2023: més que mai, un any de compromís social

Encetem el 2023 amb la il·lusió que donen tots els projectes que han de veure la llum durant aquest any, i amb les ganes de seguir donant el millor de nosaltres mateixos i dels nostres 55 anys d'història. Per això, cal entendre sobretot en quin context ens hem de moure durant els propers mesos. Quines seran les tendències del nostre sector per adaptar-nos-hi i treure’n el màxim profit tant per al benefici dels nostres socis i sòcies, que són la nostra raó de ser, com també per a la societat en general.

D’entrada, ens trobem en un context de molta incertesa i volatilitat, amb un nivell d’inflació alt que ha portat els tipus d’interès a créixer quatre punts en només un any. Tot i així, des del setembre passat, els mercats financers registren un comportament molt mes estable i fins i tot d’una certa normalitat, substancialment diferent del clima d’incertesa general instal·lat arreu i que els organismes supervisors i reguladors exposen en les seves declaracions públiques. En qualsevol cas, des d’un punt de vista financer, hem de ser prudents, ja que en l’àmbit de l’economia tenim un panorama de baixa visibilitat i desfavorable, cosa que és comprensible perquè tenim, d’una banda, els consumidors sofrint amb el cost energètic, amb una renda disponible més baixa per la inflació i amb incertesa en les seves expectatives, i, de l’altra, les empreses vivint una situació molt similar marcada per l’increment de costos, els financers inclosos, i per la reducció de marges.

L’estabilitat financera i la resiliència seran, per tant, factors clau per a les entitats bancàries aquest 2023. I en aquest sentit m’atreveixo a dir que serà un any marcat pel creixement del cooperativisme a l’Estat. A Europa, aquesta és una clara opció bancaria. Per exemple, a França, el 60% del sector financer és cooperatiu; i, a Àustria, ja suma el 30%. La banca cooperativa forma part de l’economia social, el soci se situa en el centre i es busca la creació de valor compartit per al soci i per a la societat en general. És, en tots els aspectes, una aposta de futur basada en una banca responsable i sostenible, que busca generar un impacte positiu en el seu entorn a través de la creació de solucions innovadores a problemes reals i socials com, per exemple, generació de llocs de treball, revitalització́ urbana i projectes d’energia.

El repte climàtic i el compromís creixent amb els ODS seran un altre factor determinant aquest 2023. Ens trobem en una nova fase de conscienciació sobre l’entorn on vivim, i l’orientació ha de ser, cada vegada més, cap a una perspectiva sostenible a llarg termini. Es tracta d’una tendència imparable que estem veient en tots els sectors i àmbits de l’activitat humana: transport, industrial, urbanístic... i, per descomptat, també financer. En aquest sentit, em complau confirmar que la nostra entitat és referent del sector amb una gestió basada en criteris mediambientals, socials i de bon govern (ESG), promovent les finances sostenibles i l'economia verda, i pionera en ISR (inversió socialment responsable), que constitueix el 65% dels nostres fons i plans. De fet, més del 80% del patrimoni gestionat dels nostres fons d’inversió està categoritzat com a inversió sostenible segons la normativa SFDR (Reglament de Finances Sostenibles). Alhora, també som pioners en mesurar l'impacte ambiental dels fons d'inversió i membres de Climate Action 100+.

Cada vegada més, les entitats financeres hauran de ser transparents i responsables, promovent la inversió en companyies que fan el bé, com ara aquelles que lluiten contra el canvi climàtic, i excloent dels seus plans indústries nocives com la de les armes o el tabac. I, tal com fem nosaltres, emmirallar-se en els principis d’inversió i banca responsable de l’ONU.

Perquè el 2023 està cridat a ser un any marcat per l’empenta de les empreses i entitats envers la responsabilitat social corporativa (RSC) encara més forta que les anteriors. Cal que tots els actors de l’economia -molt especialment els que formem l’àmbit de les finances i la inversió- tinguem molt clar que l’impacte social positiu és prioritat absoluta de la nostra activitat. Hem de fer l’esforç de mesurar, mitjançant mètriques tangibles, l’impacte de la nostra activitat. La generació d’externalitats positives és el camí inequívoc cap a reptes mediambientals (E) i socials (S), als quals cal donar resposta des d’una governança (G) transparent, palanca d’impuls dels actors econòmics i de creació de valor compartit.

Resumint, podríem dir que l’estratègia i l’ànima de les empreses i entitats del sector de les finances (i, allargant el focus, de tots els actors de l’economia) hauran de ser, enguany, més socials que mai. I plegats, amb determinació, experiència i professionalitat, hem de saber contribuir al benestar general dels nostres socis i dels nostres entorns socials en un moment tan difícil com l’actual, marcat per la guerra d’Ucraïna, la inflació, les seqüeles de la COVID-19 i altres aspectes conjunturals que clamen una resposta ètica ferma i compromesa.

El cooperativisme, l’adhesió infrangible als ODS i el reforçament de les polítiques d’RSC són bones respostes a les necessitats actuals. I des de Caixa d’Enginyers partim amb molts deures ja fets i amb moltes ganes de seguint fent créixer el nostre model cooperatiu.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.