Apliter porta la termografia fins a Mart

L’empresa va néixer l’any 2012 al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona. Actualment, té centres de treball a Barcelona i Sevilla, i s’ha convertit en un dels principals subministradors de tecnologia termogràfica a Catalunya i els segons a Espanya. Apliter també ha assessorat i subministrat, entre d’altres, equips a la UPC per al desenvolupament del projecte Curiosity de la NASA.

Detectar avaries en instal·lacions elèctriques, prevenir incendis en la indústria, estudiar l’eficiència energètica d’un edifici, detectar sobrecàrregues musculars en la medicina esportiva, detectar la presència de micròfons o càmeres d’espionatge... Aquestes són algunes de les aplicacions que té la termografia. Els enginyers gironins Sergi Quiles i Aniol Ribot, termògrafs amb certificació ITC, van veure el gran potencial d’aquesta tecnologia i van crear Apliter, una empresa especialitzada en aplicacions de la termografia.

Segons Sergi Quiles, “estem uns deu anys endarrerits amb Europa pel que fa a la legislació en aquest camp”. I continua: “A França, per exemple, és obligatori que tots els edificis se sotmetin a un assaig d’infiltrometria, més conegut com a Blower Door, que sovint recolza sobre la termografia”. L’enginyer explica que és una manera senzilla i no invasiva, i per tant molt neta, de detectar problemes que a la llarga poden traduir-se en reparacions caríssimes. Segons Quiles: “Als països nòrdics, els electricistes i els llauners porten un aparell termogràfic a la caixa d’eines. Aquí no. Aquí encara fem molts forats innecessaris a les parets”.

Per la seva banda, Aniol Ribot afirma que “qualsevol patologia d’edificis, instal·lacions o persones, en tant que es manifesta en forma de calor, pot ser detectada amb una càmera termogràfica”. Aquests aparells tenen una sensibilitat de 35 mil·lèsimes de grau Cèlsius i, per tant, poden detectar qualsevol alteració calorífica per petita que sigui. Són molt útils, també en les anomenades “hortes solars”, és a dir, les plantes fotovoltaiques.

Però la utilització de càmeres termogràfiques requereix una formació específica:

“Nosaltres oferim formació, també d’àmbit universitari, perquè se’n faci un ús correcte”

En paraules de Quiles i Ribot. De fet, Apliter cobreix tot l’espectre de possibilitats de la termografia, des del lloguer i la venda d’equips fins a la formació i també el suport a projectes d’innovació tecnològica. Aquest és el cas, per exemple, del projecte Curiosity 2, capitanejat per la NASA i en el qual participa el Departament d’Electrònica de la Universitat Politècnica de Catalunya. Apliter, segons Aniol Ribot, “ha assessorat la UPC en l’adquisició d’un equip per al desenvolupament d’un anemòmetre 3D de vent que anirà instal·lat en el robot Curiosity, creat per la NASA per explorar la superfície de Mart”. A més d’aquest interessant projecte, Apliter està treballant en d’altres del camp de l’alta cuina.

TEXT: Montse P. Creus
FOTO: Isabel Marquès

CONTACTE
PARC DE RECERCA I INNOVACIÓ UPC
Edifici k2M - Oficina 316
c/Jordi Girona, 29
08034 Barcelona
93760 36 76
info@apliter.com
@TERMOGRAFIA_
www.apliter.com

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.