Viure la física de les atraccions del Tibidabo

Acceleracions, xocs, moviments, velocitats... Són temes que es treballen als instituts en una aula i davant d’una pissarra, habitualment, entre els cursos de 4t d’ESO i 1r i 2n de Batxillerat als instituts. Per un dia, però, un miler de joves han pogut posar-ho a la pràctica en un entorn immillorable. Utilitzar els cotxes de xoc per estudiar els moviments rectilinis que fa una vagoneta o comprovar la força que s’ha produït en el xoc de dos cotxes és només un exemple del que pot donar de sí una classe de física en un parc d’atraccions.

I és que per tercer any, el Parc d’Atraccions del Tibidabo s’ha convertit en un gran laboratori de física acollint el Fisidabo, una iniciativa organitzada pel grau d’Enginyeria Física de la Universitat Politècnica de Catalunya i Barcelona Serveis Municipals que té per objectiu ajudar a consolidar els coneixements de física dels alumnes catalans i donar-los un impuls més per a la seva trajectòria acadèmica cap a estudis STEAM.

Els joves han treballat durant unes setmanes un dossier amb experiments i conceptes de física, cadascú al seu nivell, i l’experiència al parc ha de servir per mesurar i posar en pràctica tot allò après per completar aquest dossier. “S’agafa tota la física que s’ha fet davant la pissarra i es trasllada a la muntanya russa, als cotxes de xoc o a la sínia”, explica Luis Carlos Pardo, professor a la UPC i impulsor de la iniciativa.

Video

En grups, i amb la col·laboració d’estudiants d’Enginyeria Física voluntaris que expliquen cadascun dels experiments als diferents punts, els estudiants van passant durant tot el dia per les diferents atraccions on poden fer experiments del seu nivell. Segons un dels organitzadors, Arturo Paz, és una bona manera de viure la “física vivencial” i deixar enrere el concepte “abstracte” amb què els alumnes han de barallar-se durant tot el curs.

tibidabo2

 

El Fisidabo és la tercera jornada de promoció de les STEAM que han tingut lloc a la ciutat de Barcelona aquest darrer més, ja que es va dur a terme Visions STEAM a l’Anella Olímpica i al Fòrum. En total, 4.000 nois i noies han passat per alguna d’aquestes activitats, una xifra més baixa que els altres anys a causa de l’adaptació de la iniciativa a les restriccions COVID. Malgrat tot, Pardo reconeix que la pandèmia els ha ajudat també a ser més “endreçats” i considera que pedagògicament s’ha fet un salt qualitatiu important. Des de l’organització, a més, es considera que hi ha un buit en activitats així. Artur Paz considera que hi ha “una gran mancança d’activitats motivacionals amb alt contingut educatiu” perquè les inscripcions a aquestes activitats s’acaben en només un dia.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.