150 papallones il·luminaran el Passeig de Gràcia durant la campanya de Nadal
Imatge: AGP
L’eix comercial del Passeig de Gràcia es vestirà enguany amb un enllumenat nadalenc diferent a edicions anteriors. La decoració escollida són unes papallones gegants i transparents que tenen com a objectiu afavorir el comerç d’un dels carrers més emblemàtics de Barcelona i recuperar la il·lusió per visitar la ciutat, segons va explicar Lluís Sans, president de l’Associació Passeig de Gràcia, el passat 22 d’octubre en la presentació en una sala de la Fundació Antoni Tàpies.
A partir del 28 de novembre i coincidint amb la setmana del Black Friday, es podrà observar la il·luminació nadalenca arreu de la ciutat. Hi haurà llums tant a la part central del passeig com a les voreres, amb fins a 150 papallones acompanyades de cordons de llum de cinc metres cadascun. Aquesta proposta de decoració ha estat dissenyada per Ximénez, una coneguda empresa especialitzada en il·luminació decorativa i artística.
Gràcies als filtres dicroics, els colors es veuran tot el dia
La instal·lació també funcionarà durant les hores diürnes gràcies al material dicroic dels vidres de les ales. Els filtres dicroics són aquells materials de vidre que poden tenir una durabilitat molt més elevada que altres difusors i aconsegueixen una molt bona eficiència lumínica, explica Manuel Garcia, del Grup d’Estudis Luminotècnics de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Els filtres actuen en determinades longituds d’ona mitjançant el reflex de les energies en les longituds d’ona escollides, i deixen passar les altres.
Aquesta tècnica s’ha utilitzat anteriorment en el sector de la il·luminació, en els sistemes halògens, en les conegudes làmpades “dicroiques”, que reflecteixen les longituds d’ona que no són visibles – habitualment les infraroges, en les làmpades incandescents – i deixen passar les que donen servei lumínic.
Com que aquest any l’encesa de llums és més tard, l’Ajuntament de Barcelona ha acceptat la petició dels eixos comercials i el Gremi de Restauració de deixar les llums enceses més hores. Així doncs, les llums seran visibles des de dos quarts de sis de la tarda i fins a la mitjanit, fins al 6 de gener. Això ha fet que els membres de l’associació de comerciants hagin destinat 50.000 euros més que en la campanya de Nadal de l’any passat, amb una aportació total de 150.000 euros.
Consum energètic i sostenibilitat del LED
Pel que fa al consum energètic, Sans va afirmar que el debat no era en cap cas econòmic, ja que des de fa 10 anys s’utilitza tecnologia LED de baix consum. Va explicar que la campanya té un cost de 19 euros al dia i en total uns 756 euros i que el consum energètic és eficient i responsable.
Tal com explica Manuel Garcia, els anomenats sistemes PC-LED (Phosphor Converted LED), molt utilitzats en il·luminació, es basen en el LED blau inventat per Isamu Akasaki, Hiroshi Amano i Shuji Namakura, que està fet dels semiconductors InGaN/AlGaN (Nitrur de gal·li-indi / Nitrur de gal·li-alumini) i que, a través d’una sèrie de capes de fòsfor, transformen l’energia en longitud d’ona curta (al voltant dels 440-460 nanòmetres). Aquest sistema de generació de llum és molt més eficient que els tradicionals d’energia blanca.
Pel que fa als avantatges, el sistema LED destaca per tenir una durabilitat de fins a 60.000 hores, a més de ser un sistema molt eficient, ja que té uns valors d’eficiència lluminosa superiors als 130 lm/W i permet direccionar la llum amb molta precisió. Tot i així, tot i que no conté altes concentracions de mercuri com altres làmpades, a l’hora de reciclar el LED cal tenir en compte els residus relacionats amb l’electrònica. També suposa una problemàtica pel que fa a la contaminació lumínica, ja que els tons blancs en l’enllumenat públic, a diferència dels groguencs, tenen un component energètic per sota de 500 nm, que fa que siguin més perjudicials pels ecosistemes nocturns i pel descans de les persones.
Perquè aquesta tecnologia sigui més sostenible, Garcia recalca que el bon ús d’aquesta se centra en utilitzar lluminàries que hagin estat prèviament assajades en laboratoris i que tinguin les màximes garanties de durabilitat. També destaca la importància d’intentar minimitzar les longituds d’ona per sota dels 500 nm en la il·luminació exterior, per aconseguir una llum el més càlida possible i, en zones de dificultat de subministrament elèctric, avaluar la possibilitat d’instal·lar sistemes de captació d’energies renovables per no generar gasos d’efecte hivernacle en el seu període d’explotació.