3.000 MEUR per rellançar la indústria catalana: el nou Pacte Nacional

3.000 MEUR per rellançar el model industrial de Catalunya en 152 mesures per aconseguir que el pes d’aquest sector en l’estructura econòmica del país sigui del 25% del VAB el 2030. Així neix el nou Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025 (PNI) signat i presentat aquest divendres. Amb l’objectiu de promoure una indústria més digitalitzada, innovadora, sostenible i generadora d’ocupació de qualitat i atorgar un marc d’estabilitat temporal a la política industrial.

Amb aquest nou Pacte també s’han fixat altres reptes com ara incrementar la productivitat aparent del treball a la indústria un 3% anual, produir de manera més sostenible, augmentar el grau d’electrificació del sector industrial fins al 42,4% i quadruplicar el pressupost de la Generalitat en innovació industrial per esdevenir una regió referent i forta.

Alhora, es vol aconseguir fer créixer el nombre d’empreses exportadores i augmentar les exportacions industrials fins als 90.000 milions d’euros, aconseguir un increment de la inversió de les empreses industrials en actius i arribar a 510.000 persones  afiliades a la seguretat social en aquest sector. També es vol augmentar la disponibilitat de sol industrial i facilitar el finançament de les empreses, per la qual cosa a més de la inversió, es preveuen 470 MEUR per a finançament en forma de préstecs.

El contingut del Pacte és el resultat de la tasca de cinc grups de treball formats per representants del Govern, de les organitzacions patronals Foment i PIMEC i de les organitzacions sindicals CCOO i UGT. El PNI també ha comptat amb valoracions i aportacions de la Taula del Pacte, formada, a més dels anteriors, per representants de col·legis professionals com Enginyers Industrials de Catalunya, grups parlamentaris, associacions municipalistes, universitats, cambres de comerç, cooperatives i centres tecnològics.

"Salt endavant"

PNIDes d’Enginyers Industrials de Catalunya es dona suport al Pacte així com a “tota iniciativa a favor de la indústria”. Després de participar en totes les reunions de la Taula, la institució considera que l’entesa per arribar a aquesta nova edició del Pacte és molt positiva i en destaca la feina que s’ha dut a terme des de la Direcció General d’Indústria “per poder arribar al consens i combinar sensibilitats”. En declaracions a Fulls d’Enginyeria, el director general d’Enginyers Industrials de Catalunya, Pere Homs, ha subratllat que el pacte posa l’accent en temes “de primera línia”, com poden ser la necessitat de fer créixer la pime catalana en dimensió per poder innovar i ser competitiva en l’àmbit internacional, i posar focus en el talent com a motor de l'activitat industrial. “No hi ha indústria si no hi ha enginyers industrials”; alerta Homs.

Homs també veu el pacte com un “punt de partida” i recorda que el més important és la seva execució i que aquesta, arribi a tot el teixit empresarial per assegurar el “salt endavant” que es pretén pel 2025. En aquest sentit, aposta per ampliar la negociació dels grans acords més enllà dels agents socials tradicionals i procurant garantir que la indústria guanyi pes en l’economia del país.

salvador baill…, ds., 17/09/2022 - 13:46
Que es posin 3000 MEUR a la disposició de la indústria no implica que hi hagi empresaris disposats a demanar-los per a invertir-los o gastar-los afegint valor.
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.