Carme Torras i Laura Lechuga, Premis Nacionals d'Investigació

La professora d'investigació del CSIC a l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial, centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de Catalunya, Carme Torras, ha estat guardonada amb el Premi Nacional 'Julio Rey Pastor', en l'àrea de Matemàtiques i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions. El jurat ha valorat les seves aportacions ''pioneres'' a l'àrea de la robòtica intel·ligent, tant en àmbit nacional com internacional i, especialment en la robòtica social. A més, el jurat ha destacat la seva trajectòria d'investigació i la contribució que la seva activitat científica ha suposat pel progrés de la tecnologia i la societat.

Per la seva banda, Laura Lechuga, també professora d'investigació del CSIC a l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, ha estat guardonada amb el Premi Nacional 'Juan de la Cierva', en l'àrea de Transferència de Tecnologia, principalment per la seva contribució innovadora als mètodes de diagnòstics a través de projectes pioners com ara el desenvolupament de les plataformes tipus 'lab-on-a-chip'. També s'ha tingut en compte el caràcter ''complert'' de la seva trajectòria, que combina l'activitat científica de gran qualitat amb la transferència de tecnologia, no només en el desenvolupament de patents sinó també amb l'impuls de la creació d'empreses spin-off. A banda, se li ha valorat el lideratge i la coordinació de projectes importants d'escala internacional i l'impacte de la seva feina en el diagnòstic precoç de malalties.

Els Premis Nacionals d'Investigació 2020 també han reconegut José Capmany, catedràtic de Sistemes i Xarxes de Comunicacions Òptimes de la Universitat Politècnica de València, en la l'àrea d'enginyeries amb el guardó 'Leonardo Torres Quevedo'. El jurat ha valorat la contribució ''pionera'' de Capmany en el camp de l'Enginyeria Fotònica i les Telecomunicacions Òptiques, a través d'una activitat científica d'avantguarda amb repercussió internacional. Se li ha valorat també la seva capacitat de lideratge i la perseverança en el desenvolupament de l'aplicació pràctica de les seves investigacions.

Francisco Sánchez, catedràtic d'Immunologia de la Universitat Autònoma de Madrid, amb el premi 'Santiago Ramón y Cajal', Susana E. Narotzky, catedràtica de la Universitat de Barcelona, amb el premi 'Ramón Menéndez Pidal, Elias Campo, catedràtic de la Universitat de Barcelona, amb el premi 'Gregori Marañon', Nazario Martín, catedràtic de Química Orgànica a la Universitat Complutense de Madrid, amb el premi 'Enrique Moles', Xavier Querol, professor del CSIC a l'IDAEA, amb el premi 'Alejandro Malaspina', Luis Ibáñez, catedràtic de la Universitat Autònoma de Madrid, amb el premi 'Blas Cabrera' i Xavier Vives, professor a l'IESE Business School, amb el premi 'Pascual Madoz' completen el palmarès dels guardons més importants de l'estat espanyol en l'àmbit de la investigació científica, dotats amb 30.000 euros cada premi.

En aquesta edició s'han rebut un centenar de candidatures, de 78 homes i 22 dones i per primera vegada s'han atorgat les deu categories en una mateixa edició.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.