Amb la mirada posada a Ferrari
Els criteris de selecció de Ferrari per als pilots i els empleats són molt exigents. La marca ha buscat mantenir de manera directa la seva reputació d'excel·lència i alt rendiment en el món de l'automobilisme i l'enginyeria. Per cinquè any consecutiu, els Enginyers Industrials de Catalunya, a través del Grup de Treball de Motorsport, juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i amb la col·laboració de la Càtedra EIC-UPC, han organitzat una jornada especial amb la Ferrari F1 Engineering Academy.
La presentació de la Scuderia Ferrari F1 Engineering Academy per part de Dennis de Munck, responsable de Employer Branding and University Partnerships a Ferrari, ha exposat els criteris de selecció i les oportunitats per als futurs enginyers que volen formar part de Ferrari. Durant la seva intervenció, Dennis de Munck ha explicat que Ferrari avalua tant les hard skills com les soft skills. Dins del primer grup, es destaquen els coneixements en enginyeria, especialització en materials o en el desenvolupament de fórmules i l'experiència en projectes com ara Formula Student, on els estudiants dissenyen i construeixen actuacions de competició.
Pel que fa a les habilitats interpersonals, la marca cerca perfils amb capacitat de treball en equip, comunicació efectiva, proactivitat i visió estratègica. "Volem persones que no esperin que algú més els digui què fer, sinó que prenguin la iniciativa", ha emfatitzat De Munck.
El procés de reclutament a Ferrari es basa en una combinació de factors. Els candidats ideals han de comptar amb un expedient acadèmic sòlid, amb qualificacions destacades en l'àmbit de mestratge i especialització en àrees rellevants. A més, es valora l'experiència adquirida en projectes, startups o passanties."Ens interessa que els aspirants no només hagin estat a la universitat, sinó que hagin treballat en empreses o projectes que aportin valor a la seva formació", ha explicat De Munck.
Un altre aspecte fonamental és l'exposició internacional. Haver viatjat i conegut diferents cultures amplia la mentalitat i enfocament dels professionals, un atribut que Ferrari considera essencial. A més, la participació en competències estudiantils com Formula Student o l'Shell Eco-marathon aporta una visió pràctica i aplicada del món de l'automobilisme.
Per atraure i desenvolupar talent, Ferrari manté una relació propera amb universitats de prestigi. Segons De Munck, l'empresa ha col·laborat amb diverses institucions acadèmiques, no només amb una o dues, sinó amb un grup estratègic d'universitats d'alt nivell. El responsable també ha emfatitzat que ingressar Ferrari és un procés que depèn del moment i de la maduresa professional del candidat. "Per ser contractat, cal ser la persona adequada, en el moment adequat i amb les habilitats correctes", ha afirmat.
Tot i això, encara que alguns aspirants no s'uneixin a Ferrari immediatament o fins i tot mai, la companyia busca que el seu ecosistema i cultura d'excel·lència es difonguin. "Hi ha persones que acaben treballant a NASA, McKinsey o Deloitte, però que comprenen i valoren el que representa Ferrari a la indústria", ha conclòs De Munck.
Col·laboracions pel futur de l'enginyeria
Durant la jornada, Ana Casares Crespo, enginyera de disseny de materials compostos a la Scuderia Ferrari, ha compartit la seva experiència als joves enginyers com a professional en el món de la Fórmula 1, aportant una visió pràctica del treball en aquest exigent sector. L'esdeveniment s'ha dut a terme a la UPC i ha comptat amb la benvinguda de Pere Homs, director general del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, i Amaia Lusa, directora de l'ETSEIB, que han encoratjat els estudiants i professionals assistents a aprofitar aquesta oportunitat única.
Francesc Garriga, membre destacat del Grup de Treball de Motorsport dels Enginyers Industrials de Catalunya, ha destacat la importància de la col·laboració entre les institucions acadèmiques i el sector de la competició automobilística. L'esdeveniment ha reforçat el compromís de la UPC i els Enginyers Industrials de Catalunya en la formació de professionals altament qualificats en el sector del motorsport.