Ventilació, COVID-19 i escola

Des que ha començat el curs escolar, la ventilació de les aules ha estat a l'ordre del dia, com una de les mesures més eficaces per evitar el contagi de COVID-19. Però perquè la ventilació d'una aula sigui eficaç s'ha de tenir en compte el volum de la sala, el número i l'edat dels ocupants i l'activitat. Per aquest motiu investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i tècnics de l'Associació Mesura han elaborat una guia per donar pautes als centres sobre com ha de ser la ventilació a les aules per reduir el risc de contagi. Segons la investigadora María Cruz Minguillón, la ventilació s'ha d'entendre com la ''substitució de l'aire interior potencialment contaminat, amb aire exterior lliure de virus''. Minguillón ha elaborat la guia al costat de Xavier Querol, també d'IDAEA-CSIC, i amb la col·laboració de José Manuel Felisi i Tomás Garrido, de l'Associació Mesura.

La guia segueix les recomanacions de la Universitat de Harvard, que aposta per unes cinc o sis renovacions d'aire per hora. Els experts insisteixen que les activitats exteriors són sempre ''preferibles'' a les interiors i que, en aquest cas, són preferibles les aules amb ventilació natural i sobretot, creuada, és a dir, finestres i portes en costats oposats. També proposa utilització d'equips extractors o impulsors individuals si la ventilació natural no és suficient. Si s'utilitzen sistemes centralitzats de ventilació, la taxa d'aire exterior s'ha d'incrementar i la recirculació s'ha de reduir i, si no es pot recórrer a cap d'aquesta mesura de ventilació, s'ha de purificar l'aire amb els filtres HEPA. La solució també pot ser una combinació d'opcions i l'avaluació es pot fer amb la mesura del diòxid de carboni (CO2).

El document és aplicable a altres espais tancats com ara oficines o altres edificis d'ús públic. El CSIC recalca que les recomanacions no substitueixen l'ús de mascaretes, ni el manteniment de la distància de seguretat ni les mesures d'higiene i recorda que ''el risc zero no existeix''. Per tant, situa la guia com un seguit de recomanacions que ''redueixen'' el risc però no l'eliminen completament.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.