«Amb HP Multi Jet FusionTM Technology serà més veritat que podrem canviar la cadena de subministrament global del món»

Entrevistem a Jesús López, R&D Program Manager d'HP 3D Printing

Jesús López, R&D 3D Printing Program Manager d'HP, està desenvolupant el projecte d'impressió 3D al centre de Sant Cugat del Vallés des de l'any 2014. Veu com una avantatge el fet d'haver estat primer consumidor de les diferents tecnologies 3D i després fabricant d'una de nova. Han pogut analitzar en profunditat les tècniques actuals per millorar-les i presentar, finalment, HP Multi Jet FusionTM Technology. Així mateix, López situa el 3D Printing en l'eix de la revolució industrial 4.0. Entre els esculls per assolir l'èxit assenyala que cal convèncer els fabricants de matèries primeres per a que adaptin els seus productes per aquesta tecnologia. És qüestió, en el fons, de temps.
 
Quina és la tecnologia que ha desenvolupat HP en matèria de 3D Printing? 
La tecnologia es diu HP Multi Jet FusionTM Technology i, molt important, té el potencial per fer la producció de peces finals. La vàrem fer pública l'octubre de 2014 i està desenvolupada íntegrament des del centre d'investigació de Sant Cugat a Barcelona.
El que ofereix com a tecnologia disruptiva són bàsicament tres prestacions. La primera és la velocitat, 10 vegades més ràpida que les tecnologies actuals. La segona, la qualitat. Tant de la peça, és a dir, que tingui un bon comportament mecànic, l'apariència i les dimensions ajustades com de les màquines en sí, perquè quan entren en producció i han d'imprimir moltes peces alhora ens hem trobat que amb altres tecnologies el resultat no sempre és igual. La tercera, el cost tant de l'equip com de produir les peces en 3D.
A més, mitjançant una plataforma oberta estem facilitant que els fabricants de materials puguin desenvolupar el seu material per a que funcioni amb la nostra tecnologia. Si som capaços de suportar diversos materials farem el nostre producte més atractiu, però també afavorim la nostra competència i aconseguirem que els costos baixin.
 
Com funciona exactament la tecnologia?
La tecnologia treballa amb termoplàstic en forma de pols, és una formulació propietat d’HP semblant al nylon, però estem treballant en oferir altres plàstics molt aviat. Aquest material es disposa en una primera capa sobre la que se selecciona l'àrea que volem fondre. En aquest procès el que fem és aplicar els agents químics de fusió. Allà on hem posat les gotes de l'agent de fusió, en una segona fase, el que fem és una nova passada i s'aplica energia. És molt important perquè les gotes penetren en la pols i fonem allò que volem amb una sola passada. La fusió és molt bona i aconseguim que les peces siguin fortes.
Els agents d'acabat s'apliquen a la part exterior de la capa que s'està fent perquè així controlem la reacció tèrmica, obtenim que l'acabat superficial sigui bo i que les dimensions siguin les correctes.
Tenim algoritmes que són capaços de calibrar les imperfeccions i corregir-les.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"608","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]] [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"609","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"font-size: 13.008px; line-height: 1.538em;","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
A llarg termini el 3D Printing podrà competir amb els sistemes tradicionals de fabricació?
Podrà. Però poc a poc perquè aquestes coses són lentes. Se'n podrà fer càrrec de tirades curtes i productes personalitzats que, en algunes coses molt específiques, ja ho està fent. A mig plaç el 3D Printing serà més comú.
 
Quin ha estat el procés dut a terme per HP per desenvolupar la seva tecnologia?
Ens hem fixat en les que podríem anomenar les tres tecnologies 3D Printing principals. La Fused Deposition Modelling (FDM), extrusió de plàstic per fil; Selective Laser Sintering (SLS) que utilitza termoplàstics en forma de pols i làser; i PiezoInject, els capçals d'impressió fan un polímer sensible a la llum i es cura amb llum ultraviolada.
El problema general d'aquestes tecnologies és que són lentes i s'ha de tenir molt en compte la qualitat de la peça resultant. Quan fas un prototip el més fidel possible a la peça final més vàlid és i, per tant, ens hem de fixar en la resistència a ruptura de la peça, en la mecànica d'estrès, l'elongació, etc. Podríem dir que les tecnologies additives fins ara fan coses més o menys similars. En el SLS la qualitat, en alguns aspectes, és bastant semblant però l'acabat final de la peça no és el millor. En el PiezoInject és molt bó en dimensions, però la qualitat i la força de la peça és dolenta. 
Per això quan vam plantejar desenvolupar la nostra pròpia tecnologia ens vàrem fixar en les tres coses que hauríem de millorar respecte les tecnologies existents. Una és el temps de producció, l'altra és la qualitat i les propietats mecàniques i la darrera és que la producció sigui predicible.
 
