5 solucions tecnològiques contra la violència envers les dones

Des de principi d'any, ja han mort a Espanya un total de 37 dones per violència de gènere, segons dades del Ministeri d’Igualtat. A Catalunya, segons l’Institut Català de la Dona, s’han produït dotze feminicidis en l’àmbit familiar. Són dades preocupants i que donen sentit a que cada 25 de novembre es commemori el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.

En actes reivindicatius institucions, entitats i empreses mostren el seu compromís per erradicar una de les xacres de la societat. I sorgeixen iniciatives com el Moviment F5, una campanya impulsada pel col·lectiu ciberfeminista DonesTech que aposta per crear una xarxa lliure de violències masclistes fent especial atenció a les agressions que es reben a través de les pantalles. En un espai web, s’ha habilitat una foguera virtual que ajuda a les dones víctimes d’algun tipus de violència digital (insults, vigilància de moviments, difamacions o amenaces) a “cremar” tots aquests comentaris. Una enquesta del mateix col·lectiu xifra en un 98% les dones que han patit algun tipus de violència digital i fins a un 70% reconeixen que ho han fet de forma reiterada.

Aquest és un exemple que posa la tecnologia al servei d'una causa. Però no és l'única. Hi ha moltes solucions tecnològiques vigents que volen contribuir a la sensibilització social, que volen ajudar a les dones a sentir-se segures, que volen potenciar la comunicació a l’entorn més proper, que aposten per formar els professionals sanitaris que han d’atendre les víctimes o, fins i tot, que treballen amb els agressors per començar a canviar les seves actituds i que, per tant, són un suport en diferents punts del procés. Des de Fulls d’Enginyeria n'hem seleccionat cinc:

1. Sensibilització: Pillada por ti

Pillada por ti és una aplicació que a la vegada és un còmic per sensibilitzar contra la violència de gènere. El còmic narra la història d’una noia que s’enamora d’un noi. El noi al principi és molt simpàtic, però després es torna gelós i possessiu. La iniciativa vol denunciar aquest tipus de relacions tòxiques i vol donar eines a les noies adolescents per tallar de soca-rel amb aquests tipus de problemes. L’app ha estat desenvolupada pel Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat. Les il·lustracions del còmic han estat fetes per Cristina Durán Costell i el guió per Miguel Ángel Giner Bou.

2. L'entorn:  UsApps

UsApps és l'eina que el Departament d'Educació posa a disposició tots els membres de la comunitat educativa per comunicar les diferents situacions de violència que l’alumnat pot viure o ser-ne testimoni. La web app ofereix un espai de denúncia, suport i acompanyament en el procés per part de professionals especialitzats en violències.

La nova app està disponible en set llengües (català, aranès, castellà, anglès, urdú, àrab i xinès), i adreça un seguit de preguntes al voltant de situacions viscudes en primera persona o en altres persones: al voltant de qui ha dut a terme l’assetjament, de quina manera, si és al centre o fora. I en acabar, ofereix a la persona usuària de la web app poder contactar amb la Unitat de Suport a l’Alumnat en situacions de Violència (USAV).

3. Sentir-se segura: Seguras App

Quina noia no ha enviat mai un missatge per dir que ha arribat bé a a casa? O ha fet veure que parla per telèfon per tenir-lo a punt en cas de necessitat? Seguras App és una aplicació que serveix per indicar diferents estats d'alerta als contactes i per assegurar una segura tornada a casa envia cada cert temps al contacte de confiança la distància i el temps que falta per arribar a casa, enviant una alerta en cas de detectar si alguna cosa no va bé.

L'app proporciona diverses eines per ajudar i donar suport a les víctimes o qualsevol persona que vulgui col·laborar en la lluita contra la violència de gènere. Per una major seguretat entre els seus usuaris, també té un botó de sortida immediata i no queda visible a la llista d'aplicacions recents. Així mateix, ofereix l'opció de canviar la icona i el nom amb què apareix al dispositiu que permet que l'aplicació no sigui reconeixible per a altres persones.

4. Assistència: realitat virtual immersiva en violència masclista

A través d’un sistema de realitat virtual immersiva i la recreació d’una escena de violència masclista l’Institut Català de la Salut (ICS) pretén sensibilitzar i donar més eines als professionals sanitaris en la detecció de la violència masclista i l’atenció integral a les dones que la pateixen. El vídeo trasllada el participant a una consulta en què es detecta un cas de violència masclista. L’escena transcorre entre un centre sanitari i el domicili de la víctima des d’on ella mateixa relata la violència psicològica, verbal i física soferta. L’objectiu del vídeo viscut en primera persona és millorar l’empatia vers la persona afectada i conscienciar els subjectes que participen en la teràpia del que suposa experimentar episodis violents d’aquestes característiques.

5. Agressor: realitat virtual per millorar l'empatia

S’ha desenvolupat una eina de realitat virtual immersiva que permet experimentar una escena de violència domèstica des de la perspectiva de la víctima perquè els agressors millorin la seva empatia. És una experiència que dura uns deu minuts i que permet als agressors posar-se a la pell de la víctima per una estona. Les ulleres s’utilitzen dins el mòdul d’empatia de la teràpia de mesures alternatives, i ofereix millorar els mètodes clàssics de rehabilitació basats en la imaginació.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.