Ángel Alejandre: ''Ens trobem en un moment excitant''

L'enginyeria Technip Energies és una de les companyies especialitzades en la transició energètica no elèctrica, és a dir, més enllà de les energies renovalbes. Diferents experts han estat explicant la transformació del sector en el cicle de jornades 'La transició energètica no elèctrica. Estratègies 2030. Visió 2050' organitzat per la Comissió d'Energia d'Enginyers Industrials de Catalunya. El director general de Technip Iberia, Ángel Alejandre, doctor en enginyeria química, reconeix que el moment actual és ''excitant i ple d'oportuntiats''. En una entrevista a Fulls d'Enginyeria repassa els reptes de les noves tecnologies com el GNL, l'hidrogen gris, l'hidrogen verd o la química sostenible així la innovació que requereix aquesta transició.

 

Technip Energies es presenta com una enginyeria preparada per liderar la transició energètica. Com creu vostè que serà aquesta transició energètica?

A Technip Energies estem focalitzats en la transició energètica no elèctrica, una part molt significativa de la transformació requerida per assegurar la sostenibilitat global. En aquesta transició energètica, s’haurà de seguir treballant molt en aspectes d’eficiència energètica, i en paral·lel en desenvolupar i fer eficients nous processos de producció energètica, de producció de productes químics a partir de matèries primeres d’origen renovables , així com la descarbonització i la valorització de residus a través de l’economia circular.

Europa té prevista la descarbonització total de l’economia l’any 2050 però sembla que Technip Energies té una de les carteres mes gran projectes de GNL de la seva historia. Com s’explica això?.

Durant els propers 30 anys es imprescindible avançar en els processos de descarbonització de l'economia per poder fer un món més sostenible. Dins d’aquest eix, el GNL està considerat com un combustible clau durant aquesta etapa de transició en els propers anys per ajudar a descarbonitzar en zones claus del planeta (principalment Àsia), on avui en dia una part molt important de l’energia es produeix en base al carbó. La substitució del carbó pel gas natural en aquests països durant aquesta transició permetrà reduir a la meitat les emissions de CO2 d’aquestes plantes, mentre les noves tecnologies de generació elèctrica 100% verda s’aniran desenvolupant i implementant.

Les noves generacions d’enginyers pensen que no hi futur professional mes enllà de les energies renovables. Què els diria?

Com a professionals del mon de l’enginyeria de la indústria de procés, sota el nostre punt de vista, ens trobem en un moment excitant i ple d'oportunitats. Un moment en el qual la innovació és essencial per trobar i desenvolupar nous processos que permetin substituir els processos tradicionals de producció per assegurar la sostenibilitat en els sectors de combustibles, química, petroquímica i industria en general... i s'obre la porta perquè joves enginyers i enginyeres participin activament en la recerca, escalat i implementació d’aquests nous processos relacionats amb els biocombustibles, la química sostenible i l’economia circular.

Hi ha veus que diuen que seria mes efectiu per al canvi climàtic substituir el consum de carbó de la Xina per gas natural que descarbonitzar Europa. Hi estaria d’acord amb aquesta afirmació?

Per poder fer front a aquest repte de descarbonitzar el planeta per l’any 2050 s’han de fer línies d’actuació en tots els sentits, ja que la problemàtica de les emissions de CO2 és un problema global que no reconeix fronteres ni continents. En aquest sentit a Europa hem de fixar-nos uns objectius, en relació al nostre punt de partida actual d’emissions i treballar per aconseguir-los. Efectivament, en paral·lel en altres països com la Xina, les primeres mesures per reduir les seves emissions de CO2 poden passar per la substitució del carbó de les seves centrals tèrmiques per gas natural.

Technip va dissenyar el Prelude, la plataforma flotant d’extracció, liquació i emmagatzematge de gas natural, el vaixell mes gran que solca els mars. Què se sent al liderar un projecte d’aquesta envergadura?

