Barcelona, epicentre de la 4ª revolució industrial durant Advanced Factories

Barcelona acull Advanced Factories, la fira d'innovació, automatització i indústria 4.0 des d'ahir fins dijous que ve, 6 d'abril. D'aquesta manera, la ciutat es converteix, durant 3 dies, en el punt de referència de la innovació industrial a nivell internacional. 200 expositors presenten més de 300 innovacions de l'àmbit de la robòtica, l'automatització o el software industrial en un recinte firal ple, amb 9.000 professionals de 25 països. 

A més, durant el Industry 4.0 Congress que té lloc sota el paraigües d'Advanced Factories, 170 dels més prestigiosos ponents internacionals compartiran els seus coneixements sobre la 4ª revolució industrial en la qual la digitalització, l'elaboració de productes més complexos i personalitzats seguint les demandes de els consumidors i l'optimització de sistemes productius seran fonamentals. 

Europa es prepara per la revolució industrial 4.0

Núria Betriu, directora general d'Indústria de la Generalitat de Catalunya i Consellera Delegada d'ACCIÓ ha destacat que "podem liderar la revolució industrial al sud d'Europa. Tenim els ingredients, l'ambició col·lectiva i el suport públic al lideratge privat ". En paral·lel, ha assegurat que els avanços tecnològics suposen un gran repte i una gran responsabilitat pel Govern a l'hora de definir les polítiques d'impuls d'aquest sector, i ha reiterat que Catalunya ha d'augmentar el seu pes industrial i pot liderar en el sud d'Europa, alhora que ha posat en valor el Pacte Nacional per la Indústria com a eina per definir què model d'indústria es vol impulsar.

Per la seva banda, Albert Castellanos, director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació de la Generalitat ha afirmat que "des de Catalunya hem de ser capaços d'apropar aquesta revolució industrial a les pimes de tot el país". A més, Castellanos va assegurar que "Catalunya serà industrial o no serà" i que Catalunya "vol liderar aquesta nova revolució industrial", davant el que ha coincidit amb Lemke en la necessitat d'implicar als diferents actors en 'hubs', que ha subratllat que són especialment importants per a les pimes, ja que garanteix el fàcil accés a les tecnologies per experimentar nous processos o productes.

"Ens hem d'assegurar que qualsevol indústria europea, gran o petita, independentment d'on estigui situada o del seu sector pugui utilitzar les innovacions digitals per millorar els seus productes, processos i models de negoci", ha declarat Max Lemke, Head of Digital Industry Innovation de la Comissió Europea. Lemke va insistir en el fet que la indústria 4.0 “no tracta només de digitalitzar la producció o comprar una impressora 3D, sinó de generar valor afegit amb serveis intel·ligents al llarg de tot el cicle de vida dels productes”. En la mateix línia, apunta que que “tenim tots els elements, però encara falta millorar la seva col·laboració”. La clau, insisteix, és “aconseguir Digital Innovation Hubs que col·laborin en una xarxa panaeuropea. Ajudaran les pimes a obtenir coneixement i aprofitar la indústria 4.0”. 

Canvi de paradigma

Advanced Factories té lloc en un moment de canvi per el sector industrial en què es pronostica el final de la deslocalització i les grans inversions en tecnologia. "És el moment de fer inversions de risc i per fer-ho cal estar ben informats. Per això s'ha creat el Industry 4.0 Congress ", ha afirmat Xavier Torra, President d'Eurecat. A més, ha assenyalat que la missió d'Advanced Factories és concentrar en un congrés les innovacions en tecnologia aplicada a la indústria per aportar el màxim coneixement i informació possibles per minimitzar riscos a l'hora de prendre decisions per adaptar-se a la indústria 4.0, i també pretén servir com a xarxa de contactes i negocis, ja que ha augurat que cada vegada es produiran més fusions i col·laboracions per aconseguir una major massa crítica que permeti fer inversions en innovació.

Albert Planas, director d'Advanced Factories ha remarcat que, des de l'organització "s'ha posat especial interès a identificar les noves professions i en convertir l'esdeveniment en una plataforma per donar veu als programes d'impuls de la innovació industrial així com una infinitat de activitats que ajudin a l'impuls econòmic del sector. " Després de la cerimònia inaugural ha tingut lloc el Leadership Summit, un menjar- conferència on s'han donat cita els principals líders industrials d'Espanya. L'acte ha comptat amb l'empresa Keyland que ha presentat l'estudi sobre l’Índex de Digitalització de la Indústria.

