Vicenç Aguilera, Luisa F. Cabeza, BonÀrea, Covestro i Gemma Nierga, premis Diada 2024

La Diada dels Enginyers és sinònim de premis i reconeixements a la professió, a les empreses i als estudiants i la del 2024, tampoc no n’ha estat l’excepció. En un auditori del Conservatori del Liceu ple de gom a gom, Enginyers Industrials de Catalunya ha repartit els guardons que acrediten trajectòries, pràctiques empresarials o altres fites aconseguides al món de l’enginyeria.

L’enginyer Vicenç Aguilera, tot un referent al sector del motorsport, ha estat reconegut amb el Premi Trajectòria Professional. Aguilera va començar a SEAT, una etapa que va tancar 26 anys més tard com a director d’Enginyeria de Producte i president de SEAT-Sport, per passar per la Direcció Regional de SIEMENS i, posteriorment, com a director general d’R+D a FICOSA. Aguilera ha presidit el Circuit Barcelona-Catalunya de Fórmula 1 i el Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya i entre els darrers projectes amb què ha estat vinculat cal destacar la reindustrialització de les antigues instal·lacions de NISSAN a la Zona Franca, d’EBRO i el Grup CHERY. Aguilera ha presidit la Comissió de Mobilitat del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i precisament, ha participat recentment a la presentació del Llibre Blanc del Motorsport a Catalunya.

La també enginyera Luisa F. Cabeza s’ha endut el Premi Carrera Acadèmica, un guardó que premia cada any una persona rellevant de l’àmbit acadèmic. Cabeza és doctora en enginyeria industrial, catedràtica de la Universitat de Lleida i una experta de referència en l’àmbit de l’energia a nivell europeu. Luisa F. Cabeza ha estat investigadora convidada en múltiples universitats d’arreu del món, és professora de la Universitat de Lleida des de fa més de 25 anys i directora del Grup de Recerca GREIA, on ha acumulat una llarga experiència en els camps de les tecnologies d’emmagatzematge d’energia tèrmica, eficiència energètica dels edificis o de la intel·ligència artificial aplicada a estratègies de control, entre altres.

Millor pràctica empresarial i Innovació

BonÀrea, tal com es coneix popularment la Corporació Alimentària Guissona, s’ha endut el premi a Millor pràctica empresarial per l’optimització de la petjada hídrica i de carboni en la generació de fred en el complex agroalimentari La Closa. És un guardó que premia les actuacions empresarials que milloren qualsevol àrea de la seva organització com són els processos, la gestió de persones, innovació, cadena de valor, etc. El jurat ha destacat a la Corporació Alimentària Guissona pel seu enfocament estratègic global de la gestió del sistema frigorífic en el centre productiu de La Closa, “aconseguint estalviar més d’un 5% de l’energia (que suposa més de 2.000 MWh), més de 800.000 kg de CO₂ a l’any i un 15% total de l’aigua potable consumida”.

Abans amb el Premi Creativitat, ara amb el Premi Innovació, Enginyers Industrials de Catalunya també ha premiat una companyia catalana per un projecte innovador en la seva pràctica habitual. Aquest 2024 ha estat per Covestro ODC Electrolysisi, la primera planta d’electròlisis clor-àlcali del món. El guardó premia “la innovació tecnològica que hi ha en aquest nou procés productiu del clor”, un producte essencial pel sector químic. A més, l’aplicació d’aquesta nova tecnologia, amb una inversió de 200 M€, suposa un estalvi de fins a un 25% del consum energètic i fa molt més resilient la fàbrica en el seu conjunt, assegurant i ampliant els llocs de treball en el polígon químic de Tarragona.

Tesis i innovació joves

Juan Tugores Garcias, de l’Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya, s’ha adjudicat la beca de 10.000 euros per a la tesi doctoral, que es lliura en aquesta celebració amb el suport de la Fundació Caixa Enginyers. El jurat ha valorat del projecte ‘Modelització de la qualitat de l'aire interior en centres educatius‘ la metodologia i la innovació a l’hora de crear un model de caixa grisa capaç de simular la concentració de CO₂ en espais amb ventilació natural i l’escalabilitat de la seva aplicació, que contempla també un estalvi en el consum energètic així com la seguretat de les persones ocupants.

Pel que fa als premis Innovació Joves, que premien els millors Treballs de Final de Màster (TFM) de les escoles d’enginyeria d’àmbit industrial de Catalunya han anat a parar a:

  • Sergi Costa Dilmé, de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) per Modelització, anàlisi i simulació d’un sistema de distribució d’estacions ferroviàries.
  • Oriol Cartiel Arasa, de l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB), per Estudi del mètode d'anàlisi modal ràpid per a la determinació de les freqüències de ressonància i la realització d’estudis d’estabilitat en sistemes elèctrics de potencia.
  • Joan Delgado Palahí, de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona, pel Disseny d’un sistema d’avaluació i control d’un magatzem.
  • Jaume Camarasa Falip, l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, per l’Ús de refrigeració bifàsica per a aplicacions microelectròniques: estat de l’art i disseny experimental.
  • Montserrat-Denny Alba I Almonte, de l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat Rovira i Virgili, per Anàlisi tecnoeconòmic i ambiental del reciclatge químic de residus plàstics.
  • Jan Martí Torra, de l’ Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), per Design of a Modular Facility for Sustainable Indoor Farming in Greenland.
  • María Valentina Ortega Álvarez, de l’Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) per Study and design of a shaded area in UPC- ESEIAAT with sustainable textile structures.
  • Daniel Clijnk González, de l’Institut Químic de Sarrià de la Universitat Ramon Llull, per New separation processes to mitigate the impact of F-gases from a circular economy perspective.

 

Una cerimònia plena de cultura

La Diada d’enguany s’ha celebrat a l’Auditori del Conservatori del Liceu i ha tingut la cultura, l’art i la música de fil conductor. S’hi ha pogut comprovar el vincle entre l’enginyeria i les arts escèniques amb la participació de diversos artistes que també són enginyers: Xavier Pagès-Corella, compositor i direcció d’orquestra, Alba Corral, enginyera i artista visual, Marta Carnicero, enginyera i escriptora, Núria Batllori, enginyera i pintora o el grup Cadència Industrial, estudiants d’enginyeria, a més dels intèrprets Joan Rosal, enginyer i pianista, i Navil Sarrate, enginyer i saxofonista.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.