CanSat reuneix prop de 180 alumnes de tota Catalunya

El món de l'aeronàutica desperta vocacions entre els estudiants de secundària i batxillerat amb iniciatives com CanSat, que ha acabat reunint a 180 participants per desenvolupar tecnologia de satèl·lit.  El jurat del CanSat 2024 ja ha decidit l'equip d'estudiants guanyador que representarà a Catalunya a la gran final estatal. L'equip IgualadaSat de l'Escola Pia d'Igualada ha estat el guanyador autonòmic i representarà la comunitat amb la seva proposta després d'imposar-se en la final catalana que va tenir lloc a Alguaire. 

Un CanSat és una simulació d'un satèl·lit real, integrat dins del volum i la forma d'una llauna de refresc. Quan el dispositiu està llest, s'introdueix a un coet, que llança fins a una altitud d'aproximadament un quilòmetre. Aleshores comença la seva missió. Durant la caiguda es fa un experiment científic o una demostració tecnològica a més d'aconseguir un aterratge segur i analitzar les dades recopilades.

Els estudiants s'han dedicat, al llarg del curs acadèmic, a dissenyar i construir aquests petits satèl·lits que integren telemetria, sensors i transmissors de dades. Com ha explicat a Fulls d'Enginyeria Ramiro Dàvila, professor de ciència i tecnologia a l'Escola Pia d'Igualada i coordinador d'IgualadaSat, la proposta de l'equip aposta per una tecnologia modular, el que ofereix la possibilitat de poder canviar les peces amb més eficiència i facilitat.

El dispositiu dels estudiants de batxillerat està format per 6 mòduls. Un d'aquests, el mòdul de comunicació, integra tecnologia 4G, GPS and capacitats LoRa. A més, una de les missions d'IgualadaSat és mesurar la radiació ionitzant procedent dels raigs còsmics, vital per a l'exploració espacial, la protecció dels astronautes, avançar en l'astrofísica i entendre millor el fenomen del canvi climàtic. Dàvila ha expressat que "el més difícil és trobar a estudiants motivats per treballar en el projecte" però, finalment, s'han superat les expectatives de l'artefacte gràcies a la feina d'un equip amb talent i un alt nivell d'implicació. 

Així com IgualadaSat s'ha endut la primera plaça de la classificació general, en aquest concurs s'han repetit premis a altres equips. Respecte a la missió científica, s'ha reconegut el projecte Stratus, de l'Escola Vedruna Vilafranca, pel que fa a l'assoliment tècnic, ha estat Forat Engineering, de l'Institut Forat del Vent, el treball en equip ha estat reconegut per al Vacansat, de l'Escola Montagut, i en comunicació, el millor conjunt ha estat per al CanSat Montpedrós, de l'Institut Montpedrós.

El concurs desafia als estudiants a fer servir el seu enginy per construir i llançar un satèl·lit mini. El principal repte dels equips és adaptar tots els subsistemes principals que es troben en un satèl·lit, com l'energia, els sensors i un sistema de comunicació, dins d'un espai molt reduït. CanSat és una competició que promou cada any a tot Europa l'Oficina Europea de Recursos d'Educació Espacial (ESERO) de l'Agència Espacial Europea (ESA).

La selecció preliminar dels projectes presentats ha acabat amb 30 equips de 20 centres diferents que han participat en la jornada final de llançament. D'aquests 30, 18 projectes s'han llançat amb coets Cosmic Research per classificar-se a la final, mentre que la resta ho han fet en avió en un llançament no competitiu. En total, han participat prop de 180 alumnes de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius, tutoritzats pels seus professors. Els CanSats s'han llançat amb coets construïts per l'associació d'estudiants de Recerca Còsmica d'ESEIAAT des d'avions a l'Aeroport de Lleida-Alguaire (Lleida). L'objectiu final de l'esdeveniment és generar vocacions per l'espai, la tecnologia i les disciplines STEM entre els joves.

Un repte científic i tecnològic

CanSat Catalunya arriba enguany a la seva quarta edició consolidada com un dels grans esdeveniments científics i tecnològics del país adreçat als més joves, amb un rècord de participació que ha superat totes les expectatives: 98 equips de 50 instituts i escoles d'arreu de Catalunya inscrits al concurs. En la primera edició es van inscriure 14 equips; a la segona, un total de 50 equips i a la tercera edició, l'any passat, un total de 70 equips inscrits.

La fase de classificació estatal d'aquest concurs a Catalunya ha estat organitzada per l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT). Amb el suport de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d'Empresa i Treball, en el marc de l'eix Talent i Societat de l'Estratègia NewSpace de Catalunya. En aquesta edició també col·laboren l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), el Ministeri d'Educació, l'Aeroport de Lleida-Alguaire, l'Aeroclub Anoia, i l'associació d'estudiants Cosmic Research.

"El concurs és alhora un repte tecnològic i científic" ha assegurat David González, sotsdirector d'ESEIAAT i coordinador de CanSat a Catalunya. No es tracta només de llançar el satèl·lit i tornar-lo a la Terra en bon estat, els alumnes han de ser capaços de prendre mesures, com ara la temperatura de l'aire o la pressió atmosfèrica, i dur a terme una missió científica amb els seus dispositius. González ha declarat que "els participants han d'analitzar i interpretar de manera crítica els resultats obtinguts i posar en pràctica els coneixements que han après a classe".

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.