Podem afirmar que el 3D Printing protagonitzarà un canvi de paradigma en el sector industrial?
De fet, és un dels aspectes que HP està mirant quan es planteja el 3D Printing. Entre les grans estratègies que tenim per endavant una és l'acceleració dels processos de desenvolupament i, la segona, oferir una manera de transformar la indústria. Fins ara s'està produint en centres de baix cost i es distribueix. El que es necessita ara és produir les peces que es necessiten en el lloc on es necessiten. Imagina't la peça de recanvi del cotxe. Per a que te la pugin servir en dos dies s'ha de tenir un gran inventari distribuït per tot el món. Amb el 3D Printing la tens disponible el mateix dia o el dia següent i t'has estalviat el costos d'inventari. Amb HP Multi Jet FusionTM Technology serà més veritat que podrem canviar la cadena de subministrament global del món.
 
Quin paper creu que jugarà el 3D Printing en la indústria 4.0?
Hi juga bastant perquè quan digitalitzem un procés és quan realment hi tenim el control. HP sí té solucions de cloud en altres parts del negoci i una de les expectatives és que els usuaris puguin obtenir tota la informació sobre la producció de les seves peces. Després de la fase d'impressió segueix la de postprocesat i la d'automatització. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"610","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"611","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"font-size: 13.008px; line-height: 1.538em;","typeof":"foaf:Image"}}]]
© Skull by Bora Uzun, Source: GrabCAD
© Rhombic Triacontahedron V by Bulatov, Source: Bulatov.org
 
Quins són els principals sectors que actualment utilitzen peces fetes amb 3D Printing?
Entre els sectors verticals que estan aplicant aquesta tecnologia ràpidament hi trobem l'automoció, l'aeroespacial, el mèdic i el dental. També el sector del consumer appliances, els bens de consum finals i la indústria pesada, que és un bon exemple de tirades curtes perquè invertir en un tooling moltes vegades no els hi surt a compte. 
Una de les tendències que hem detectat és que hi ha sectors que estan investigant com el 3D Printing els pot ajudar al seu desenvolupament, però també per fer la producció final. Amb quin objectiu? Pots tenir varies peces que treballen juntes per fer el subsistema, les pots imprimir alhora i pots obtenir el subsistema funcionant. Quan dissenyes una peça moltes vegades ho fas per comprovar la seva funcionalitat, però també per saber com interactua amb la resta de peces. Si imprimeixes totes les peces alhora i ja les tens acoblades a priori et pots estalviar molts components per aconseguir que les peces encaixin entre sí.
 
Quin tipus d'empreses utilitzen actualment el 3D Printing?
Les podem classificar entre les empreses que imprimeixen per a sí mateixes i les service bureaus. En el primer grup hi trobem sobretot empreses d'automoció i corporacions amb departaments potents d'R+D. Per exemple, els famosos aspiradors de Dayson són els més alts de la gama i tenen una R+D molt potent. Tenen un concepte anomenat radical protyping amb el que han aconseguit reduir els seus processos de desenvolupament de 18 a 6 mesos.
Pel que fa a les service bureaus hi ha empreses més mediàtiques que altres, com Shapeways, amb les que pots baixar-te una peça de les que tenen en un catàleg online i demanar que la imprimeixin. O també pots anar amb el teu disseny. També existeixen service bureaus amb clients més professionals que ofereixen aquest servei per les empreses que necessiten imprimir un prototip i no poden fer la despesa d'una màquina.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"612","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]
© Scissors by Swaroop Srinivasan, Source: GrabCAD
 [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"613","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"font-size: 13.008px; line-height: 1.538em;","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
 
Amb aquest projecte, el centre de R+D de Sant Cugat del Vallés d'HP s'ha convertit en una referència mundial
Efectivament. Voldria reflexionar sobre el paper que està desenvolupant el centre de desenvolupament de Sant Cugat. Hi treballen 2.000 persones de molts països, és un multibusiness perquè l'integren les divisions de generació de producte, serveis, ventes, etc. El projecte 3D en particular per HP i per Sant Cugat és una gran oportunitat i el nostre equip de treball està creixent. Porto treballant 3 anys en aquest projecte i una de les coses que he de fer cada mes és contractar més treballadors. Estem buscant persones  a totes les àrees del negoci, especialment en l'àrea de l'enginyeria. És una gran oportunitat per aquest site. 
 
*Autor: Albert López
*Fotos: Isabel Marquès
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.