4 tendències laborals i 3 maneres de cultivar el talent
Lideratge, talent i ocupabilitat són els tres elements clau de les organitzacions actuals. Són conceptes sobre els quals es va debatre durant la a Barcelona la New Economy Week (BNEW, impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), el primer esdeveniment sobre reactivació econòmica que enguany ha arribat a la 3a edició. Des d’Enginyers Industrials de Catalunya hem volgut recollir algunes d’aquestes reflexions que han posat sobre la taula professionals experts en la matèria.
4 tendències laborals actuals. Quins són els sectors més demandats al mercat?
ÁNGELES TEJADA BARRIOS, General Manager Public Affairs de RANDSTAD ESPAÑA
Més que mai, l’entorn actual, exigeix nous perfils i competències professionals per donar cobertura a les demandes de mercat. La formació contínua (sobretot en noves tecnologies), és un 'must' en aquest sector".
Les empreses es troben en un moment de transformació ràpida -des d’abans de la pandèmia- que implica canvis significatius:
- Manca de personal qualificat en Formació Professional
- El perfil junior busca projectes atractius i de curta durada, exploració constant on pugui canviar d’empresa i sector als 2-3 anys.
- Canvi de paradigma sobre el treball arrel de la pandèmia
- Molta demanda, + de 140.000 llocs sense cobrir per manca de professionals
Davant d’aquest escenari, ara, les demandes les dirigeixen els propis professionals. Això es tradueix en que la marca que ofereix feina o employer branding sigui atractiva és peça clau importantíssima. Avui dia els candidats cerquen informació de les empreses mitjançant les xarxes socials i es guien per la imatge de valors que transmet l’empresa per acabar sent ells qui fan la tria.
JOAN CARLES FAJARDO, Director de RRHH i Organització a EURECAT
Els reptes per a les noves demandes de la indústria 4.0:
- Incorporació intensiva de tecnologies digitals per poder innovar i ser més productius i eficaços que els models tradicionals.
- La formació universitària per sí mateixa no és suficient.
- Els professionals han d’estar actualitzats en coneixements tecnològics, ser apassionats i tenir capacitat creativa.
- Potenciar les competències i habilitats de les persones com a requisit de desenvolupament i generació d’autonomia.
Els sectors amb més demanda actualment:
- Tecnologia
- Benestar i salut de les persones
- Sostenibilitat i Energia
NATALIA MOLINA, Senior Manager del Dpt. D'Empreses i Aliances de la Fundació Generation Spain.
Els joves d’avui dia busquen entorns d’aprenentatge àgils, amb programes de formació més reduïts i focalitzats per poder dedicar-s´hi a allò que volen i els permeti incorporar-se al mercat de treball, sense la necessitat de passar 5 anys de vida universitària. En aquest sentit, hi ha una manca de comunicació entre organitzacions i institucions educatives d’un contingut formatiu que està desactualitzat. És per això que, des dels organismes públics i privats, cal adaptar-se a un learning continu per a cobrir les necessitats presents i futures.
MIREYA MORES, Employee Lifecycle Director ALDI ESPAÑA
Hi ha un canvi evident entre el que busquen els candidats i els empleats, estan molt més formats, amb molt més interès en el seu propi desenvolupament fora del seu lloc de feina. Són ells que decideixen què els sembla atractiu, les seves exigències cada cop són més exquisides. Aquest fet suposa un repte atractiu, de transformació i una oportunitat d’innovació per part de les empreses.
Per la nostra experiència, hem identificat 4 factors en les noves tendències i motivacions dels professionals i candidats:
- Demanden visibilitat independentment de la posició que ocupin dins l’empresa
- Volen ser coneixedors de l’impacte directe que té el lloc que ocupen dins l’organització
- L'exposició, demanden possibilitat de treballar amb altres àrees fora del seu lloc, busquen treballs multidisciplinaris i polivalència de funcions.
- El creixement, necessitat de carrera professional dins l’empresa. Es guien per estímuls constants.
3 maneres de retenir i atraure talent. Com el fidelitzem, cultivem i estimulem?
ARANCHA RUIZ BACHS, Founder INNERO PERSONAL BRANDS
Hem de diferenciar empleats que cerquen feina vs. empleats que cerquen fer carrera professional. És important que l’empleat sigui conscient del propòsit de la seva feina, els valors corporatius i la seva marca personal.
A les organitzacions l’aprenentatge és clau; hem de fomentar entorns d’aprenentatge, desenvolupant hard i soft skills, pensament crític, la presa de decisions i la implementació d’aquestes decisions.
CARLES NAVARRO, Managing Director BASF ESPAÑOLA SL
Els millennials i la generació Z esperen trobar un altre tipus de lideratge. El lideratge actual ha canviat, és un tipus de lideratge més proper, informal, de donar feedback constant al col·laboradors. Es busca el reconeixement del professional. S’ha de treballar en aquest tipus de lideratge del s. XXI més divers i fresc. S’han de crear equips amb més diversitat amb un entorn de treball de col·laboració.
A les empreses industrials, com el sector químic, l’aprenentatge és clau. Depenem d’equips de professionals que estiguin molt ben formats, que sàpiguen el que fan i maneguin tots els processos amb total seguretat.
D’altra banda, definir una política retributiva, oferint sous a nivell de mercat que siguin atractius pels candidats. És important l’experiència de l’empleat sigui positiva des de la seva incorporació, desenvolupament i creixement dins l’organització.
DAVID BORONAT MILLAN, President and Chief Future Officer MULTIPLICA
Arran de la pandèmia, anem cap a un món amb molta més flexibilitat laboral, sobretot en entorns digitals i empreses tecnològiques que requereixen l’adaptació i apostar per nous marcs de treball, per exemple, jornades de 4 dies laborals, teletreball, facilitats de conciliació, etc. També, hem de plantejar-nos altres formes de compensació a part del salari, i atrevir-nos a fer públics els sous..., Invertir en formació de cultura corporativa per generar el compromís del professional..., etc.