23-J, col·legis electorals en refugis climàtics

L’organització d’unes eleccions sempre comporta planificació i logística prèvia per assegurar que durant la jornada electoral tot funcioni. Són feines i processos que ja estan establerts i que es repeteixen en cada ocasió. La cita, però, d’aquest diumenge 23 de juliol té algunes particularitats que ha obligat als tècnics municipals i a tot l’engranatge electoral a tenir en compte aspectes que fins ara no s’havien donat.  

Tal com explica en declaracions a Fulls d’Enginyeria l'enginyer industrial i tècnic de l'Ajuntament de Sant Just Desvern Ernest Cuadrado, per primera vegada unes eleccions coincideixen amb el període estival i ha enganxat algun que altre treballador de vacances. Per tant, la logística interna s’ha hagut de modificar i buscar certes alternatives per completar les brigades. Pel que fa a la planificació, però, Cuadrado creu que no ha variat la rutina. 

Però sens dubte, el tret diferencial d’aquests comicis serà la calor. Celebrar comicis amb temperatures altes encara no s’havia hagut de fer i per tant, a l’hora de triar els emplaçaments s’ha hagut de tenir en compte no només la capacitat d’acollir els votants d’acord amb la normativa vigent en matèria de prevenció d’incendis i protecció civil sinó que també estiguin climatitzats. Com que molts col·legis electorals són escoles o instituts – que majoritàriament no disposen d’aire condicionat- s’han buscat biblioteques o centres cívics climatitzats, és a dir, el que s’anomena actualment ‘refugis climàtics’.  

És, però, impossible prescindir dels equipaments escolars. Per Cuadrado, s’ha de prioritzar la climatització perquè “des del punt de l’enginyeria el ventilador no soluciona res per baixar la temperatura”, però reconeix que en els col·legis que no es pugui disposar d’aire condicionat, cal garantir els ventiladors sobretot pels membres de les meses electorals que hauran de passar-s’hi moltes hores.  

En aquest sentit, Cuadrado recorda les recomanacions de Protecció Civil per als períodes de calor extrema que resumeix en “hidratar-se molt i moure’s una mica”.  

Menys afluència? 

El vot per correu ha estat molt més sol·licitat que en altres ocasions i això fa preveure que només el 50% dels votants hagin de desplaçar-se fins a la seu electoral per exercir el seu dret a vot. Per aquest motiu no es preveuen aglomeracions als espais. Tot i això, hi haurà voluntaris de Protecció Civil per ajudar a regular el trànsit de persones que -previsiblement- serà més elevat que l’habitual en altres diumenges.  

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.