Acords de país i a llarg termini: la demanda dels experts al problema de l'aigua

Buscar acords de país per poder prendre decisions entorn a la gestió de l'aigua a llarg termini. Aquest és un dels objectius que enginyers industrials, agrònoms, de camins, canals i ports, i economistes demanen per poder fer front a la situació de sequera actual però també a les sequeres que, previsiblement, es donaran de manera més freqüent els propers anys. Així ho ha expressat Marc Oliva, president de la Comissió d’Economia Circular i Canvi Climàtic, en la taula rodona organitzada al Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, sobre la sequera i les solucions.

Oliva recalca que s’està vivint un situació realment “excepcional” pel que fa a la sequera però també en l’abundància de recursos, en forma de fons Next Generation, que cal aprofitar per tal de trobar aquestes solucions a llarg termini als efectes del canvi climàtic. “Cal encaminar-nos cap aquí”, diu Oliva. A banda, de la taula rodona en la que hi van participar experts en la gestió de l’aigua de diverses especialitats, Oliva també extreu la conclusió que cal accelerar les actuacions més a curt termini. “És necessari i bàsic planificar a quatre anys”, diu Oliva, “però no serà suficient”. Per això, l’enginyer industrial aposta per una mirada a 30 anys i per tant, amb una capacitat de generar consensos i unir esforços per ser “una veu única” que alhora de fer un pacte de país “que posi l’aigua on ha de ser”. “El repte és majúscul” recalca.

L’Observatori Intercol·legial de l’Aigua comença a prendre forma

Conscients que cal preparar-se per un clima cada com més sec, amb pluges més irregulars i amb fenòmens meteorològics extrems, més severs i freqüents, els col·legis d’Enginyers Industrials de Catalunya, d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, d’Agrònoms i d’Economistes han unit esforços per avançar cap a les solucions després d’adonar-se que compartien diagnòstic sobre la situació de l’aigua al país i la manera d’abordar el problema. “A curt termini la situació és especialment complicada”, manifesta Carles Conill, president de la Comissió d’Aigua, Energia i Medi Ambient del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, “i no sembla que pel 2024 la situació se solucioni”, afegeix. Per això, Conill apunta a la necessitat d’engegar “polítiques transformadores urgents”.

En aquest sentit, els quatre col·legis consideren que les infraestructures existents avui dia no són suficients per garantir el subministrament i per això, Conill insisteix en la necessitat de treballar acords per a solucions que aportin “resiliència i flexibilitat” als sistemes del cicle de l’aigua amb una governança adient per garantir un accés “just i equitatiu” de l’aigua a tothom. D’aquesta necessitat neix l’Observatori intercol·legial de l’Aigua, una iniciativa que ha començat a caminar a partir de quatre grups de treball. El primer està liderat per l’enginyer industrial Jordi Agustí i treballarà per seguir impulsant l’aportació de noves fonts de subministrament d’aigua, regeneració, dessalinització i reutilització. “Si avui que estem amb els embassaments com el pitjor dia de l’anterior sequera, i no hem entrat en pànic és perquè les instal·lacions tecnològiques ens estan amortint el desastre”, recalca Conill.

Un segon grup de treball és al voltant de la interconnexions de xarxes per aportar aquesta resiliència i flexibilitat que requereix la situació actual. Albert Vilalta és l’encarregat de tirar-lo endavant. Per una altra banda, Carlos Estarán, del Col·legi d’Enginyers Agrònoms, liderarà el grup que abordarà l’eficiència de l’aigua, especialment en els usos agrícoles que avui dia suposen el 76% del consum d’aigua a Catalunya, mentre que Ana Garcia del Col·legi d’Economistes, s’encarregarà de treballar el model de gestió i la governança, així com el finançament a mitjà i llarg termini.

Conill ha presentat aquestes quatre línies de treball a la jornada La sequera: dèficits i solucions on quatre experts, Martin Gullon, enginyer de Camins. Director d’Àrea de Cicle de l’Aigua i Anàlisi de Polítiques Metropolitanes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Jordi Agustí, enginyer Industrial. Gerent del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, Ana Garcia, economista. Presidenta de la Comissió d’Economia i Sostenibilitat del Col·legi d’Economistes de Catalunya i Joan Girona, enginyer Agrònom. Director de la Fundació UdL-IRTA i membre de la Comissió de l’Aigua del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, han exposat les principals problemàtiques de la situació actual en el context que es preveu dins l’emergència climàtica.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.