dels Amics del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (AMCTAIC) vam veure que ens feia falta un instrument per reconèixer les institucions i les persones que treballaven per preservar tot aquest patrimoni i difondre els elements que eren i són testimoni de l’evolució industrial i tecnològica de Catalunya.
"Aturar-se per veure què s’ha fet i com s’ha fet és un pas necessari per entendre el moment actual."
Es va apostar per la creació d’uns premis anuals que donarien visibilitat a totes aquestes iniciatives i els vam batejar amb el nom de la primera fàbrica impulsada per una màquina de vapor a Espanya, que era a Barcelona, la Bonaplata, i que el moviment luddita va incendiar el 1835. Amb el nom de Premis Bonaplata, doncs, s’atorguen cada any – i des de fa 32 edicions- els únics premis del món del patrimoni industrial a Catalunya. Reben candidatures de tot el país i són, al cap i a la fi, un element de visualització de la nostra història industrial i tecnològica.
Fa encara no un mes que van lliurar els guardons de la 32a edició, en una cerimònia que va comptar amb la presència del director general de Patrimoni Cultural, Joaquim Borràs, i el degà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Narcís Armengol. Els guardonats d’aquest 2 de desembre se sumen als guardonats al llarg d’aquestes tres dècades i alguns formen part del catàleg dels 150 elements més representatius del patrimoni català que es recullen aquí.
"Ens falta recollir tota la innovació tecnològica, que s’està fent avui."
La nostra tasca, però, no acaba aquí. Ja el 1997 vàrem crear la categoria dels Premis Bonaplata Joves, per incentivar que els estudiants de segon de batxillerat, treballessin sobre aquest tema i cada any es presenten més projectes i de més qualitat.
Com que el que ens interessa és, doncs, que el patrimoni industrial que s’està fent avui, amb criteris de sostenibilitat, també tingui el seu espai, hem creat el Premi Nova Realització Industrial. Estem segurs que els projectes premiats, enguany el Rooftop del Circuit de Catalunya dissenyat per Torrella Enginyeria i Arquitectura, formen part del que en el futur s'estudiarà com patrimoni industrial.
Ara bé, la nostra feina, de l’AMCTAIC i de tots els amants del patrimoni industrial, no s’acaba aquí: ens falta recollir tota la innovació tecnològica, que s’està fent avui. Per això, hem decidit que el lema de les XIII Jornades de Patrimoni Industrial, que són triennals i que es faran aquest 2025 a Terrassa, tinguin com a lema ‘El patrimoni industrial en el segle XXI’. Esperem que es presentin ponències que ens permetin iniciar un relat des de l'aparició dels xips i atorgar el caràcter de patrimoni a tot allò que ara ens sembla futur. Us animem a participar-hi.