Realment és una gran satisfacció a nivell professional el poder formar part d’una empresa com Technip Energies on molts dels seus projectes són pioners en la implementació a nivell industrial. La innovació i la tecnologia són dos dels eixos claus de l’estratègia del grup i és el que ens permet acompanyar els nostres clients en aquests projectes únics. El projecte Prelude és un clar exemple d’aquesta aposta per anar un pas mes enllà i consolidar-nos com l’enginyeria de referència per projectes capdavanters a nivell internacional en el sector industrial.

 

Quin es el posicionament de Technip Energies vers les energies renovables i quins plans de futur té en aquesta àrea?

En el sector de l’energia renovables, Technip Energies es posiciona en la part no elèctrica, focalitzant-nos principalment en dos eixos: el primer, els nous processos de producció de biocombustibles. Un clar exemple és la construcció de la primera biorefineria en el sud de França per TOTAL on Technip Iberia ha tingut un paper important en el projecte i la construcció. El segon eix, són les noves plantes de producció d’Hidrogen Verd a partir d’electròlisi de l’aigua, gràcies a l’acord de col·laboració amb McPhy (uns dels principals fabricants d’electrolitzadors europeus) per desenvolupar l’escalat de plantes d’electròlisi de més de 100 MW.

Com creu vostè que evolucionaran les tecnologies altament dependents del petroli com la indústria petroquímica?

En aquesta industria ja s’està treballant intensament en la concepció de nous processos a partir de matèries primeres de origen no fòssil, bàsicament biomassa o residus urbans o industrials, per obtenir productes amb propietats equivalents als que actualment es produeixen. Aquestes noves tecnologies en molts dels casos encara es troben en fases de recerca i desenvolupament, pel que cal seguir treballant per arribar a nivells de maduresa i eficiència de la tecnologia per la seva implementació massiva a escala industrial.

Què en pensa de l´hidrogen? Creu que té tant futur com li assignen alguns analistes?

En el mixt energètic de les properes dècades pensem que hauran de coexistir diferents vectors energètics i tecnologies i l’hidrogen en serà un més. El nivell de participació de l’hidrogen verd en aquest mixt, dependrà de l’evolució de l’eficiència de les tecnologies que hi ha al seu voltant: la generació elèctrica solar i eòlica, la tecnologia dels electrolitzadors i la tecnologia de les piles de combustible. En paral·lel, serà fonamental avançar en la competitivitat del cost de les instal·lacions i de la seva operació.

Com veu el futur energètic de Catalunya? i d’Espanya?

El mixt energètic actualment a Catalunya es depenent del petroli, del gas natural i de la nuclear, amb únicament un 5% d’origen renovable. És clar que hi ha feina a fer per apropar-nos a la neutralitat climàtica per l’any 2050. Globalment a nivell d’Espanya la situació actual és millor en quant a les renovables, i a més sembla que hi ha un impuls en el sector solar molt important pels propers anys. No obstant, és clau poder definir uns sistemes de backup eficients a les energies renovables (solar i eòlica), per assegurar un subministrament continu a uns costos competitius.

L’enginyeria es continua considerant, en alguns àmbits, una feina d’homes. Dels més de 15.000 titulats de Technip Energies, de més de 100 nacionalitats, quin percentatge són dones? Està entre els seus objectius arribar a la paritat entre enginyers i enginyeres en la seva plantilla?

Efectivament un dels eixos de desenvolupament de la companyia es treballar en l’àrea d’igualtat de gènere per arribar a la paritat. Actualment a Espanya un 38% dels nostres professionals són dones i a nivell global de Technip Energies el percentatge és del 30%, en ambdós casos, superior a la mitjana del nostre sector. Som conscients de la importància i necessitat de la igualtat de gènere en tots els àmbits de la societat i, concretament, dins la nostra companyia, i és per aquest motiu que a nivell de Technip Energies es promouen diferents iniciatives, tant internes com externes per poder progressar en aquest aspecte.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.