Aliança per convertir Catalunya en un pol de referència de semiconductors

Diversos departaments de la Generalitat, empreses i agents de recerca i innovació treballaran conjuntament per consolidar Catalunya com un dels pols de referència de la indústria dels semiconductors a Europa. Cisco, IBM, MPS, NXP, Ideaded, Imasenic i Semidynamics, o agents de l'ecosistema de recerca com el BSC-CNS, l'IMB-CNM, l'ICN2, l'ICFO, la UAB i la UPC són algunes de les empreses i institucions que formaran part, doncs, de l’Aliança de semiconductors i xips de Catalunya, una iniciativa públicoprivada que pretén potenciar un sector en expansió. Actualment, ja compta amb 4.400 professionals i 86 empreses.

En una primera fase, es farà una primera anàlisi d’oportunitats i reptes i s’establiran les línies estratègiques. Així mateix, es farà una proposta preliminar d'actuacions clau consensuades entre els agents i empreses que en formen part. Així, l'Aliança se centrarà en la promoció del creixement i la consolidació de l'ecosistema de semiconductors, la microelectrònica, la fotònica i la quàntica a Catalunya per assolir una economia competitiva, innovadora i sostenible.

Aquest dijous s’han fet una primera trobada en la que s’ha marcat també la constitució dels grups de treball mitjançant els quals l'Aliança se centra en els eixos estratègics per al Govern, que marcaran els àmbits concrets d'actuació: l'enfortiment de la cadena de valor dels xips a Catalunya, la seva connexió internacional, la creació i atracció d'inversió productiva, i l'impuls del talent i la recerca.

Impuls al sector dels semiconductors

Entre altres actuacions, el Govern ja està impulsant diverses actuacions que tenen aplicacions en l'àmbit dels semiconductors, com ara el desplegament de programes de suport a projectes empresarials i tecnològics en l'àmbit de la microelectrònica, l'acompanyament des de l'Oficina EU Next Generation d'ACCIÓ per a l'obtenció de fons europeus -especialment, en el marc del PERTE Chip-, o l'organització de sessions informatives sobre noves oportunitats.

Un altre dels aspectes rellevants que buscarà l'Aliança és enfortir les relacions i el posicionament de Catalunya a Europa, tot promovent la participació del país en iniciatives europees per al desenvolupament de l'ecosistema de semiconductors i xips. Per exemple, Catalunya ja és una de les regions impulsores de l'aliança de Regions Europees de Semiconductors (Semiconductor European Regions Alliance), creada recentment, que té l'objectiu d'impulsar el creixement i la competitivitat de la indústria dels semiconductors al continent a partir de l'intercanvi de coneixements i bones pràctiques i de la cooperació entre les regions.

L'acte de constitució ha estat presidit pel conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, i el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras. Torrent defensa impulsar mesures “que permetin incrementar la competivitat de Catalunya” en la indústria dels semiconductors mentre que Mas preveu "fer de Catalunya un dels baluards d'una Europa que ha de recuperar sobirania tecnològica i energètica". En aquest sentit, ha recordat que Catalunya té "projectes molt potents" sobre la taula, que s'activaran amb l'arribada dels fons Next Generation EU i ha assegurat que "des del govern vetllarem perquè l'Estat acceleri d'una vegada per totes el PERTE dels xips".

Per la seva banda, el conseller Nadal ha recalcat que la implicació de tres departaments mostra “que l'aposta per l'àmbit dels semiconductors és del conjunt del Govern”.

A banda dels departaments del Govern implicats, també en són membres els representants d'empreses i agents del sistema de recerca. En aquesta primera trobada hi han participat representants de les empreses Cisco, IBM, Ideaded, IMASENIC, MPS, NXP i Semidynamics. També hi han estat presents el Consell General de Cambres de Catalunya (mitjançant la Cambra de Comerç de Barcelona), el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC), l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

La iniciativa, que s’emmarca en el Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025 i neix amb vocació integradora i representativa, s'obrirà a altres representants del món empresarial i de la indústria i entitats de l'ecosistema perquè també puguin adherir-s'hi.

L'ecosistema dels semiconductors a Catalunya

Segons dades de l'estudi 'Els semiconductors a Catalunya' d'ACCIÓ, actualment hi ha 86 empreses del sector dels semiconductors que ocupen 700 persones. Aquests treballadors se sumen als 3.700 investigadors involucrats en projectes de recerca en l'àmbit dels semiconductors, de manera que aquest ecosistema ja està format per 4.400 professionals a Catalunya. Segons l'informe d'ACCIÓ, el 81% de les empreses del sector a Catalunya són pimes (i el 8%, start-ups), mentre que el 37% factura més de 10 milions d'euros anuals. En aquest sentit, el document apunta que la indústria dels semiconductors es troba en fase de desenvolupament a Catalunya i compta amb una gran projecció de creixement.

De fet, a la informació i dades recollides en aquesta anàlisi, enllestida al desembre de 2022, cal afegir els nous projectes d'empreses anunciats els últims mesos per part de diverses multinacionals, com ara els de les nord-americanes Cisco MPS. A més, la Generalitat està treballant, a través d'ACCIÓ, amb una cartera d'una vintena de potencials projectes d'inversió estrangera a Catalunya. Si es materialitzessin tots, suposarien una inversió addicional superior als 1.600 milions d'euros i la creació de 1.800 nous llocs de treball en els pròxims dos-tres anys.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.