Barcelona prova el robot Ona per revolucionar el repartiment sostenible a la ciutat

El Centre Cultural i de Memòria del Born (CCBorn) s’ha convertit en un escenari per a les proves del vehicle autònom i robot Ona, una innovadora iniciativa emmarcada en el projecte BotNet. Liderat per l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), UPC-CSIC, aquest projecte busca reduir l’impacte acústic, mediambiental i la congestió del trànsit generats pels vehicles tradicionals de transport de mercaderies. Segons dades recents, el repartiment d’última milla representa el 20% del trànsit i el 40% de les emissions a Barcelona.

Ona és un robot elèctric, silenciós i respectuós amb els vianants, que ja va ser testejat a Esplugues de Llobregat el 2022 dins del projecte europeu LogiSmile. Ara, en la seva fase final, els investigadors treballen per perfeccionar els seus algorismes i avaluar la viabilitat tècnica i social d’aquest sistema. “També estem generant cultura tecnològica per incrementar l’acceptació de la tecnologia per part de la ciutadania”, afegeix l’investigador.

El projecte BotNet ha comptat amb el suport del hub d’R+D en mobilitat urbana CARNET, el Centre d’Innovació i Tecnologia de la UPC (CIT UPC) i l’empresa VAIVE Logistics, una spin-off de la UPC. A més, ha rebut una subvenció de més de 145.000 euros de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació ”la Caixa” dins d’una convocatòria per impulsar solucions innovadores per als reptes urbans, incloent-hi la salut comunitària i el canvi climàtic.

Àngel Santamaria, investigador de l’IRI i coordinador del projecte, ha destacat que l’objectiu principal és desenvolupar un model de repartiment de paquets amb vehicles autònoms que integri la navegació robotitzada i la interacció segura amb els vianants. "Amb aquestes proves, estem analitzant si, en comptes de furgonetes, els centres de distribució podrien fer servir robots com l’Ona per repartir paqueteria en zones urbanes d’alta densitat de població", ha explicat Santamaria.

Barcelona, referent com a laboratori urbà

El tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, ha posat en valor el rol de Barcelona com a laboratori urbà: “Volem aprofitar la capacitat científica que tenim i traduir-la en millores en el benestar social i el progrés econòmic”. Aquesta prova s’alinea amb el Pla Estratègic de Ciència i Innovació 2024-2027, que prioritza la transferència de coneixement científic i tecnològic per impulsar la sostenibilitat i la transició ecològica.

Amb Ona, Barcelona reafirma el seu compromís per liderar el desenvolupament de solucions sostenibles i tecnològiques que facin la ciutat més amable, eficient i preparada per als reptes del futur.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.