Xerrades per construir 100tífiques

Avui celebrem el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència i, en aquest context, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute for Science and Technology (BIST), amb la col·laboració del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, han organitzat la jornada #100tífiques. Un any més, els centres escolars i altres espais han tingut l'oportunitat de connectar i conèixer investigadores i professional, com Clàudia Carabellido i Marina Feito, de l'entorn de l'empresa, centres de recerca i universitats de Catalunya i el món. L'objectiu del projecte és fer visible i destacar la rellevància i el paper estratègic de les dones a la ciència i la tecnologia.

Marina Feito ha estat una de les encarregades de portar a terme aquestes xerrades a través d'explicar la seva experiència com a una dona en un entorn professional. Feito és enginyera industrial especialitzada en energia i membre de la comissió d'equitat d'Enginyers Industrials de Catalunya des de 2021. "Ja vaig intentar fer aquestes xerrades i no ho vaig aconseguir i ara ha estat possible gràcies al feedback de les escoles" ha declarat.

Actualment, Feito treballa a l'Ajuntament de Viladecans, portant les instal·lacions fotovoltaiques que s'estan fent al municipi. Es troben fent instal·lacions col·lectives, per compartir amb altres edificis municipals i sobretot també amb la ciutadania. També treballa en carregadors elèctrics, l'aerotèrmia... "Des de l'Ajuntament estaven buscant persones que fessin les xerrades i en vaig fer tres que van anar molt bé i estic molt contenta amb el resultat" ha assegurat. "Quan dic als nens que soc enginyera, es pensen que no tinc vida social i que només estudio". Feito ha detectat una certa desconfiança entre els estudiants per estudiar una carrera que molts consideren difícil i ha opinat que és necessari conscienciar que "qualsevol nen i nena pot estudiar enginyeria si s'ho proposa".

D'altra banda, Clàudia Carabellido també és enginyera industrial i treballa a la fàbrica de Girona de Louis Vuitton com a Lean Manufacturing Engineer i ha participat en la jornada exposant les seves impressions i professionalitat. Respecte a la raó de quedar-se a Louis Vuitton ens ha contestat que li agrada "treballar amb persones i no és com altres empreses on tot és més automatitzat". Dins del marc de celebració del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència Carabellido ha participat en la xerrada STEAM apostant pel futur, en el marc de la setmana de la dona i la nena en la ciència, dedicada a l'ESO, Batxillerat i a Cicles Formatius.

Diferents instituts van venir a veure aquesta xerrada, composta per diferents conferències. Carabellido ha format part de la Taula de Rodona juntament amb altres dues enginyeres per treballar aquesta part de la E d'enginyeria i la T de tecnologia. L'objectiu és donar a conèixer referents dones que formen part de l'àmbit laboral de la ciència i la tecnologia, que és el que falta. Carabellido ha afirmat que "les referents que tenim són científiques com Marie Curie i necessitem professionals actuals. Fer xerrades, arribar als nens petits amb accions com el conte de La màgia de l'enginyeria són maneres vàlides per donar a conèixer l'enginyeria".

Les enginyeres estan d'acord en el fet que a nivell de tècniques s'està veient una millora, perquè apareixen noves enginyeries, com la biomedicina, i estan creixent moltes més posicions que atreuen a més persones. En definitiva, donen molta importància a oferir referents reals, moderns i actualitzats. Segons la seva experiència, Carabellido ha declarat que "si el nen o la nena no té interès, curiositat o no li han dit que hi ha la possibilitat de ser enginyer, no ho buscarà per internet, tot i disposar de tota la informació necessària".

100tífiques

L'acció de #100tífiques té com a objectius fomentar l'impuls de vocacions científiques o emprenedores entre les nenes, potenciar la connexió i interacció de científiques i ciutadanes, tot vertebrant accions bidireccionals. A més, busca impulsar vincles i dinàmiques col·laboratives entre científiques del sistema públic i del privat; i també amb altes directives d'empresa i prescriptores de les polítiques públiques.

#100tífiques és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) coorganitzada amb el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i la col·laboració del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, i s'organitza amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. #100tífiques vol inspirar nens i nenes, contribuir a superar els estereotips al voltant de la ciència i la tecnologia i impulsar que les dones científiques del país creïn xarxa entre elles.
 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.