Xavier Méndez i l’exoesquelet robòtic ABLE, premis Nit de la Robòtica 2021
Xavier Méndez Pérez i l'exoesquelet robòtic ABLE han estat guardonats aquest dijous amb els premis Nit de la Robòtica 2021, que s'ha celebrat al recinte modernista de Sant Pau.
Xavier Méndez va ingressar a l’Escola d’Aprenents de SEAT amb 14 anys. Des d’aquell moment, va emprendre una trajectòria de formació constant i constant progressió professional dins la que ha estat casa seva durant 47 anys, on va arribar a ser el cap de Manteniment Integral de Xapisteria. Durant tots aquests anys, va ser testimoni directe de la incorporació dels primers robots UNIMATE per a soldadura de la carrosseria l’any 1978. En el moment de la seva prejubilació tenia responsabilitat sobre els més de 2.000 robots en operació a la fàbrica de Martorell. Tot i que ha estat sempre una persona d’equip el jurat dels premis Nit de la Robòtica ha volgut reconèixer la seva dedicació personal com a pioner en la introducció de la robòtica al nostre país.
En declaracions a Fulls d’Enginyeria, Méndez ha mostrat la seva “sorpresa” en rebre el guardó. “Després d’onze anys jubilat no m’imaginava que algú pensés en donar-me un premi per la labor feta”, ha reconegut. Méndez ha explicat que va començar a Seat amb la fabricació del 600 quan no hi havia màquines sinó només una “petita màquina automàtica”. No va ser fins el 1975, relata el premiat, no van arribar els primers robats i des d’aleshores no ha parat de créixer. Méndez ha explicat que mai no es va imaginar que el sector de la robòtica industrial pogués arribar tan lluny i, malgrat que ja havia vist fàbriques més automatitzades fora de l’estat espanyol, Méndez ha reconegut que no s’imaginava que tindrien tants robots a la planta de Martorell “ni que tindria la responsabilitat de cuidar-los”.
Premi Projecte de l’any
Alfons Carnicero i Álex Garcia, cofundadors i CEO i CTO respectivament d’ABLE Human Motion, han recollit el premi Projecte de l'Any per haver impulsat l’exoesquelet robòtic ABLE, el primer producte de l’empresa que va sorgir el 2018 del Laboratori d’Enginyeria Biomecànica de la UPC.
“Vam començar com una idea boja i ara ja som 15 persones treballant-hi i 80 persones que se n’han beneficiat”, ha declarat Carnicero després de rebre el premi, satisfet per un guardó que creu que ajudarà a donar visibilitat al projecte d’exoesquelet d’ABLE Human Motion. Per Garcia, Han aconseguit fer un exoesquelet “igual o millor” que els existents però “democratitzant-lo i fent-lo accessible per als centres més petits i clíniques no tan grans”. Pel fundador d’ABLE, és el “primer pas per portar la tecnologia a casa dels pacients”.
Segons ha avançat Garcia, el projecte just ha acabat dues validacions clíniques en diversos hospitals i s’està acabat el dispositiu per començar la certificació. Carnicero ha avançat que calculen presentar el juliol de l’any vinent a Rotterdam el producte final i que podria entrar al mercat a principis de 2023.
Els dos premis es van decidir atorgar per unanimitat pel jurat, reunit el 8 d’octubre, sota la presidència d’Alícia Casals. Amb l’entrega dels guardons, el Grup de Treball de Robòtica de la Comissió Indústria 4.0 (que integren membres d'Enginyers Industrials de Catalunya, el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, el Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya, l'Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació i l'AIQS), vol reconèixer la contribució dels professionals del sector, així com les iniciatives i projectes innovadors en aquest àmbit de la tecnologia.