Jorge Pereira, Director General de Keyland, ha comentat que "la Indústria 4.0 canviarà la forma en què la indústria aplica la tecnologia a les seves operacions. El coeficient d'implantació a Espanya de la Indústria 4.0 elaborat per Keyland reflecteix una bona situació de partida, però ha d'avançar en molts dels eixos de treball de la Digitalització si vol mantenir la seva competitivitat internacional en els propers 4 o 5 anys. Esperem que el Coeficient Keyland serveixi d'eina d'informació, sensibilització i autodiagnòstic, per donar suport al desenvolupament del sector a Espanya".

Al seu torn, el Dr. Marc Sachon, director de producció, tecnologia i operacions de l'IESE Business School ha exposat la seva visió sobre les oportunitats generades per la quarta revolució industrial, així com les seves implicacions. El doctor ha mostrat com les cadenes de valor en xarxa permeten la producció de productes altament personalitzats en fàbriques autoorganitzades. "El món ha canviat. Cada persona vol el seu propi producte i la costumització és clau per a la indústria ", ha afirmat el Dr. Sachon. 

El pavelló firal del CCIB, ple de professionals

La primera jornada d'Advanced Factories ha corroborat la necessitat que existia a Barcelona de celebrar una fira de robòtica i automatització industrial com a punt de trobada del sector. Així, a més de les presentacions de producte que han realitzat els expositors del saló, el comentari general més destacat ha estat la gran quantitat de reunions de vendes que s'han pogut celebrar en aquesta jornada.

Advanced Factories compta amb partners globals com ABB, Amada, HP, Igus, Rittal, Trumpf, Kuka, Festo, Fanuc, Okuma, Rockwell Automation, Renishaw y Yaskawa, entre més de 400 empreses; Next Business Exhibitions (Nebext) és responsable de l'organització de l'esdeveniment i la direcció del congrés és a càrrec del centre tecnològic Eurecat.

Presentació HP: Llançament HP Jet Fusion 3D

Helena Herrero, presidenta d'HP Espanya i Portugal i Ramon Pastor, Vicepresident de HP i responsable Mundial del negoci de 3D, han exposat l'aposta de l'empresa per la transformació de la indústria i les fàbriques del futur tenint en compte la importància del mercat 3D a Espanya. Durant l'acte s'ha presentat la primera impressora 3D d'HP, la HP Jet Fusion 3D. "Hem desenvolupat una tecnologia que amplia el ventall de materials d'impressió 3D, redueix els costos i impulsa millores en el rendiment i en les propietats de les peces. I tot amb l'objectiu de convertir la impressió 3D en una alternativa viable als mètodes de producció i fabricació tradicionals i impulsar així la transformació digital de les fàbriques ", ha declarat Ramon Pastor. 

El director de vendes per a Europa, Orient Mitjà i Àfrica d'aquesta unitat de negoci d'HP, Emilio Juárez, ha explicat que en els quatre mesos que porta a la venda aquesta impressora, l'acolliment ha estat "molt bo" al mercat, i ha afegit que al maig ja es començaran a instal·lar en les primeres comandes rebudes per part d'algunes companyies espanyoles.

HP ha mostrat aquesta impressora, capaç d'imprimir a una velocitat 10 vegades major i amb la meitat de cost que els actuals sistemes, que s'ha desenvolupat al Centre Internacional que HP té a Sant Cugat del Vallès (Barcelona), la seu mundial del negoci d'impressió 3D d'aquesta multinacional. El vicepresident i director general d'aquesta àrea de negoci d'HP a tot el món, Ramon Pastor, ha assegurat que encara que la multinacional no pot facilitar dades de vendes, la impressora ha tingut bon acolliment en sectors com el de l'automòbil.

La tecnologia HP MultiJet Fusion usa com a matèria primera per a la impressió derivats del plàstic i es basa en la impressió de voxels (equivalent als píxels en 2D). A més d'aquesta impressora pensada per a processos de fabricació, HP també ha desenvolupat una altra, que es llançarà aquest any, per a l'elaboració de prototips. Durant la fira Advanced Factories, HP ha mostrat com aquesta impressora és capaç de produir peces usades en una motocicleta de competició, per exemple.

Amb aquesta tecnologia, HP tracta de "transformar les produccions en massa en produccions en 3D", ha explicat Pastor, que encara així ha matisat que, de moment, la tecnologia actual només permet afrontar produccions de "desenes de milers d'unitats". 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.