“Cal més interacció entre recerca, start-ups i empresa establerta”

Va començar la carrera professional en el camp de la sostenibilitat a Philips Corporate Sustainability Office, a Eindhoven, i més tard es va traslladar al líder mundial en serveis relacionats amb la sostenibilitat (medi ambient, salut, seguretat, risc, serveis de consultoria i serveis socials) Environmental Resources Management. Més tard, va exercir d’investigador a la Delft Technical University en el camp del disseny ecològic i va treballar com a desenvolupador de negocis a l’empresa danesa Enviu. Com a desenvolupador, el 2007 va ser nomenat responsable de dissenyar i establir la incubadora d'empreses de tecnologia neta Dnamo a Rotterdam. Darrerament, ha liderat el projecte únic i innovador “La casa de les idees”, un procés obert d'innovació per a la ciutat de Barcelona amb més de 1.000 participants i 100 propostes rebudes.

L’IQS Tech Factory va néixer el març del 2015. Ja fa més de dos anys...

Efectivament, el centre d'activitat emprenedora de l’IQS —l'únic d'emprenedoria industrial de l'Estat— ja té dos anys de vida. Des de la creació, hem treballat per contribuir al desenvolupament industrial convertint tecnologies innovadores i de base cientificotècnica en oportunitats de negoci. Som un generador d'indústries transformadores d'alt valor afegit i estem especialitzats en set àmbits.

Quins són?

Els nous materials, robòtica, portables, salut, biotecnologia, energia i medi ambient, i tècniques industrials avançades. Les ciències de la vida (dispositius mèdics, instrumentació quirúrgica, instrumentació de laboratori, pròtesis...) són el sector més rellevant, amb el 40% del total dels projectes.

Quin és el balanç d’aquests primers anys?

Hem promogut l'emprenedoria i proporcionat suport a persones que han decidit crear empreses tecnològiques prometedores. L’IQS els ofereix assessorament en aspectes com la definició del model de negoci, l'accés a finançament públic i privat, l'estratègia de creixement, la connexió amb la indústria o l'assignació de mentors amb experiència empresarial. Actualment, l'IQS Tech Factory ofereix assessorament a més de 40 emprenedors i a un total de 21 start-ups que tenen almenys un prototip funcional, una patent i un equip al darrere. Un 34% són spin-offs de l'IQS i un 66% sorgeixen de fora de la universitat. Tots els projectes han generat, durant el 2016, 110 llocs de treball i han mobilitzat 14,9 milions d'euros.

No és pas poc...

El balanç és molt positiu. A més, en aquests anys de consolidació, el centre ha signat un total de deu acords de col·laboració amb actors destacats de l'entorn com la gestora de fons d'inversió independents, Encomenda Venture Capital o Bellavista, una companyia d'assessorament tecnològic, econòmic i legal, per convertir-se en un punt d'enllaç entre la innovació desenvolupada en centres d'investigació, les empreses emergents i les necessitats de la indústria establerta. També organitzem, setmanalment, tallers formatius, activitats i esdeveniments amb actors destacats de l'ecosistema emprenedor que contribueixen a augmentar una comunitat que ja disposa de 4.000 persones.

“Donem suport a projectes científics o tècnics que han desenvolupat un producte o una tecnologia nova i que dominen molt el camp de treball, però els manca suport per definir el model de negoci o la comercialització del producte.”

Quines característiques han de tenir els projectes que acolliu?

Poden ser tan spin-offs de l’IQS com projectes que vinguin de fora, que són la majoria. L’únic requisit és que siguin projectes d’àmbit cientificotècnic de caràcter industrial. Normalment són científics o tècnics que han desenvolupat un producte o una tecnologia nova i que dominen molt el camp de treball, però els manca suport per definir el model de negoci, la comercialització del producte, la protecció…

Quins són els projectes més destacats?

No és fàcil seleccionar-ne només alguns. Podríem destacar Sagetis Biotech, una empresa del sector biotecnològic que es dedica al desenvolupament de tecnologies d'alliberament de fàrmacs aplicades a la teràpia gènica, o Panakeia, una start-up que treballa en l'elaboració de solucions a partir de l’internet de les coses dirigides a la indústria de la salut i ha creat el primer glucòmetre personal connectat amb el metge. En l’àmbit mèdic, destaquen Servocad Microtronics (el primer producte és un aparell de laparoscòpia amb un capçal capaç de bascular 180 graus) i New Born Solutions, companyia creadora de Neosonics, un dispositiu mèdic no invasiu que detecta la meningitis en els nounats i redueix significativament la necessitat d’haver de fer puncions lumbars. També cal destacar Tractivus, especialitzada en la creació de stents traqueals 100% personalitzats i amb propietats bioactives. Finalment, m’agradaria anomenar Hydrokemós, creadora de la primera tecnologia de desnitrificació que permet la potabilització d'aigües contaminades per nitrats a molt baix cost i sense generar residus.

L’IQS inverteix econòmicament en els projectes?

Ajudem als emprenedors a cercar finançament, ja sigui per via pública (subvencions estatals o europees) o mitjançant inversió privada a càrrec de business angels, family office o fons d’inversió corporatius. De moment, no tenim un instrument de finançament propi, però abans de l’estiu presentarem una xarxa pròpia de business angels de caràcter i focus industrial.

“El múscul industrial del país és molt potent. Hi ha molt talent, gent molt ben formada, a costos molt competitius i tenim una posició única per liderar la innovació industrial a Europa”.

Va treballar deu anys a Holanda, als serveis corporatius de Philips a Eindhoven. Què li falta a Catalunya per tenir un ecosistema emprenedor i tecnològic com el dels països nòrdics?

A Catalunya es fa molta feina i molt bona. Tenim una llarga i sòlida història i trajectòria industrial. Som pioners en indústria transformadora en el sector de la salut, farmacèutic, de dispositius mèdics... El múscul industrial del país és molt potent. Hi ha molt talent, gent molt ben formada, a costos molt competitius i tenim una posició única per liderar la innovació industrial a Europa. Tanmateix, encara hi ha un gap entre la recerca i l’aplicació industrial. Aquesta veta de mercat. malauradament, hi és. Des de l’IQS Tech Factory el volem omplir. A Catalunya, hi ha una gran contribució cientificotècnica. L’1% del coneixement científic mundial es produeix a Catalunya i el 50% del nostre PIB prové de l’anomenada nova indústria: la suma entre indústria productiva i els serveis associats. Des de la Tech Factory treballem per fer disminuir l’esglaó entre recerca i indústria. Cal una recerca més orientada i aplicada al mercat i més interacció —fluida i dinàmica— entre recerca, start-ups i empresa establerta.

La indústria 4.0 ha suposat un canvi paradigma. S’està imposant l’automatització i la digitalització?

La indústria 4.0 suposa una gran oportunitat. Implica més eines i tecnologies que ajudin a ser més productius, a fer més amb menys recursos i de manera més eficient. És una oportunitat clara. Hi ha la discussió sobre si això implicarà la destrucció d’alguns llocs de treball. Com en tota nova tecnologia, certes feines manuals quedaran obsoletes i, per contra, es generaran noves oportunitats i nous llocs de treball. Si el balanç final serà positiu o negatiu no ho sap ningú. El que sabem segur és que fa augmentar la productivitat, la qual cosa vol dir augmentar la riquesa. La gent cada cop haurà de dedicar menys esforç per produir més. És bo per a l’economia. Implicarà replantejar nous models i el paper del treballador. Implica reptes, però al cap i a la fi és una bona oportunitat.

 

 

 

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.