Augmenta un 117% el nombre de consumidors elèctrics que passen al mercat lliure

L’escalada històrica dels preus majoristes del gas i l’electricitat han comportat un traspàs de consumidors del mercat regulat al mercat lliure. Segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) el 2021 fins a 1.250.000 usuaris van passar de la tarifa regulada (PVPC) al mercat lliure, cosa que significa fins un 117,39% més que el 2020, quan van fer el canvi 575.000 usuaris, i un 89,39% més que el 2019, quan van ser 660.000.

Amb aquestes dades, la CNMC calcula que al voltant del 60% dels consumidors elèctrics, uns 18 milions de consumidors del total de 29 milions que hi ha a l’Estat, tenen un contracte de subministrament a preu fix que els permet mantenir els preus acordats fins a la data de revisió dels seus contractes. El 40% restant, en canvi, tenen contractes indexats al preu del mercat al comptat o de tarifa regulada (PVPC) i hauria experimentat un increment de preus del 45% el 2021, cosa que per un consumidor mitjà són 229 euros respecte el 2020.

Aquests canvis tenen una conseqüència també, en el mercat de comercialitzadores. Tal com va avançar Fulls d’Enginyeria en aquest article, els preus del mercat majorista s’han traduït en problemes de solvència per a algunes comercialitzadores de gas i electricitat. Fins a 44 han abandonat la seva activitat l’any passat, nou per inhabilitació i 35 per cessaments voluntaris. Això ha afectat a 34.000 clients que han vist garantit el subministrament amb el comercialitzador d’últim recurs de la tarifa regulada.

Modificació dels contractes

Molts contractes de subministrament inclouen una clàusula que habilita els les comercialitzadores a modificar les condicions davant la pujada de preus i, en algun cas, s’ha fet de manera unilateral. Aquesta pràctica, alerta la CNMC, no compleix amb l’obligació d’informació transparent sobre preus i condicions de la Directiva (UE) 2019/944 i per això, l’ens ho está supervisant. En aquest sentit, la CNMC ha aprovat una guia per aclarir els criteris que han d’aplicar les comercialitzadores sobre modificacions i revisions de contractes.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.